Nagyszüleink egészségéről
- Részletek
Ezért volt ismeretlen a nagyszüleinknél az ételallergia
A nagyszülők, dédszülők még hírből sem ismerték az ételallergiát. Mi volt más akkoriban és mi változott azóta, ami ennyire érzékennyé tette az embereket?
Mára szinte népbetegség lett az ételallergia. Sajnálatos, amikor erről lekicsinylően nyilatkoznak emberek – csakúgy, mint a depresszióról és pánikbetegségről –, de gyakran megtörténik. Pocskondiázzák még a szülőket is, akik „elhiszik a gyerek hisztijét” a laktóz- vagy gluténallergiáról.
Sokan meg vannak győződve arról, hogy az ételallergiások maguknak találják ki az egészet. Ebből is látható mennyire nem érti az átlag, hogy ez komoly betegség, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Sőt, beszélni kell róla!
A nagyszülők, dédszülők még hírből sem ismerték az ételallergiát. Mi volt más akkoriban, és mi változott, ami ennyire érzékennyé tette az embereket az elfogyasztott ételekkel kapcsolatban? Talán más volt a liszt minősége, vagy a tehenek legeltek másfajta füvet, és tejeltek egészségesebbet? Lássuk, hogy elődeink életmódja miben különbözött a maitól.
FORRÁS https://nlc.hu/gasztro/20181231/etelallergia-nagyszulok-regen-valtozas/?fbclid=IwAR2LKiY4BJ24oluZq1tQtXjfkeUB112jjLNPik0Jy5TYAQUQOMEENUWOTjE
Illusztráció: Fortepan/Morvay Kinga (1937)
1. Valódi, szezonális ételeket fogyasztottak
Az 1900-as évek elején őstermelőktől, kis gazdaságoktól kerültek piacra az ételek. A tartósítószerek nem voltak még széles körben elterjedve, az ételek természetes frissességüket őrizték. Amelyik megromlott, azt egyszerűen kidobták. Ez azonban ritkán fordult elő, mivel a megvásárolt termékeket hamar megfőzték, feldolgozták. Nem volt felhalmozás. Nagyüzemileg előállított, adalékanyagokkal teletömött élelmiszerek sem voltak, így eleink táplálkozása tápanyagban gazdag volt. Ez tette lehetővé számukra, hogy annyi tápanyaghoz jussanak, amennyi a frissen termett zöldségekben gyümölcsökben és a frissen vágott állatok húsában létezik. A csecsemők nem tápszereket, hanem anyatejet kaptak, ami minden időben, megfelelő hőfokon állt rendelkezésükre.
2. Nem diétáztak, és nem játszottak könnyelműen a testükkel és az anyagcseréjükkel
Szezonálisan termő gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztottak. Nem számolták a kalóriát, hiszen úgyis ledolgozták, elégették azt a mennyiséget napközben. Nem fogyókúráztak betegesen, nem akartak folyamatosan lesoványodni. Köszönhető volt ez annak is, hogy nem volt médium, amin keresztül folyamatosan azt sugallták volna nekik, hogy nem néznek ki elég jól.
Az élelmiszeripar még gyerekcipőben járt, ezáltal kénytelenek voltak ételadalékoktól mentes ennivalókat fogyasztani. Egészséges volt az anyagcseréjük, mivel a szervezetük igényei és vágyai szerint étkeztek.
3. Az ételt otthon főzték meg hagyományos elkészítési módszereket használva
Feldolgozott étel vásárlására nem volt lehetőség, és étteremben enni ritka luxus volt. Nagyszüleink szerencséjére ezek a szokások valóban kedvező hatással voltak az egészségükre.
4. Nem ettek génmódosított ételeket, élelmiszer-adalékokat, stabilizátorokat és sűrítő anyagokat
Az ételeket még nem kezelték adalékanyagokkal, antibiotikumokkal és hormonokkal, melyek segítenek megőrizni az eltarthatóságukat a fogyasztók egészségének kárára. A mára jellemző nagyüzemi élelmiszer-előállítás az összes mesterséges összetevőivel még csak csírázott a korai 1900-as években.
5. Elfogyasztották az egész állatot, ebbe beletartoztak az ásványi anyagokban gazdag csonterőlevesek és a belsőségek is
Az állati csontokat megtartották vagy vásárolták, hogy erőlevest és csontlevest készítsenek belőlük, melyek mindig különleges helyet foglaltak el az asztalnál. Ezeket az ételeket nagyra értékelték gyógyító tulajdonságaik miatt, és soha semmi nem ment veszendőbe.
6. Nem mentek orvoshoz, amikor úgy érezték, hogy betegek
És azért sem mentek dokihoz, hogy vényköteles gyógyszereket kapjanak. Az orvosi látogatások a baleseti sérülteket vagy az életveszélyes betegségben szenvedőket mentették meg.
Amikor lázasak lettek, megvárták, hogy elmúljon. Amikor rosszul érezték magukat, leveseket, erőlevest ettek, és sokat pihentek. Nem volt orvos- vagy nővér-gyorshívójuk, de sokkal jobban bíztak a test természetes gyógyulási folyamatában, mint mi manapság. Az ételük volt az orvosság, függetlenül attól, hogy ezt felismerték vagy sem.
