Repce vetőmag

2023. július 15. szombat
Oláh Margó
8539

Repce vetőmag (fajta, hibrid) kiválasztásának szempontjai
A vegyszer kivonások miatt egyre nagyobb jelentősége van a repce nemesítésnek, a gazdák részéről pedig a fajtaválasztásnak.
A jól megválasztott fajták vagy hibridek nagyobb rugalmasságot adnak a gombaölőszeres permetezés idejének megválasztásához, illetve nagy segítséget jelentenek egy hajlamosító időjárás esetén, ami ugyanakkor a permetezést például ellehetetleníti, vagy a betakarítást késlelteti.
A repce egyik legfontosabb betegsége a fómás levélfoltosság és szárrák. Az egész vegetáció alatt okoz különféle tüneteket és ezzel együtt problémákat. Az őszi fejlődést, a télbemenetel sikerességét rontják a levélfelületet csökkentő fómás levélfoltok. Tavasszal pedig a szár és gyökérnyak szövetének károsításával csökkenti a víz és tápanyag felvételt, kényszerérést okoz, emiatt csökken a szemek száma és azok ezermagtömege is. Továbbá dőlést is okozhat.
A fómás betegség elleni rezisztencianemesítés
- Kvantitatív (poligénes) rezisztencia: hosszabb nemesítési folyamat eredménye. A növények ebben az esetben tüneteket mutatnak, de a terméseredményeket a betegség nem befolyásolja. Nehezebben áttörhető rezisztencia, mint az egy génes (Rlm).
- Rlm (Resistance to Leptosphaeria maculans) gén rezisztencia: 8 rezisztencia gént azonosítottak eddig. Ezt az egy génes rezisztenciát viszonylag gyorsabban töri át a kórokozó, mivel egy-egy rasszal szemben ad rezisztenciát. De például az Rlm 7 rezisztencia génnel rendelkező fajták meglehetősen jó és stabil rezisztenciát mutatnak. A legújabb az RlmS rezisztencia gén.
- Kettős rezisztencia: azok a fajták és hibridek, amelyek mind a két típusú (kvantitatív és Rlm) rezisztencia típussal is rendelkeznek.
A repce másik fontos betegsége a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum), amely ellen a fajták és hibridek különböző mértékű rezisztenciát mutatnak.
A gyökérgolyva savas kémhatású, illetve mélyfekvésű, vizenyős talajokon, táblarészeken okoz nagyobb problémát. Ilyen termőhelyeken választhatunk gyökérgolyva rezisztens fajtát.
Vírus rezisztencia: a tarlórépa sárgaság vírust (TuYV – Turnip Yellows Virus) Európában több helyen megfigyelték, és 10-30 %-os terméskiesést okozott. A vírust levéltetvek terjesztik. Ha az ellenük való védekezés elmarad(t), vagy nem megfelelő időben (vagy hatékonysággal) történik, akkor nagy segítség lehet, ha rezisztens fajtát vetünk/vetettünk.
A gyomirtásban nagy előnyt jelenthet a kétszikűekkel is fertőzött táblákon a gyomirtószer rezisztencia.
A kipergésre való hajlam súlyos termésveszteséget okozhat egyes hibridek esetében. Érdemes tehát figyelmet fordítani a pergési hajlamra is.
Eredményes fajtaválasztást kívánok minden kedves Olvasónknak!
Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.
https://www.agrofil.hu/hu/hirek/repce-vetomag-fajta-hibrid-kivalasztasanak-szempontjai-2?utm_source=&utm_medium=&utm_campaign=&utm_content= 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Régi szerelem...

Régi szerelem már nálunk a Wiedemann rakodógép, hiszünk benne, hogy minden...

Bővebben...

Megőrizni az energiát a szilázsában!

Megőrizni az energiát a szilázsában! A jó szilázskezelés kulcs a jövedelmező...

Bővebben...

Zöldség- és gyümölcsbetakarítás

Ha kertészeti gép, akkor Alfa-Gép!Egyedi profilunk a kertészeti gépek...

Bővebben...

Univerzálisan alkalmazható

Univerzálisan alkalmazható a tökéletes terepemelkedésre: A gyakorlás...

Bővebben...

Szarvasmarha istálló...

Szarvasmarha istálló Gravetti módraGyorsan, egyszerűen, költséghatékonyanAhogy...

Bővebben...

Minden alkalmazási körülményhez

Minden alkalmazási körülményhezMindegy, hogy nedves vagy száraz körülmények...

Bővebben...

A Közös Agrárpolitika...

A Közös Agrárpolitika intézkedéseiA következő hetekben bemutatjuk a Közös...

Bővebben...

Tavasszal is lehet...

Bemutatjuk bála tároló sátrainkat. Etessen egész évben tiszta, jó minőségű...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK