BIOMIN Magyarország Kft.

Találatok: 189

A BÉLFLÓRA ALAKÍTÁSA
A teljesítményfokozás
A haszonállatok gyarapodási és teljesítménybeli potenciálja az utóbbi években jelentősen javult. A kilencvenes évek közepe óta a napi testtömeg-gyarapodás és a takarmányértékesítés több mint 10%-kal növekedett. A tej- és tojástermelés, csakúgy, mint a szaporodási teljesítmény ugyanilyen módon változott. Ebből fakadóan a termelékenységi mutatók is megnőttek.
A genetikai fejlődés, együtt a jó telepi menedzsmenttel, gyakorlattal és a környezetbiztonsági intézkedésekkel hatalmas mértékben javított az állatok teljesítményén. Ugyanilyen fontosak az olyan tényezők, mint a takarmányok összetétele és a takarmányhigiénia.
Mindig is gazdasági okok vezették elsősorban az állatok teljesítményének javulására irányuló érdekeket. A gyorsabb gyarapodás, a javuló takarmány-értékesítés, valamint a több utód általában pozitív korrelációban áll a javuló hatékonysággal és termelékenységgel.
A takarmányozástan egyaránt koncentrál a táplálkozási és nem táplálkozási szempontokra.  Míg a táplálkozási oldal főként az energiahasznosítással, az ideális fehérje-, ásványi anyag és vitamin-összetétellel foglalkozik, a nem táplálkozási kutatások arra irányulnak, hogy a tápanyagok hasznosulását a bél egészségének, a takarmányhigiéniának és a nemkívánatos anyagok kezelésének révén javítsa.
Tanúi lehetünk egy globális trendnek, ahol a fogyasztók egyre inkább odafigyelnek ételeik eredetére, illetve azok előállítási módjára. Ezek a jelenségek fokozott figyelmet kívánnak meg az állatjóléti kérdések terén, és végül is kapcsolódnak a teljesítményfokozás stratégiáihoz. Miután a nem terápiás, alacsony dózisban adott antibiotikumok használata a háttérbe szorult azzal, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítunk a jelmondatra, miszerint „az vagy, amit megeszel”, a táplálkozás és az egészség természetes megközelítése kikövezi az utat az állatok teljesítménye fokozásának sikeréhez.
Az innovatív gyártási technológiák és a fejlett tudományos know-how okán a BIOMIN úttörő szerepet töltött be számos, irányzatokat meghatározó megoldás terén, melyek mindegyike teljes egészében természetes eljárásokat és összetevőket használ. Az ügyfelek igényeinek és szempontjainak mélyreható megértése tette lehetővé a BIOMIN számára, hogy a teljesítmény és hatékonyság terén kitűzött céloknak megfelelő megoldásokat hozzon létre és dobjon piacra.
A bél mikroflórájának fertőzése
A latin szólás, “Mens sana in corpore sano” jelentése „ép testben ép lélek”. Az állatok takarmányozásában ez így is értelmezhető: „Ép test az egészséges bélrendszer által”.
Az emésztőrendszer működése messze meghaladja a tápanyagok emésztését és szervezetbe juttatását, hozzá számos külső elválasztású, belső elválasztású mirigy és immunológiai funkció társul. Ezen funkciók fontossága okán az egészséges bélrendszer a haszonállatok egészsége és teljesítménye szempontjából fontos tényező.
A haszonállatok bélrendszerének egészsége szorosan összefügg bélrendszerük flórájának mikrobiológiai egyensúlyával. A születés utáni első pár napban a lehető leggyorsabban kell kialakulnia a hasznos mikroorganizmusok megfelelő arányának, aminek az állat egész élete során ki kell tartania. Az Escherichia, Clostridium, Lawsonia, Brachyspira és Salmonella fajok patogén törzsei veszélyt jelentenek a fiatal állatok bélrendszerének egészségére, csakúgy, mint a takarmányváltások okozta kritikus időszakok alatt.
A modern takarmányozás egyik kulcsfontosságú kritériuma az egészséges és stabil bélflóra fenntartása és a bél nyálkahártya épségének megőrzése, kiegészítve egy optimális tápanyag ellátási programmal. Ez a kihívás az állatok takarmányozásában, ami a funkcionális takarmánykiegészítők iránti növekvő igényt támasztja, melyek különböző hatásmódokon keresztül támogatják a bélrendszer egészségét.
