BIOMIN Magyarország Kft.

Találatok: 163

Takarmánytartósítás
A takarmány tartósítása az a folyamat, melynek során valamilyen vegyszerrel kezeljük a takarmányt, hogy meggátoljuk, vagy jelentősen lassítsuk annak mikroorganizmusok okozta romlását, ami a takarmány tápértékének vagy emészthetőségének csökkenéséhez vezetne. Tekintve a takarmánytermelés szezonalitását, ami az alul-, illetve túltermeléssel jellemezhető, a takarmány tartósítása világszerte elengedhetetlen.
A tartósítás magában foglalja a baktériumok, gombák és élesztők (Clostridiumok, Listeria monocytogenes, Entereobacteriae, stb. és toxinjaik) felszaporodásának gátlását.
A takarmánytartósítás bevált módszerei a következők:
• szárítás (gabona, szálas takarmány),
• fagyasztás (tej a borjak számára),
• vákuumcsomagolás (szilázs),
• kémiai tartósítók hozzáadása (gabona, nedves melléktermékek, alacsony vagy magas szárazanyag-tartalmú szilázsok, stb.),
• ozmotikus gátlás (tartósítószerek só formában, a szilázs felületén a korrozív hatás csökkentésére), valamint
• inert gázok, mint a szén-dioxid (a takarmány tartósítása CO2-vel).
A takarmányok tartósítási eljárásaiban általában aszerint teszünk különbséget, hogy azok oxigén jelenlétében vagy annak hiányában zajlanak. A szemes és szálas takarmányokat elsősorban aerob úton tartósítják, különböző típusú tartósítószerek hozzáadásával. Az anaerob tartósítás klasszikus példája a silózás. Habár főként arra alkalmazzák, hogy nagy mennyiségű takarmányt tartósítsanak, a silózás alkalmas számos egyéb anyag tartósítására is, mint a gabonák, az olyan melléktermékek, mint a halmaradék, száraz vagy nedves lepárolt gabonák oldható anyagokkal vagy DDGS/ WDGS söripari melléktermékekkel, stb.
A silózás elengedhetetlen feltételei a következők:
• könnyen fermentálható cukrok,
• anaerob körülmények,
• tejsav baktériumok és
• azok szaporodását biztosító tényezők, mint a szárazanyag-tartalom és a pufferkapacitás.
A tartósítószerek alkalmazása tovább csökkenti a gombák termelte mikotoxinok okozta fertőzés kockázatát. Ezek a mérgező másodlagos bomlástermékek rákkeltők, valamint okozhatnak szaporodási zavarokat és immunszupressziót is.
A BIOMIN takarmány-tartósításra ajánlott terméksora, a Biomin® CleanGrain a savak és sóik hatására alapul az alapanyagok (gabonák, melléktermékek) tartósítása során, aerob, vagy anaerob körülmények között, a penészgombák, az élesztők és a baktériumok ellen. A Biomin® CleanGrain liquid (folyékony alkalmazáshoz) 5-ös pH értékű, és nem korrozív besorolású. Ezért optimális választás a hatékony, biztonságos és gazdaságos takarmány-tartósításhoz.
A Biomin® BioStabil terméksor olyan szilázsoltókat kínál, melyek igen hatékonyak a pH csökkentésében, anaerob körülmények között, a silózás ideje alatt. Ennek eredményeként a szilázs aerob stabilitása javul az etetésre kiszóráskor, jobb energia-visszanyerést téve lehetővé. A válogatott baktériumtörzsek hatékonyak még számos szárazanyagban is.
Előfordulhat, hogy bizonyos kijelentések nem érvényesek valamely földrajzi régióban. A termékekkel kapcsolatos igények eltérhetnek az egyes nemzetek követelményei szerint.
A termékek elérhetősége országonként eltérő lehet, további információért kérjük, forduljon a BIOMIN-hoz.

Takarmány higiénia
A patogén baktériumokkal szennyezett takarmány potenciálisan a betegségek közvetítője lehet az állati és emberi populáció között, ennél fogva lényeges szempont az előállítók és a fogyasztók részéről egyaránt.
Az Enterobacteriacea család a fő bűnös a takarmányok szennyezésében. E család tagjai, az Escherichia spp., a Salmonella spp. és az Enterobacter spp. a bélflóra normál lakói, és nem okoznak semmiféle kárt. Ugyanakkor képesek kórokozóként is fellépni, megbetegítve állatokat és embereket.
A hőkezelés a kondícionálás, pelletizálás vagy extrudálás során hatékonyan csökkenti a takarmány mikrobiális terhelését. Ugyanakkor a bakteriális szennyezettséget csökkentő hőkezelés függ a takarmány nedvességtartalmától, a hőmérséklettől és a kezelési időtől. Ezek a módszerek nem küszöbölik ki a takarmány újrafertőződését, ami komoly kihívást jelent a takarmánygyártás folyamatában. Mindez különösen igaz a pelletáló hűtő részlegében, a szállítmánynak a farmra szállítása során és a silóban tároláskor.
A takarmányhigiénia és biztonság érdekében olyan többlépcsős intézkedéssorozatra van szükség, mint a takarmány összetevőinek hozzáadása után a mikroorganizmusainak féken tartására alkalmazott hőkezelés.  Szerves és szervetlen savak keverékének hozzáadása során kimutatták, hogy azok hozzájárulnak a környezeti higiéniához azzal, hogy gátolják a takarmány mikrobiális és gombás eredetű romlását.
A Biotronic® savanyító terméksor a takarmányhigiénia javítását célozza, amit a pH és a pufferkapacitás csökkentése, valamint a Gram-negatív baktériumok, mint pl. a Salmonella spp. és az E. coli. féken tartása révén fejt ki. Ezzel megelőzhető a takarmánykeverék romlása, miközben megőrizzük annak tápértékét, illetve meghosszabítható eltarthatósága. A takarmány rendszeres kezelése Biotronic® termékekkel reziduális protektív hatással is jár azzal, hogy csökkentik a takarmány újrafertőződését, illetve a minimálisra csökkentik a keverő és a takarmányozás eszközeinek szennyeződését. A javuló takarmányhigiénia hozzájárul az állatok fokozott gyarapodásához.
A szerves savak és azok keverékének használatát sok takarmánykeverőben óvatosan fogadják. A szerves savak rozsdásító hatása károsíthatja az eszközöket, különösen, ha a gyártott takarmány nagyobb hányadát kezelik. A Biotronic® savanyító terméksor ezt a szempontot veszi figyelembe, hiszen a szerves savakat pufferelve tartalmazza, hogy kisebb korrozív hatást fejtsenek ki a fémfelületeken, és ezért alkalmasak legyenek a felhasználásra a takarmánykeverőkben.
BIOMIN Magyarország Kft.   2040 Budaörs, Budapesti út 55/a.   Tel: 06 23 703 016 Fax: 06 23 703 017
                                      E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.           www.biomin.hu