7. Sok időt töltöttek a szabadban
Nagyszüleinknek nem volt választásuk, hogy bent maradnak a lakásban, és játszanak a telefonjukkal vagy a számítógépen, vagy kint játszanak erdőn-mezőn. Gyerekként szabadtéri játékaik voltak, hintáztak, bújócskáztak, fogócskáztak a réten, vagy a kertben, biciklivel jártak vagy gyalog, néha lovaskocsin. Felnőttként pedig szinte egész nap fizikai munkát végeztek, nem volt szükségük konditermekre sem.
Hogyan hatnak mindezek az ételallergiára?
A táplálkozás befolyásolja testünk összes sejtjét. Egészségünk a táplálkozásunktól, étrendünktől függ. Ismered a mondást? „A halál a belekben lakozik” – a szennyezett emésztőrendszer a betegségek igazi forrása. Egész immunrendszerünk azt tükrözi, ami a beleinkben rejtőzik. Ha a táplálkozás nem megfelelő, akkor minden sejt, minden szövet és szerv integritása sérülést fog szenvedni, így egyre nagyobb a valószínűsége, hogy bizonyos élelmiszerekre érzékenységet, allergiát váltanak ki.
hirdetés
Több mint fontos, hogy ne kínozzuk magunkat cukorral, zsírral és túl sok fehérjével! Fogyasszunk viszont rostban gazdag ételeket, bőségesen igyunk vizet és mozogjunk rendszeresen.
A stressz egyike a legfontosabb ingereknek, amikről az agy és a bél egymás között beszélgetnek. Ha az agyunk valami súlyos problémával küzd, meg akarja oldani. Ehhez energiára van szüksége. Ezt elsősorban a bél működése révén kapja meg a szervezet......Ha az agy állandóan vészhelyzetet jelent...a bélnek sokáig kell helytállnia és az egészségtelen.....A megváltozott életkörülmények között a bélben más baktériumok maradnak életben, mint a nyugodtabb időkben. A stressz úgyszólván megváltoztatja a has "időjárását".....Eszerint nemcsak egyszerűen áldozatai lehetünk a bélbaktériumoknak és a kedélyünkre gyakorolt hatásuknak, hanem mi lehetünk a bél világának kertészei is." (Giulia Enders: Bélügyek)
Kertészkedjünk N.I.C.S. táplálékkiegészítőkkel!
One Year Product Magnézium 260 mg + B6-vitamin + Inulin + élőflóra szájban oldódó granulátum étrend-kiegészítő
https://www.nics.hu/Default.aspx?felulet=oldal_termekek_oyp_magnezium&reklam_tanacsado_id=680B00000000000000000000
Natural Immune Control System Zrt. terméknyitó oldal
Felhasználható link vagy QR kód:
Cikkajánló
OPTImális választás!Az OPTIGÉP Kft. gépeivel időt és pénzt spórol. Az OPTIGÉP...
Gépriport egy profi tollábólHatala László írása Az eddigiektől eltérően, most...
ELHO SC Pro rézsűzúzókSC 420/460 Pro rézsűzúzókHatékony,professzionális...
Csináljuk a fesztivált! Főszerepben a Gravetti-mobilútA Gravetti Mobilút nem...
Rendképzés és bálázás egy menetben? Van rá megoldásunk.V-Twin 600 kosaras...
Hivatalos értesítés Kötelezően előírt képzésekVP1-1.1.1-23 kódszámú...
Hatékony rendszerfelügyelet és hibaelhárítás mezőgazdasági gépeknélA...
Termékkereső
- Ismét benyújtható
- Érkeznek a támogatások
- Szilázsakadémia
- Vontatott rendfelszedő...
- Optigép legújabb...
- AGROmashEXPO
- A meddőség...
- A fenntartható állattenyésztésért
- A talaj egészségének javítása
- Pályázati felhívások
- A jövő...
- Mi a bánat...
- Talajvédő
- Ömlesztett...
- 20 éves
- Üszőnevelés
- Betakarítás után
- Felkészülés...
- Gyere el...
- Újdonság
- Megjelent
- A víz bölcsője
- Talajkondicionáló
- Bálaháló akció
- Készletkisöprés
- Probléma a mezei pocok?
- Miért a természeteset?
- Az őstermelők...
- Ne kockáztassson...
- Rendkívül ergonomikus
- Határainkon túl...
- A biogazdálkodás...
- Nem javasolt
- Rókavakcinázás
- Gigantikus...
- Talajegészségünk, a mi jólétünk.
- Csináljuk a fesztivált!
- Megjelent...
- Lezárult...
- Nincs változás
- Egy innovatív megoldás
- Megjelent...
- Kötelező képzések
- Megjelent a kertészeti
- A tarlóhántás ideje
- 10+1 tévhit
- Kollagén ami működik
- Szilázs oltóanyagok
- Kiemelt figyelem...
- Hogyan óvjuk...
