Szarvasmarha istálló...

2023. szeptember 28. csütörtök
Oláh Margó
22783

Szarvasmarha istálló Gravetti módra
Gyorsan, egyszerűen, költséghatékonyan
Ahogy azt eddig is megszokhatták a partnereink, mindenre van egy megoldásunk, így van ez most is.
A Shelterall és a Gravetti block házasításából minden igényt kielégítő, időtálló szarvasmarha istállót tudunk készíteni, gyorsan, költséghatékonyan.
A koncepció a következő:
A sátrak 1,6 m magas Gravetti block falra kerültek, ikresítve, így 6 helyett 4 falra meg lehetett oldani, ami jelentős költségcsökkenést eredményezett. Ebben az esetben az indító elemek erre a felhasználási módra tervezettek, egy pontból indul a két sátor, tehát nem egy „sufnituning” megoldás, hanem hozzáértő mérnökök által erre a feladatra tervezték az elemeket. A sátrak között a Shelterall, erre a feladatra gyártott csatornái vezetik le a vizet, amely csatornák a vízelvezetésen túl arra is alkalmasak, hogy egy felnőtt férfi közlekedjen bennük, tehát a feladathoz mérten erősen túltervezettek. A ponyvák minden esetben a Shelterall szabadalmaztatott megoldásával mechanikusan rögzítésre kerülnek a csatorna belső falára, így nem kell attól tartani, hogy egy nagyobb nyári zápor esetén befolyik a víz az állatok alá.

Ebben a konkrét esetben csak a pihenőtér fedett, a sátor hátsó fala, pedig fentről lefele az oromfedés feléig szélháló, így nem tud megszorulni az elhasznált levegő, de huzat sem tud kialakulni. Tovább javítható az állatok komfortja, ha az első oromra is kerül egy fentről lefele 1/3-ig lenyúló oromfedés amennyiben nincs lehetőség az É-D-i tájolásra, de ez a megoldás a csapó eső ellen is kiváló védelmet nyújt. További segítség a globális felmelegedéssel sújtott világunkban, hogy a sátor szerkezete elég erős ahhoz, hogy, akár ventilátort is szerelhetünk rá, tovább javítva a nyári komfortot. Gyakorlati szempontokat is figyelembevéve a Gravetti blokkok „U” alakban kerültek telepítésre így trágyázáskor nem kell tartani a ponyva sérülésétől és az állatok sem tudnak kárt tenni az épületben. Természetesen az a legjobb megoldás, ha az egész építmény betonlemezre kerül (a pihenőtér kifele meglejtetve), de az is bőven elég, ha csak az a rész betonozott, ahol az állatok állnak, amíg esznek, erre akár régi töredezett beton is alkalmas. A gyakorlati megvalósításnak csak képzelet szab határt, ebben segítünk is, hogy a végeredmény embernek és állatnak a lehető legjobb legyen. Talán a legjobb megoldás, ha a fedetlen rész és az etetőtér között akkora szabad terület lesz, hogy a két oldalon lévő ajtók összecsukásával a fedett részre rekeszthetők legyenek az állatok a karámelemek összecsukásával, de, ha kisebbre csináljuk, akkor is megoldható az állatok berekesztése mobil karámelemekkel, vagy ideiglenes villanypásztorral, így már gond nélkül megoldható a trágya kitolása.
További költséghatékonyság érhető el, ha egymással szemben egymás tükörképeit építjük meg az istállóknak, így az etető út mindkét oldala kihasználható lesz.
A tevezésnél fontos figyelembe vennünk, hogy legyen elegendő jászolhossz az állatoknak, de tapasztalat, hogy ez hízómarháknál kevésbé fontos, mivel a hierarchiában hátrább lévő egyedek nem szoktak együtt enni a többiekkel.
Alapvetően hízómarhának, vagy tejelő telepeken üszőnevelésre ajánljuk ezt a megoldást, de elletőnek is tökéletes lehet. Sőt, ha a 40-50 éve épült 100-as istállókat vesszük alapul, akkor tejelő állományokat is lényegesen nagyobb komfortban tarthatunk, mint a régi rosszul szellőző istállókban. De adott esetben, akár félrideg tartású növekvő almos sertéshízlalást, vemheskoca tartást el tudnék képzelni ebben a rendszerben, habár hazánkban ez kevésbé elterjedt megoldás.
Véleményem szerint ezt az istálló típust hatékonyan 9,3;10;12;15 méteres sátrakból lehet úgy megépíteni, hogy az embernek és állatnak is jó legyen.
Nehezen tudom elképzelni, hogy ezzel a technológiával ne tudnánk megoldani bármit, amire emberi számítás szerint szükség lehet.
Forduljon hozzánk bizalommal, kollégánktól az alábbi elérhetőségeken kérhet tanácsot, árajánlatot:
Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország
Perjési Balázs +36303033254 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dél-Dunántúl
Horváth Évi +36706700449 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld
Papp Krisztián +36303891636 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
https://gravetti.hu/blog/szarvasmarha-istallo-gravetti-modra?fbclid=IwAR2PuxSKBbaN_NHv7FJ33tBMmsoTPCA9L8w2TggX5sDQIKPbbhPOyn6Hkkk  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

24-ben is lesz

2024-ben is lesz lehetőség a Gazdálkodási Napló egyszeri elektronikus...

Bővebben...

Gyors, egyszerű

Gyors, egyszerű állattszállításA Fliegl cégcsoport tovább bővítette...

Bővebben...

Hatékony és professzionális

ELHO SC Pro rézsűzúzókSC 420/460 Pro rézsűzúzókHatékony,professzionális...

Bővebben...

Legnagyobb kínálat!

LEGNAGYOBB KÍNÁLAT!NIR/NIT infra-vörös beltartalmi gyorselemzők a termény-...

Bővebben...

Légáramos és modulos tisztítók

Légáramos tisztítóA GRLT rotációs légáramos tisztító alkalmas a betakarított...

Bővebben...

Kisebb romlási veszteség

Bivaly TK-300/11 szilázstömörítő hengerA szilázstömörítés nem egyszerű feladat...

Bővebben...

Hengerbála etető

Hengerbála etető 12 állásos 2,1 M, Hengerbála etető erősített 12 állásos 2,1 M...

Bővebben...

Ne kockáztass

Minden állattartó rémálma az, hogy a száradó rend elázik! 🌧️ De itt az ELHO...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK