A kukoricaszár

2023. november 27. hétfő
Oláh Margó
11780

Talajművelés
A talajművelés a PRILLINGERnél az egyik fő terület, amellyel az alkatrészüzlet beindult. Több, mint 4300 alkatrész jelenik meg a kínálatban profin és átláthatóan. Az eke és talajlazító alkatrészek talajművelő programunk fajsúlyos szereplői. A vetéstechnikai és aprómagvető gépekhez való alkatrészek egészítik ki talajművelő programunkat.
A kukoricaszár és a köztes termények szakszerű aprítása késes hengerekkel és mulcsozókkal
A megfelelő eszköz az adott alkalmazáshoz
A kukoricaszár és a köztes termények hatékony aprítása döntő szerepet játszik a modern növénytermesztésben. Itt bevált módszer a késes hengerek vagy mulcsozók használata, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a talajszerkezetre és a kártevők csökkentésére.
Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk a késes hengerek és a mulcsozók professzionális használatát, és részletesen bemutatjuk az egyes előnyeiket és sokrétű hatásukat.
A késes hengerek és mulcsozók összehasonlítása
A legmegfelelőbb módszer kiválasztása a gazdaság egyedi igényeitől függ. Az alkalmazástól és a későbbi munkafázistól függően a különböző tartozékok különböző előnyöket kínálnak. A köztes termények aprításakor leginkább a talajban történő gyorsabb bomlás és tápanyagátalakítás, valamint a talajművelő eszközzel való bedolgozhatóság a lényeg. Ezzel szemben az európai kukoricabogár elleni védekezés alapvető szerepet játszik a kukoricatáblák aprításában. A kukoricaszárban, amelyet nem aprítottak fel, telelhet át, és így a következő évben jelentősen megnövelheti a kártevők okozta nyomást. Ezt a problémát különösen súlyosbítja a kukorica betakarítása után a talajművelés elhagyásának tendenciája.
Késes hengerek
A késes hengereket kifejezetten a növényi maradványok, például a kukoricaszár és a köztes termények aprítására fejlesztették ki.
Éles késekkel vagy vágóelemekkel ellátott görgőkből állnak. Amikor a gépet áthúzzák a szántóföldön, a késekkel ellátott henger forgásba kerül - ez aprítja fel a növényi maradványokat, vagy vágja őket kisebb darabokra.
A késes henger előnyei:
Jelentősen kevesebb üzemanyag-fogyasztás a mulcsozáshoz képest
A szerves anyagok bomlásának felgyorsítása
A tápanyagok felszabadulásának javítása
A betegségek átvitelének és a kártevőpopulációnak a csökkentése
A talaj szerkezetének és levegőztetésének javítása - elősegíti a vízáteresztő képességet és az oxigénellátást
Nagy ütőerő a nagy haladási sebesség miatt
A megfelelő késes henger kiválasztása számos tényezőtől függ, beleértve a talaj típusát, a vetésforgót és a kívánt aprítás mértékét. A késes hengerek traktorokra vagy más mezőgazdasági járművekre szerelhetők, és igény szerint talajművelő eszközökkel kombinálhatók. Összességében a késes henger fontos eszköz a mezőgazdaság fenntarthatóságának és termelékenységének növelésére azáltal, hogy lehetővé teszi a növényi maradványok hatékony beépítését.
Mulcsozó (kaszálógép)
A mulcsozókat kardántengely hajtja, és a növényi maradványok, valamint a parlagon heverő növények és a köztes kultúrák intenzív aprítására használják. Meg kell különböztetni a kaszáló és a sarlós mulcsozógépeket. A kaszálógépek ütő- vagy vágószerszámokat (ütőkalapácsok, Y-kések, kaszakések) használnak a növényi maradványok aprítására. Gyorsan forgó görgővel dolgoznak, amelynek kerületén a munkaszerszámok helyezkednek el. A sarlós mulcsozógépek viszont sarló alakú, forgó, vízszintes késekkel dolgoznak, amelyek egy műveletben vágják és aprítják fel a terményt.
A megfelelő munkaeszközök kiválasztása az adott munkacéltól függ. A kaszálós mulcsozógépek felszerelhetők Y-késekkel vagy ütőkalapácsokkal. Az ütőkalapácsok jobb szívóhatással rendelkeznek, és így általában jobb zúzást is biztosítanak. Hátránya, hogy az Y-pengékhez képest nagyobb a teljesítményigénye. Az Y-kések egyik erőssége a jó vágási hatásuk, ami előnyös lehet a kisebb ágakkal tarkított lejtők mulcsozásakor. Kialakításukból adódóan azonban az Y-késeknek nagyobb a kopási rátájuk a kalapácskésekhez képest, ezért itt mindig figyelembe kell venni a kialakítást és az anyagvastagságot, amely az Y-késeknél nagymértékben eltér. Az ütőkalapácsok kevésbé érzékenyek a talajjal való érintkezésre, mint az Y-kések, ezért az ütőkalapácsokat leginkább a kukoricaszár aprítására használják.
A sarlós mulcsozókat viszont a kaszálós mulcsozókhoz képest nagy munkaszélesség jellemzi. A sarlós mulcsozógépeknél azonban általában kisebb a darabolás mértéke, mint a kaszálós mulcsozóknál.
A mulcsozók a teljes munkaszélességben viszonylag egyenletesen osztják el a felaprított anyagot, és a különböző talajtípusokhoz és talajviszonyokhoz igazíthatók.
A mulcsozó előnyei:
Olyan talajtakaró kialakítása, amely csökkenti az eróziót és jobban szabályozza a talajnedvességet
Az aprított növényi maradványok bomlásának felgyorsítása
A tápanyagfelszabadulás felgyorsítása
A kártevőnyomás csökkentése
A talajszerkezet javítása
Jól alkalmazható a parlagon heverő földek, útszélek stb. folyamatos karbantartására
https://www.prillinger.at/hu/termekvalasztek/tudnivalok/apritasa-keses-hengerekkel-es-mulcsozokkal  
Lapozza át kényelmesen online az aktuális PRILLINGER katalógust.
https://issuu.com/prillinger_at/docs/bodenbearbeitung_2023?fr=sZDA1MzM5NzUwNjA  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Díjat nyertek

Bemutatjuk A 2024. évi AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjak nyerteseitHazai...

Bővebben...

Az élőflóra jelentősége

Mikrobiom: mindenhol jelen van, és szinte mindenre hatással vanA bélben élő...

Bővebben...

Az ország első lombikborjai

Megszülettek az ország első „lombikborjai”, Campus Cili, Campus Csongor és...

Bővebben...

Kicsi a bors, de erős!

"Kicsi a bors, de erős"- tartja a mondás. Igaz ez a GIANT Tendojára is....

Bővebben...

Dél-Amerikában hoz létre...

Dél-Amerikában hoz létre gyáregységet a Dr. Bata Zrt. Brazíliában terjeszkedik...

Bővebben...

Ajándék talajkondicionáló

Most minden leszállított folyékony műtrágya adapterrel szerelt sorközművelő...

Bővebben...

Mi a polifenol?

A polifenolok alkalmazásának lehetőségei a megelőző takarmányozásbanMi a...

Bővebben...

(Gyümölcs)húsba

(Gyümölcs)húsba vágó kutatás Gödöllőn A termények 30-40 százaléka sohasem...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK