Erősebb immunrendszer...

2023. május 17. szerda
Oláh Margó
19647

Erősebb immunrendszer természetes eredetű takarmányadalékkal - innovatív megoldást fejlesztett a Dr. Bata Zrt.
Az ellenőrzött, természetes anyagokra alapozott állati eredetű élelmiszerek iránt egyre nő a fogyasztói igény. Az NKFI alapból finanszírozott projekt során olyan - sertések számára javasolt - növényi eredetű takarmányadalék prototípus termék került kifejlesztésre, amely a haszonállat bélflóráját
támogatva, a bél normál mikroflórájának fenntartására szolgál.
Az immunrendszert erősítő takarmányadalék az élelmiszerlánc részét képezve közvetlen hatással van a társadalom általános egészségi állapotának javítására.
A 4 évet átfogó kutatási vizsgálatok eredményeként megerősödött az a feltevés, hogy a például szőlőmagból, ánizsból, fahéjból és egyéb gyógy- illetve fűszernövényekből származó természetes polifenolok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, azaz alkalmasak lehetnek a sertésállatokat fenyegető kórokozók okozta megbetegedésekkel szembeni prevencióra is. Így a takarmányadalék segítségével az állattenyésztők számára eredményesebb és olcsóbb lesz a takarmányozás, a fogyasztók pedig egészségesebb élelmiszerhez jutnak.
A jelenleg elterjedt antibiotikumokat és egyéb, kémia-alapú, mesterséges takarmánykiegészítőket tehát a jövőben kiválthatják a természetes-alapú, a bélflórát támogató készítmények.
Mivel általánosságban elmondható, hogy az állattartók költségeinek több, mint 50%-át a takarmány adja szinte valamennyi piacon és a versenyképesség megőrzéséhez újabb és újabb megoldásokat keresnek, az új típusú, innovatív prototípus termék sorozatgyártása akár hatással lehet az állattartók költségeinek csökkentésére is.
Továbbá a fogyasztói trendek változásával, az egészséges, természetes összetevőjű termékek iránti megnőtt piaci igény szintén arra ösztönzi a termelőket, hogy a takarmányozásban is az intenzív, gyors megoldások helyett a természetes adalékanyagokat alkalmazzák.
A prototípus termék innovatív jellege még, hogy az állat ellenálló képességét növeli, így az állattartás költségei csökkenhetnek, így csökkentve az állattartás költségeit, hiszen csökkennek a megbetegedéshez köthető gyógyszeres kezelések és azok munkafolyamatainak költsége, illetve elmarad az ilyenkor jelentkező takarmány hasznosulás és súlygyarapodás leromlása. A stabil, ellenálló bélflóra képes az állatot a különböző kórokozók ellen megóvni, és hosszútávon biztosítani az emésztési folyamatok kiegyensúlyozottságát és hatékonyságát. A stabil bélrendszer így rövidebb hízlalási idővel, kevesebb takarmány fogyasztással (jobb fajlagos mutatók), tehát alacsonyabb költséggel jár, nem beszélve a közvetett költségek csökkenéséről (gyógyszerezés, elhullás).
A projektben a Dr. Bata Zrt. egy észak-amerikai egyetemmel is együttműködött, és a kísérletek eredményeit felhasználva fejlesztik ki a – nemzetközi szinten is jelentős kereskedelmi és tudományos potenciállal bíró - végleges piaci terméket.
Az NKFI Alap több mint 271 millió forintos támogatással járul hozzá a kutatás eredményességéhez. A projekt
2023. tavaszán zárult.
Dr. Bata Zrt.
A kecskeméti székhelyű Dr. Bata Zrt.-t 1987-ben magyar vegyészmérnökök alapították fermentációs folyamatokban történő takarmányadalékok előállítására. Céljuk az állati termék előállításához kiegészítő anyagok kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása. A cég ócsai telephelyén K+F laboratóriummal és egy speciális kiegészítő gyártóüzemmel rendelkezik. A Dr. Bata Zrt. forgalmának nagyobb részét elsősorban ázsiai, dél-amerikai országok piacain való stabil jelenlét biztosítja, míg 25-30 százaléka az EU-n belüli értékesítésből származik. A Zrt. az első olyan magyar takarmányipari vállalat, amelyik Kínába
regisztrációval rendelkezik.
• Projekt cím: VITISOHERBATIC növényi eredetű természetes alapanyagokból kinyert hatóanyagok kombinált vizsgálata a gazdasági haszonállatok normál mikroflóra egyensúlyi állapotának fenntartása érdekében
• Odaítélt támogatás: 271 237 086 Ft             http://drbata.com/

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Kiegészül a Väderstad palettája

A Väderstad megvásárolja a dán Thyregod A/S sorközművelő kultivátor...

Bővebben...

Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?

Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?Beszélgetés Lajos Mihály...

Bővebben...

Öntözési közösségek támogatása

Vízfelhasználás hatékonyságát javító mezőgazdasági öntözési közösségek...

Bővebben...

Egyszerű és hatékony

Egyszerű és hatékony biológiai védelemA téli időszakban az álló kultúrákban...

Bővebben...

Egy géppel mindent!

MOBIL ZSÁKOLÓMÉRLEG Egy géppel mindent! MP-MZ -MO-ZSÁK- szemes anyaghozSzemes...

Bővebben...

Szervestrágya - jó minőség - jó áron!

"MIÉRT VENNE MAGASABB ÁRON, HA JÓ MINŐSÉGET JÓ ÁRON IS KAPHAT KÖZVETLENÜL A...

Bővebben...

Vízelvezetési gondokra

Vízelvezetési gondokra megoldást kínálatunk, Veneroni szivattyúk...

Bővebben...

Jó lenne jól csinálni...

Jó lenne jól csinálni már a kezdetektől, hogy ne érje veszteség.Az alacsony...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK