Állattenyésztési szaktanácsadás

A BIOMIN állatok kiemelkedő takarmányozására szánt termékeket (minőségi takarmány-adalékanyagok és premixek) kínál, amelyek magukban foglalják a mikotoxin-kockázatkezelés megoldását, a természetes hozamfokozók úttörő koncepcióját, valamint olyan egyedi megoldásokat, amelyek megfelelnek a sertés, a baromfi, a tejelő és húsmarha, valamint az akvakultúra táplálási követelményeinek.

Bővebben...

Bélflóra alakítása

A teljesítményfokozás

A haszonállatok gyarapodási és teljesítménybeli potenciálja az utóbbi években jelentősen javult. A kilencvenes évek közepe óta a napi testtömeg-gyarapodás és a takarmányértékesítés több mint 10%-kal növekedett. A tej- és tojástermelés, csakúgy, mint a szaporodási teljesítmény ugyanilyen módon változott. Ebből fakadóan a termelékenységi mutatók is megnőttek.

Bővebben...

BIOMIN - természetesen előre

A természetes út volt mindig is a BIOMIN útja. A kezdetek, 1983 óta a BIOMIN takarmány-kiegészítői mutatták az utat a természetes, nem antibiotikus megoldások felé, egy sor állategészségügyi és táplálási kérdés terén.

Manapság a természetes megoldások egyre inkább helyettesítik az antibiotikus hozamfokozókat, amely trend a BIOMIN alapítója, Erich Erber meglátását tükrözi. Az 1980-as években, jóval, mielőtt a természetes takarmányozási alternatívákat az állati takarmányozás fő áramlata befogadta volna, Erber úgy vélte, hogy a probiotikumok sikeresen és hatékonyan alkalmazhatók az állattartásban.

Bővebben...

Endotoxin kockázat kezelése

A baktériumok hozzátartoznak az életünkhöz. Mindenhol ott vannak körülöttünk, mint ahogy bélrendszerünkben és más üreges szerveinkben is jelen vannak. Amíg a baktériumok szaporodása és pusztulása egyensúlyban van, minden folyamat normálisan zajlik a szervezetben. De mi történik, ha valami megzavarja ezt az egyensúlyt? Mi történik, ha több baktérium termelődik, mint amivel a szervezet boldogulna? Ebben az esetben előfordulhat, hogy a baktériumokból mérgező anyagok szabadulnak fel, vagy hogy a test védekező rendszerét kikezdve kárt okoznak a szervezetben. Mi a helyzet az endotoxinokkal kapcsolatos információkkal, a baktériumok szerkezeti elemeivel, amiket azok nem termelnek, inkább kibocsátanak a baktériumok szaporodása, szétesése és/vagy pusztulása során.

Bővebben...

Mikotoxin kockázatkezelés

A mikotoxinok egyes penészgombáknak erősen toxikus másodlagos anyagcseretermékei, elsősorban a Fusarium, Aspergillus és Penicillium fajoknak. A leggyakoribb és általában észlelt mikotoxinok hat főbb csoportra oszthatók: aflatoxinok, zearalenon, trichotecének, ochratoxinok, fumonisinek és anyarozs alkaloidák.

A mikotoxinok megtalálhatók az élelmiszernek és takarmánynak szánt gabonák és takarmányok minden fajtájában. Ezek felhalmozódnak az élelmiszernek és takarmánynak szánt magvakban már a szántóföldön, a szállítás alatt, vagy a nem megfelelő tárolás során.

Bővebben...

Takarmány higiénia

A patogén baktériumokkal szennyezett takarmány potenciálisan a betegségek közvetítője lehet az állati és emberi populáció között, ennél fogva lényeges szempont az előállítók és a fogyasztók részéről egyaránt.

Az Enterobacteriacea család a fő bűnös a takarmányok szennyezésében. E család tagjai, az Escherichia spp., a Salmonella spp. és az Enterobacter spp. a bélflóra normál lakói, és nem okoznak semmiféle kárt. Ugyanakkor képesek kórokozóként is fellépni, megbetegítve állatokat és embereket.

Bővebben...

Vízhigiénia

A víz alapvető fontosságú tápanyag a haszonállatok és a baromfik számára. A biztonságos ivóvíz nélkülözhetetlen az állatok egészségének megőrzéséhez és hatékony termelésükhöz, segítve az emésztési folyamatokat, a tápanyagok szállítását, a testhőmérséklet szabályozását, valamint a bomlástermékek eltávolítását. Az ivóvíz minőségét mikrobiológiai, kémiai és fizikai tényezők határozzák meg.

A víz rezervoárként szolgálhat sok különböző mikroorganizmusnak, mint a coliformok, a Salmonella spp. és a protozonok, hozzájárulva a mikrobiális terheléshez potenciálisan betegséget okozva. A víz magas mikrobatartalma szennyezettségre utalhat. Például a bélsár eredetű coliformok jelenléte a vízben, a trágyával való szennyezettséget jelzi.

Bővebben...