Ősgabona fajtákat...
- Részletek
Ősgabona fajtákat is aratnak az ökotermelők
Péter-Pál napjával megkezdődik a betakarítás időszaka. Az idei aratási időszak kezdetén a hazai termelésű, egészséges, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívjuk fel a figyelmet.
Itthon fejenként átlagosan 37 kg kenyeret fogyasztunk évente. A kereslet kielégítésére ma már egyre több kézműves pékségben juthatunk hozzá ökológiai gabonákból, sőt ősgabonákból (tönköly, alakor és tönke) készített, különleges beltartalmi értékű pékárukhoz. A hazai ökokutatások bővülésével a gazdák is egyre szerteágazóbb tudásbázishoz jutnak az ellenálló búzafajok és fajták, valamint ökológiai művelési módjuk megválasztásához. Az ÖMKi folyamatosan bővülő öko fajtatesztjei, az ezekhez kapcsolódó események és kiadványok, sőt a gazda-molnár-pék online térkép a teljes ökológiai termékpályát segíti, hogy a legfinomabb hazai pékáruk kerüljenek a fogyasztók asztalára.
A hiedelem úgy tartja, hogy Péter-Pál napján szakad a búza gyökere, az aratás a hagyomány szerint ekkor kezdődik. A régi időkben ez a dátum dologtiltó nap volt: sokszor csak jelképesen, egy-egy kaszasuhintással kezdték meg a munkát. Hosszú időn keresztül Magyarországon a kenyér a család jólétét, bőségét, termékenységét szimbolizáló, alapvető tápláléknak számított. Elterjedt népszokás volt például az új házba vitt kenyér és só, amely a háziak jólétét hivatott szolgálni. Egy másik hiedelem szerint az a leány vagy legény, aki Péter-Pál napján először hallotta meg a harangszót, még abban az évben megházasodhatott.
Évente 37 kg kenyeret fogyasztunk
Ma Magyarországon egy ember évente átlagosan 36-37 kg kenyeret fogyaszt, tehát kb. 10 napra jut egy kiló elfogyasztása. A Nyugat-Dunántúliak ennél kevesebbet, évente 26 kg-ot, míg az Észak-Alföldiek jóval többet, majdnem 53 kg-ot esznek meg. A kenyér minősége már csak ezért is kiemelten fontos népegészségügyi kérdés. A pékségek között szerencsére egyre több helyen találkozhatunk olyan műhelyekkel, ahonnan a pékmesterség legjavát vihetjük haza bevásárlókosarunkban. Náluk az egészséges alapanyagok és az adalékmentesség kiemelt szerepet kap, a termékek készítésénél nagy gonddal bánnak a liszttel és megfelelő időt hagynak a dagadó kenyérnek. A legfinomabb, ropogós héjú, belül puha kenyér hosszú érlelésű kovásszal készül, ennek akár 8-12 órát is kell érnie. Amilyen látványos a kenyerek közti minőségi különbség, annál kevesebben ismerik az alapanyagul szolgáló gabonák fajainak és fajtáinak sokszínű tulajdonságait.
Tönke és alakor hozzáadásval készült kovászos kenyerek a Jenői Pékségben (Forrás: ÖMKi)
Mezőgazdasági kutatásokba bevont búzák és ősgabonák
2012 óta folytatunk vizsgálatokat annak érdekében, hogy a magyar gazdák a területükhöz legjobban alkalmazkodó, jó terméshozamú gabonákat termeszthessék meg, ökológiai minőségben. A kutatómunka fontos lépéseként, tavaly novemberben, a Magyar Tudomány Napján új, országos ökológiai őszibúza fajtateszt-hálózat indítását jelentettük be. Ökológiai gazdálkodási körülmények között, szántóföldi kisparcellás kísérletekben tesztelik a biotermesztés számára ígéretes hazai és nemzetközi búzafajtákat, országosan hét helyszínen, több mint 20 búzafajtával.
„A kutatásainkba bevont ősgabonák – vagy másnéven pelyvás gabonák – kedvezőtlen adottságú területeken is sikerrel termeszthetőek, nagyfokú alkalmazkodó képességük miatt különösen értékesek. Az ősgabonák a modern kenyérbúzához képest más beltartalmi mutatókkal bírnak, sokszor más fehérje összetétellel. Ezért fontos piaci lehetőséget jelentenek a környezet- és egészségtudatos vásárlók, vagy éppen a gasztronómia szereplőinek.” – tért rá gabonakutatásaik közül az ősgabonákban rejlő lehetőségekre Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.
A tapasztalatok arra is rámutatnak, hogy a manapság felmerülő ételallergiák között, - például gluténtartalmuk ellenére -, egyes ősgabona fajták fogyasztható alternatívát kínálnak a gluténérzékenyeknek.
Dr. Bencze Szilvia, az ősgabona fajtateszt kísérleteink vezetője, előtte alakor gabona (Forrás:ÖMKi)
Izgalmas, egyre kedveltebb ősgabonák: a tönke és az alakor
A tönke és alakor ősbúza fajok a tönkölytől eltérően szinte alig ismertek, pedig több tulajdonságukat tekintve is vetekszenek vele, sőt gyakran felül is múlják azt. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérjeösszetételük, emészthetőségük, antioxidáns-vegyület és ásványianyag tartalmuk kivételesen egészséges táplálékká teszi őket. A mezőgazdasági termelés során előnyük a jó betegségellenállóságuk, alkalmazkodóképességük, vitalitásuk, és gyomelnyomó képességük.
Az egészséges búzától a ropogós kenyérig
Bár az igazán jó minőségű kenyér előállításához az első fontos lépés a kiváló gabona, az is lényeges, hogy a teljes ökológiai termékpálya, vagyis a biobúza-termesztés mellett az őrlés és a feldolgozás is hazai vállalkozásoknál valósuljon meg, és a helyben előállított biotermékekre rátaláljon a magyar vásárlóközönség.
„Szűken vett kutatási területünkön túllépve rendszeresen szervezünk gazda-molnár-pék találkozókat, és ehhez kapcsolódva hoztuk létre a gazda-molnár-pék adatbázist, hogy a termelők és a termékpálya további szereplői könnyebben egymásra találjanak, és ezáltal minél több pékségbe és háztartásba eljuthasson az egészséges, szermaradványoktól mentes bio búzaliszt.” – utalt a teljes termékpálya kialakításának fontosságára az ÖMKi ügyvezetője.
Nemrégiben a piac szereplőinek összekapcsolása és a tudásátadás jegyében, szántóföldi szakmai napra hívtuk az érdeklődőket. A találkozón Nobilis Ágoston, a Vértes lábánál elhelyezkedő Csoroszlya biogazdaság vezetője számolt be öko búzatermesztési tapasztalataikról és a farm legújabb fejlesztéseiről: hogyan kerül be a gabona a nemrég üzembe helyezett malomba, hogyan jut el a liszt a pékségekig.
A tapasztalatokról, fejlesztésekről videó is készült:
https://biokutatas.hu/hu/page/show/osgabona-fajtakat-is-aratnak-az-okotermelok
Cikkajánló
Az Önitató Kft. 1993 óta áll az állattartók szolgálatában. Vállalkozásunk az...
Fúró-, vágó- és csiszolóanyagok a tökéletes eredmény érdekében Professzionális...
A KEZDETEK:A FitoHorm termékek gyártása az 1980-as években kezdődött a Bácska...
A békéscsabai székhelyű Alfa-Gép Kft 1996-óta van jelen a mezőgazdasági...
Gravetti megoldás széna- és szalmatárolásra! A legdrágább takarmány az, ami...
ELHO SC Pro rézsűzúzókSC 420/460 Pro rézsűzúzókHatékony,professzionális...
Az Önitató Kft. 1993 óta működik: korábban csak állat önitatók gyártásával és...
Fitoservice talajvizsgálat Növényeink mikroelem ellátottsága szorosan...
Termékkereső
- A megelőzés
- Weidemann
- Őszi munkálatok
- Lakóautó, lakókocsi hajók
- E-services elnyerte
- Az igazság...
- A kukoricaszár
- 24-ben is lesz
- December 18-ig
- A Väderstad bemutatja...
- Hogyan lehet olcsón...
- A helyspecifikus...
- Tudatos vásárlás
- Járható utak
- Újabb lépések...
- Filyékony műtrágya...
- Szarvasmarha istálló...
- Enzimutánzó...
- Új elektronikus...
- Extract, új termék
- Piros hetes...
- Megoldást találunk
- Bízzunk a legjobban...
- Merjünk álmodni...
- AGRO-Plant...
- Repce vetőmag
- Öntözési közösségek támogatása
- ELHO TR 300 rendszellőztető
- Új gyártósor...
- Antibiotikumok nélkül...
- Sorközművelő...
- THYREGOD - minőség
- Erősebb immunrendszer...
- Vitamed Pharma...
- A Väderstad bővíti...
- Az állatokról...
- Szálastakarmány...
- A hazai beruházási intézkedések
- Hatékony rendszerfelügyelet
- Kiegészül a Väderstad palettája
- A Közös Agrárpolitika...
- Fúró-, vágó- és...
- Speciális területek gépei
- A Väderstad 550...
- Erdészeti berendezések...
- A Väderstad Proceed
- 30 év tapasztalat
- Ami jár a növénynek
- Optimális magágy
- Minden talajtípushoz
- Egy menetben
- Az új Carrier
- Cél a nedvességmegőrzés
- Frontfüggesztés utólag?
- A Gruberek sokoldalúsága
- Van jobb a jónál
- A Väderstad bemutatja...
- Utcatárlatot nyitott a Nébih
- Négy évszakos gyűjtőhelyek
- Megelőzhető...
- A talajművelés specialistája
- Dél-Amerikában hoz létre...
- Tárolási megoldás
- Szársértő dilemma
- Önitató szaküzlet
- A Väderstad egy 2023-ban
- Ritka jó vétel
- Mérgek helyett...
- Profi bozótírtó
- Tudtad, hogy a...
- Régi szerelem...
- A szamóca ideális tartósítása
- Regisztrálja használt...
- Modern és egészségtudatos...
- Ősgabona fajtákat...
- Az épületek...
- Univerzálisan alkalmazható
- (Gyümölcs)húsba
- Jó lenne jól csinálni...
- Vízelvezetési gondokra
- A Väderstad első műhelye
- Újabb vetőgép...
- ,,Egy egészség"
- Univerzális alkalmazás
- Fejlődve és tanulva
- Kiegészítő felszerelések I
- A HE-VA Top-Cutter
- Szalmaborhoz...
- Gyógynövény alapú...
- Az ország első lombikborjai
- Kötött talajok műveléséhez
- Okos techológiák
- Mezőgazdasági seprőgépek
- Professzionális bozótírtó
- Az idő pénz is
- Befektetés az egészségbe
- Szimbiotikus gél naposcsibék számára
- Erdészeti gépekben utazunk
- Legjobb talaj
- McHale termékek Az Alfa-Gép Kft kínálatában
- A tavaszi fagyvédelem...
- Készüljön a télre Ön is!
- Hengerbála etető
- Nagy mennyiségű...
- Mit tehetsz érte?
- Meddig hat?
- Légáramos és modulos tisztítók
- Kisebb romlási veszteség
- Tarlóhántástól magágykészítésig
- A mobil tárolás új korszaka
- Betakarítás és szárzúzás egy menetben
- Nagyszüleink egészségéről
- Zöldség- és gyümölcsbetakarítás
- Fitoservice talajvizsgálat
- Minden alkalmazási körülményhez
- Örömmel mutatjuk be...
- Bárhova felállítható...
- Az ideélis gép mulcsvetéshez
- Egy munkaeszköz sokoldalúsága
- Hígtrágya kijuttatása, bedolgozása
- Kicsi a bors, de erős!
- Mi mindenre lehet használni sátrainkat?
- Palántázók az Alfa-Gép Kft-től
- Kertészeti gépkínálat
- Egyenletes vetőmaglerakás
- Rugalmas alkalmazás...
- Egy vetőgép - többféle növényre
- Ideje felkészülni...
- Szálastakarmány betakarító...
- Maximális tárolás...
- Tökéletes bedolgozás
- Díjat kaptunk
- Mi történik...
- Mi a polifenol?
- Borjak téli takarmányozása
- Egy gondosan összeválogatott termék
- Az élőflóra jelentősége
- Szedd könnyedén!
- Szervestrágya - jó minőség - jó áron!
- Nálunk van a megoldás!
- Hogyan érjünk el...
- Tavasszal is lehet...
- Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?
- Hatékony és professzionális
- Tarlóhántástól az alapművelésig
- Megőrizni az energiát a szilázsában!
- Gépriport egy profi tollából
- Hatékonyan teljesít
- Ön már felkészült...
- Legnagyobb kínálat!
- A legjobb takarmányminőség
- Széna- és szalmatárolásra!
- Gyors, egyszerű
- A legszorgalmasabb meggyrázó
- A mobil tárolás új korszaka
- Segítünk a tisztánlátásban!
- A gazdálkodás jövője
- Maximális silózási teljesítmény
- Megérett a cserére...
- Almáskertek figyelmébe
- Minőségi lazítók az Omikrontól!
- Tárcsakínálat hazai gyártótól
- Vetés előtt
- Mobil ágaprító
- Magágykészítés felsőfokon!
- Környezet-hatékony technológia
- Vonóbekötés rendszerek
- Gumiabroncs-nyomásszabályozó
- A vevők bizalmáért
- Egy Pöttinger vetőgép
- Digitalizálás a rakodástechnikában
- Skandináv technológia...
- OPTImális választás
- Szárítótelepi megoldások
- Változó mélységű
- Egyszerű és hatékony
- Farmgép fejlesztések
- Mulcsvetés aljtrágyázással
- Az élet kezdete
- Tejtaxi
- Trioliet etetőrendszerek
- Tárolási megoldások a RICHEL segítségével
- Lovaskocsit adtak...
- Vadkár védelem
- Folyékony műtrágya szórófejek
- Önitató szaküzlet
- Körmöző kaloda
- A sokoldalú művelőeszköz
- A talaj életre keltése
- Szármaradvány beforgatásához
- Segítség belvizes területekre
- Hiánytünetek kezelésére
- A trágyalé kivitele és bedolgozása
- Egy géppel mindent!
- Gondoljunk már most a burgonyára