A Digestarom® a BIOMIN fitogén termékcsaládjának része. A Digestarom® gondosan válogatott alkotóelemeken alapul, amiket fejlett eszközökkel kombinálunk és egységesítünk, a hatékony összetétel megteremtése érdekében
Cél
A normál bélműködés fenntartása elengedhetetlen az állatok jólétéhez és a legjobb teljesítményükhöz. Nem pusztán a tápanyagok felvétele és hasznosulása tartható fenn a bélbántalmak elkerülésével, de kevesebb kihívás éri az immunrendszert is. Az emésztőrendszer optimálistól eltérő működése a baktériumok túlszaporodásához és a bél destabilizálódásához, és pl. hasmenéshez vezethet. Ezért a stabil emésztőrendszer fenntartása kulcsfontosságú az állatok a bélbeli egyensúlyának felborulásától való megvédésében és az öröklött teljesítmény biztosításához.
Many flavoring compounds are known to stimulate the production of saliva and gastric juices. Likewise flavour components are also known to positively affect the intestinal microbiota, thus supporting digestion and feed efficiency.
Számos aromás vegyületről tudott, hogy serkenti a nyál és a gyomornedv termelődését. Az aromatizáló összetevők úgy is ismertek, mint amelyek előnyösen befolyásolják a bélflórát, az emésztés és a takarmány-értékesülés támogatásán keresztül.
A Digestarom® speciálisan formulázott étvágyjavító, amely támogatja az emésztést és a tápanyagok hasznosulását. A Digestarom® termékcsoporttal a BIOMIN fajspecifikus és több fajnál is alkalmazható fitogén megoldásokat kínál (Digestarom® P.E.P. termékcsalád), mindezt annak érdekében tesszük, hogy a lehető legjobban megfeleljünk vevőink igényeinek.
Fitogén takarmány-kiegészítők formulázása
A fitogén termékcsaládok formulázásának művészete a megfelelő növényi anyagok helyes kombinációján alapszik, mivel nagyon keskeny a határ a sikeres formula és bizonyos alkotóelemek puszta keveréke között. Ez megköveteli a növényi alkotóelemek ízre vonatkozó tulajdonságainak, illetve az állati szervezetben kifejtett biológiai hatásának komoly ismeretét. A különböző növényi anyagok kombinációja, beleértve a gyógynövényeket és fűszereket, komplett és finoman őrölt formában, esszenciális olajokat és nem illékony kivonatokat, a legnagyobb mértékben kiaknázza az ezekben a növényekben rejlő potenciált.
Fajspecifikus megoldások
A Digestarom® speciális megoldásokat kínál minden állatfaj esetében. A különböző termékeket az eltérő állatfajok igényeihez, ízlelésbeli és aromákra vonatkozó preferenciáihoz igazítottuk, és egyes esetekben a különböző korcsoportokhoz is egy fajon belül:
Referenciák
•A takarmány kiegészítése a Digestarom® termékekkel növelte a testtömeg-gyarapodást, a takarmányfelvételt, a nyersfehérje és az aminosavak emészthetőségét malacoknál (Free University of Berlin, Németország).
•A Digestarom®-mal etetett brojlerek nagyobb testtömeg-gyarapodást, jobb takarmány-hasznosulást, alacsonyabb elhullási arányt mutattak, és jobb volt a lactobacillusok kolonizációja a bélben, összehasonlítva a negatív kontrollal, illetve az antibiotikumos hozamfokozókkal (University of Animal & Fishery Sciences, India).
•A brojler takarmányok kiegészítése Digestarom®-mal nem csak a testtömeg-gyarapodást és a takarmány-értékesülést javította, de előnyösen hatott a húsminőségre is, puhább, szaftosabb, a fogyasztók által kedveltebb terméket eredményezve. (Hollandia).
•A Digestarom®-ról kiderült, hogy igen fontos szerepet játszik a gyulladásos folyamatokban azzal, hogy serkenti az NF-kB célgéneket és visszafogja az Nrf2 célgéneket, ezzel megszüntetve a gyulladást (University of Gießen, Németország).
Mindenre kiterjedő megoldások - Digestarom® P.E.P.*
A Digestarom® P.E.P. termékcsalád esszenciális olajok szabványosított keverékéből áll, amelyek por, mátrixba beágyazott vagy folyadék formában érhetők el.
•Por alakú készítmények a kész takarmányhoz és premixekhez keverve (Digestarom® P.E.P.)
•Mátrixba beágyazott termékek megnövelt hőstabilitással (Digestarom® P.E.P. MGE)
•Folyékony készítmények az ivóvízben, tejben, tejpótlókban, vagy folyékony takarmányokban történő felhasználáshoz (Digestarom® P.E.P. sol)
•Folyékony készítmények közvetlen orális alkalmazásra, fiatal malacoknál, borjaknál, bárányoknál és fiatal kecskéknél (Digestarom® P.E.P. liquid)
*A Digestarom® P.E.P. egyes országokban Biomin® P.E.P. név alatt kerül forgalomba.
Digestarom® P.E.P. MGE
A Digestarom® P.E.P. MGE-t egyedülálló kapszulációs (beágyazási) eljárás alkalmazásával állítják elő, ami esszenciális olajokkal töltött, egységes méretű kapszulákat biztosít, erősítve az összetevők biológiai hozzáférhetőségét, és ezen keresztül hatékonyságukat. Ez az innováció azért született, hogy felülkerekedjünk a stabilitás és a szagok kérdésén, ami a por alakú esszenciális olaj-kiegészítőknél felmerül. A takarmányok kiegészítése a Digestarom ® P.E.P. MGE készítménnyel kevesebb szagot, folyamatos és egyenletes felszabadulást, jobb eltarthatóságot, és ezekből fakadóan javuló teljesítményt nyújt.
Referenciák
•A Digestarom® P.E.P. kiegészítés javította a tejelő tehenek takarmányfelvételét, növelte a malacok választáskori súlyát, valamint csökkentette a szoptató kocák testsúly-veszteségét a szoptatás alatt (Texas A&M University, USA).
•Digestarom® P.E.P. a választott malacok tápjához adagolva csökkentette a bakteriális aktivitást, maga után vonva az ammónia és a biogén aminok szintjének minimális szintre csökkenését a malacok vastagbelében (University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Bécs).
•A szoptató malactápok kiegészítése Digestarom® P.E.P.-pel növelte a tömeggyarapodást és javította a takarmányhasznosítást (Kansas StateUniversity, USA).
•A Digestarom® P.E.P. kiegészítés növelte a Cobb brojlerek testtömegét és 5,6%-kal javította a takarmányhasznosulást (University of Athens, Görögország).
•A Digestarom® P.E.P. brojler tápokhoz való adagolása stabilizálta a madarak takarmányfelvételét a takarmányváltások alatt. Továbbá, a Digestarom® P.E.P.-el ellátott madarak testtömeg-gyarapodása (+5%) és takarmányhasznosulása (+10%) is javult 35 napos korukra. Ezek az előnyös változások hasonlóak voltak, mint amit a cink-bacitracinnal értek el (University of KwaZulu-Natal, Dél-Afrika).
•A Digestarom® P.E.P.-et fogyasztó brojlerek általánosan jobb teljesítményt mutattak, összehasonlítva a negatív kontroll csoporttal, egy 37 napos kísérlet során. A Digestarom® P.E.P. szignifikánsan növelte a tömeggyarapodást (+34 g), illetve a takarmányhasznosulást (-5 ponttal) a hízókorban (Primex S.A.S., Languidic, Franciaország).
Előfordulhat, hogy bizonyos kijelentések nem érvényesek valamely földrajzi régióban. A termékekkel kapcsolatos igények eltérhetnek az egyes nemzetek követelményei szerint.
A termékek elérhetősége országonként eltérő lehet, további információért kérjük, forduljon a BIOMIN-hoz.


BIOMIN Magyarország Kft. 
  2040 Budaörs, Budapesti út 55/a.   Tel: 06 23 703 016 Fax: 06 23 703 017

                                      E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.           www.biomin.hu