- Antibiotikumok alternatívái...
- A nagyüzemi vadkímélő...
- Rakodógéppel üzemeltethető
- Biostimulátor
- Hatékony fagyvédelem
- Mit tehetünk...
- Ne kockáztass
- Folyékony műtrágya...
- Agro-ökológia
- Van rá megoldásunk.
- Utat mutatunk
- Baromfikombájn
- Mire figyelj...
- Állati jó megoldás
- A Nitrogén szerepe
- A fejlődés több...
- Tehermozgatás
- Zöld hét
- FAE gyárlátogatás
- Nem csak gazdáknak
- Sokoldalú felhasználás
- Tyúktartóknak
- A legújabb fejlesztés
- A megelőzés
- Weidemann
- Őszi munkálatok
- Lakóautó, lakókocsi hajók
- Az igazság...
- A kukoricaszár
- Hogyan lehet olcsón...
- Tudatos vásárlás
- Járható utak
- Folyékony műtrágya...
- Szarvasmarha istálló...
- Enzimutánzó...
- Piros hetes...
- Megoldást találunk
- Betakarítás után, tarlóápolás
- Bízzunk a legjobban...
- Merjünk álmodni...
- AGRO-Plant...
- ELHO TR 300 rendszellőztető
- Antibiotikumok nélkül...
- Erősebb immunrendszer...
- Vitamed Pharma...
- Az állatokról...
- Szálastakarmány...
- Hatékony rendszerfelügyelet
- Fúró-, vágó- és...
- Speciális területek gépei
- Erdészeti berendezések...
- 30 év tapasztalat
- Ami jár a növénynek
- Optimális magágy
- Minden talajtípushoz
- Egy menetben
- Cél a nedvességmegőrzés
- Frontfüggesztés utólag?
- A Gruberek sokoldalúsága
- Van jobb a jónál
- Négy évszakos gyűjtőhelyek
- A talajművelés specialistája
- Tárolási megoldás
- Szársértő dilemma
- Önitató szaküzlet
- Ritka jó vétel
- Mérgek helyett...
- Profi bozótírtó
- Tudtad, hogy a...
- Régi szerelem...
- Ősgabona fajtákat...
- Az épületek...
- (Gyümölcs)húsba
- Jó lenne jól csinálni...
- Vízelvezetési gondokra
- A Väderstad első műhelye
- ,,Egy egészség"
- Professzionális bozótírtó
- Az idő pénz is
- Befektetés az egészségbe
- Erdészeti gépekben utazunk
- McHale termékek Az Alfa-Gép Kft kínálatában
- A tavaszi fagyvédelem...
- Készüljön a télre Ön is!
- Hengerbála etető
- Mit tehetsz érte?
- Meddig hat?
- Légáramos és modulos tisztítók
- Kisebb romlási veszteség
- Tarlóhántástól magágykészítésig
- A mobil tárolás új korszaka
- Betakarítás és szárzúzás egy menetben
- Nagyszüleink egészségéről
- Zöldség- és gyümölcsbetakarítás
- Fitoservice talajvizsgálat
- Örömmel mutatjuk be...
- Bárhova felállítható...
- Hígtrágya kijuttatása, bedolgozása
- Kicsi a bors, de erős!
- Mi mindenre lehet használni sátrainkat?
- Palántázók az Alfa-Gép Kft-től
- Kertészeti gépkínálat
- Rugalmas alkalmazás...
- Szálastakarmány betakarító...
- Maximális tárolás...
- Díjat kaptunk
- Mi történik...
- Mi a polifenol?
- Borjak téli takarmányozása
- Egy gondosan összeválogatott termék
- Az élőflóra jelentősége
- Szedd könnyedén!
- Szervestrágya - jó minőség - jó áron!
- Nálunk van a megoldás!
- Hogyan érjünk el...
- Tavasszal is lehet...
- Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?
- Hatékony és professzionális
- Megőrizni az energiát a szilázsában!
- Gépriport egy profi tollából
- Ön már felkészült...
- Legnagyobb kínálat!
- A legjobb takarmányminőség
- Széna- és szalmatárolásra!
- Gyors, egyszerű
- A mobil tárolás új korszaka
- A gazdálkodás jövője
- Maximális silózási teljesítmény
- Megérett a cserére...
- Minőségi lazítók az Omikrontól!
- Tárcsakínálat hazai gyártótól
- Vetés előtt
- Mobil ágaprító
- Magágykészítés felsőfokon!
- Környezet-hatékony technológia
- Vonóbekötés rendszerek
- Gumiabroncs-nyomásszabályozó
- Digitalizálás a rakodástechnikában
- Skandináv technológia...
- OPTImális választás
- Szárítótelepi megoldások
- Egyszerű és hatékony
- Farmgép fejlesztések
- Az élet kezdete
- Tejtaxi
- Trioliet etetőrendszerek
- Tárolási megoldások a RICHEL segítségével
- Lovaskocsit adtak...
- Vadkár védelem
- Folyékony műtrágya szórófejek
- Önitató szaküzlet
- Körmöző kaloda
- Egy géppel mindent!