Szalmaborhoz...
- Részletek
Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt! – az eljárás, amellyel kivédhetők a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai a szőlőtermesztésben
Gödöllő, 2020. november 5. – Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.
Kovács Barnabás, a Georgikon Campus Kertészeti Tanszékének tanársegédje, olaszországi tanulmánya során figyelt fel a töppesztés eljárására, amely alkalmazásával magas minőségű, koncentrált alapanyagból minimális veszteséggel lehet előállítani az időjárás viszontagságainak kiküszöbölésével, különleges ízvilágú szalmaborokat. Bár a töppesztés, mint a szalmaborok előállításának alapvető módszere európai viszonylatban számos borvidéken évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány ma is aktív példát találunk. Hazánkban a Badacsonyi Borvidékről és a Nagy-Somlói Borvidékről egy-egy pincészet foglalkozik szalmabor készítésével, hasonlóképpen vulkanikus tanúhegyekről származó alapanyagokból.
A szalmabor töppesztett szőlőből készülő borkülönlegesség, mely a szárítási folyamat során nedvességtartalmának jelentős részét elveszíti, ezáltal az eljárás végére a bogyók koncentrált beltartalmi értékekkel bírnak. Nevét a hagyományos szalmaágyon történő szárítási eljárásról kapta, azonban napjainkra elterjedtek más módszerek is, mint például a ládákban történő vagy a drótra, madzagra felfűzött fürtök szárítása. Történeti írások szerint az első borok i.e. 10.000 évvel, a télire elrakott szőlő esszenciájából készültek. A töppedt szőlőszemeket a hideg idő beköszönte előtt edényekbe tették, ami gyümölcslevet eresztett és megerjedt. Hésziodész görög költő i.e. 800-ban írt egy szárított szőlőből készült borról, melyet ciprusi mannának neveztek.
A különleges előállítási módszer Kovács Barnabás figyelmét is felkeltette, így a Szőlész-Borász képzésen meghirdetett szakdolgozat keretében, kérdőív és személyes interjúk segítségével információkat szereztek a hazai és nemzetközi szalmabor előállító, és forgalmazó pincészetekről. Kérdéseikkel több olasz-, francia-, görögországi és amerikai pincészetet is megkerestek. A kérdőív kitért a szalmaborok készítésének fő motivációjára, az eljárás részleteire, de rákérdezett az alapanyagként használt szőlőfajták típusaira vagy éppen a szárítás időtartamára is. A kérdőív mellett a fiatal kutató saját kísérletbe fogott. Cserszegtomajon, a Georgikon Tangazdaság területén található pincészet feletti padláson berendezett helyiségben összehasonlításokat végez a hazai klímán is alkalmazható töppesztési eljárások tekintetében. Tanulmányozta a Cserszegi fűszeres- és Merlot-fajtákat, amelyeket többek között borminőség tekintetében is analizált. A szakértő munkáját egy szakdolgozó is segítette, akinek a
segítségével a tavalyi és idei évben adott időszakokban egyenként lemérték a szőlőfürtöket, majd a művelet végével feljegyezték a fertőzések okozta veszteségek mértékét, meghatározták a bogyók felszínén található gombatörzseket, és nem utolsósorban az elkészült bor savprofilját és egyéb analitikai paramétereit is megállapították. A választott szőlőfajta bogyóhéjának a vastagsága, cukor- és savtartalma, a fürt szerkezete, tömöttsége mind kihatással vannak arra, hogy az adott fajta mennyire alkalmas szalmabor készítésére – tájékoztat a kutató.
A kutatás eredményei alapján elmondható, hogy amennyiben a szőlőt teljes érettségben, vagy annál korábban, magasabb savtartalommal szüretelik, majd azt fedett, jól szellőző helyiségben megfelelő körülmények között töppesztik, az időjárás okozta mind gyakrabban jelentkező viszontagságok teljesen vagy részben orvosolhatók a fajtaszerkezet átalakítása nélkül.
A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a Kárpát-medence környezete jelenleg is alkalmas szalmabor készítésére.
Szent István Egyetem, Médiaközpont
2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
Tel.: 06-28-522-000/1999
Termékkereső
Cikkajánló
3 nap, 3 különböző helyszín, 3 típusAz ország három pontjában adtunk át három...
A sikeres SeedEye precíziós rendszer új modellekhez is elérhető 2019-ben a...
Drónozás szabályosanJelenleg nagy káosz van a magyar drón szabályozásban, a...
Újdonságok 2019Tudta Ön, hogy az Väderstad NZ új kategóriát teremtett a...
Tökéletes bedolgozás A PÖTTINGER ekék robusztus és intelligens kialakítása a...
Cégünk, a békéscsabai székhelyű Alfa-Gép Kft 1996-óta van jelen a...
Gravetti megoldás széna- és szalmatárolásra! A legdrágább takarmány az, ami...
Gumiabroncs-nyomásszabályozó rendszerek a mezõ- és erdõgazdálkodók...
- A Covid járvány...
- A talajművelési gyakorlat...
- A legnagyobb vetőgép
- A HE-VA Top-Cutter
- Bemutatkozik az Új Spirit
- Szalmaborhoz...
- Kertészeti üzemek korszerűsítése
- Vadászpókok szerepe...
- Az agrárhivatás vonzóbbá tétele
- A Väderstad megnyitja...
- Gyógynövény alapú...
- Őszi begyűjtés
- Az ország első lombikborjai
- Vágd át a terepet
- Kötött talajok műveléséhez
- Okos techológiák
- Gazdára talált...
- Mezőgazdasági seprőgépek
- A Väderstad kiemelkedik...
- Professzionális bozótírtó
- Az idő pénz is
- A Väderstad folyamatosan...
- Forradalom zajlik...
- Befektetés az egészségbe
- A Biomin legújabb...
- A vetés biztonsága
- Hatékonyan a mikotoxinok ellen
- Az új Väderstad ProStop
- Szimbiotikus gél naposcsibék számára
- Kimagasló vágási eredmény
- A Väderstad QuickStart...
- Erdészeti gépekben utazunk
- Élet a földön
- Legjobb talaj
- Väderstad AKCIÓK!
- Új modellekhez is
- Töltse fel energiával
- Az 5000. Tempo vetőgép
- McHale termékek Az Alfa-Gép Kft kínálatában
- Az új NZ Mounted
- A tavaszi fagyvédelem...
- Hogy miért is! 2. rész
- Hogy miért is?
- Az ,,Év munkagépe 2020"
- Bemutatkozik a központi...
- 2020 elejétől elérhető
- Készüljön a télre Ön is!
- Az ÖN igényei szerint!
- Hengerbála etető
- Új innovatív megjelenés
- Fermentáljunk egész évben!
- Az innovatív Tempo
- Nagy mennyiségű...
- Mit tehetsz érte?
- Meddig hat?
- A trágyafertőtlenítés...
- Elérhető a növényvédelmi...
- Légáramos és modulos tisztítók
- Kisebb romlási veszteség
- Ezentúl háromévente...
- Tarlóhántástól magágykészítésig
- A mobil tárolás új korszaka
- A CrossCutter Disc
- Bevált tárcsakerekes...
- Betakarítás és szárzúzás egy menetben
- Nagyszüleink egészségéről
- Zöldség- és gyümölcsbetakarítás
- Fitoservice talajvizsgálat
- Minden alkalmazási körülményhez
- Örömmel mutatjuk be...
- Bárhova felállítható...
- Az ideélis gép mulcsvetéshez
- Egy munkaeszköz sokoldalúsága
- Hígtrágya kijuttatása, bedolgozása
- Kicsi a bors, de erős!
- Mi mindenre lehet használni sátrainkat?
- Palántázók az Alfa-Gép Kft-től
- Milyen az ivóvíz...
- Kertészeti gépkínálat
- Egyenletes vetőmaglerakás
- Rugalmas alkalmazás...
- Fitohorm kisokos
- Egy vetőgép - többféle növényre
- Szálastakarmány betakarító...
- Maximális tárolás...
- Már a jövőre készítve
- Tökéletes bedolgozás
- A búza rézigénye...
- Elérkezett a drónok kora?
- Termékdíjas vetőgép
- Díjat kaptunk
- Szívesen vezetnél...
- Mi történik...
- Mi a polifenol?
- Amikor a tudomány...
- Väderstad újdonságok
- Egy gondosan összeválogatott termék
- Az élőflóra jelentősége
- Az új Spirit 600-900C
- Immunrenszer és a bélflóra
- Szedd könnyedén!
- A Väderstad élettartam garanciát vállal
- Szervestrágya - jó minőség - jó áron!
- Nálunk van a megoldás!
- Gazdaszemmel
- A precizitás és a jó időzítés
- Hogyan érjünk el...
- Az új Tempo L 24
- Tavasszal is lehet...
- Bendőegészség és élettartam
- Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?
- Természetesen előre...
- Hatékony és professzionális
- Tarlóhántástól az alapművelésig
- A még jobb teljesítményért
- Megoldás a dinamikus...
- Megőrizni az energiát a szilázsában!
- Mikotoxinok hatásai
- Meghatározó szereplője...
- Gépriport egy profi tollából
- Léalma felszedő
- Szakértelem a kérődzők terén
- Sorközművelésben profik vagyunk
- Környezet-hatékony technológia
- Talajlazítás-szükséges...
- Hatékonyan teljesít
- Legnagyobb kínálat!
- A legjobb takarmányminőség
- Széna- és szalmatárolásra!
- Gyors, egyszerű
- A legszorgalmasabb meggyrázó
- A mobil tárolás új korszaka
- Drónozás szabályosan
- Segítünk a tisztánlátásban!
- A gazdálkodás jövője
- Maximális silózási teljesítmény
- Megérett a cserére...
- Almáskertek figyelmébe
- Egyszerre ,,detoxikál" és kijózanít...
- Minőségi lazítók az Omikrontól!
- Tárcsakínálat hazai gyártótól
- Vetés előtt
- Mobil ágaprító
- Magágykészítés felsőfokon!
- Környezet-hatékony technológia
- Vonóbekötés rendszerek
- Gumiabroncs-nyomásszabályozó
- Szántástól a magágyig
- A vevők bizalmáért
- Egy Pöttinger vetőgép
- Digitalizálás a rakodástechnikában
- Skandináv technológia...
- Talajművelők a tökéletes induláshoz
- A Väderstad élettartam...
- OPTImális választás
- Szárítótelepi megoldások
- Változó mélységű
- Egyszerű és hatékony
- Farmgép fejlesztések
- Mulcsvetés aljtrágyázással
- Az élet kezdete
- Helyspecifikus gazdálkodás
- Tejtaxi
- Őszi káposztarepce...
- Trioliet etetőrendszerek
- Tárolási megoldások a RICHEL segítségével
- Műtrágya-kijuttatás
- Lovaskocsit adtak...
- Vadkár védelem
- Bővitse az alkalmazási területet
- Csak természetesen
- Folyékony műtrágya szórófejek
- Önitató szaküzlet
- Körmöző kaloda
- A sokoldalú művelőeszköz
- A talaj életre keltése
- Szármaradvány beforgatásához
- Segítség belvizes területekre
- Hiánytünetek kezelésére
- A trágyalé kivitele és bedolgozása
- Egy géppel mindent!