Nagyszüleink egészségéről
- Részletek
Ezért volt ismeretlen a nagyszüleinknél az ételallergia
A nagyszülők, dédszülők még hírből sem ismerték az ételallergiát. Mi volt más akkoriban és mi változott azóta, ami ennyire érzékennyé tette az embereket?
Mára szinte népbetegség lett az ételallergia. Sajnálatos, amikor erről lekicsinylően nyilatkoznak emberek – csakúgy, mint a depresszióról és pánikbetegségről –, de gyakran megtörténik. Pocskondiázzák még a szülőket is, akik „elhiszik a gyerek hisztijét” a laktóz- vagy gluténallergiáról.
Sokan meg vannak győződve arról, hogy az ételallergiások maguknak találják ki az egészet. Ebből is látható mennyire nem érti az átlag, hogy ez komoly betegség, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Sőt, beszélni kell róla!
A nagyszülők, dédszülők még hírből sem ismerték az ételallergiát. Mi volt más akkoriban, és mi változott, ami ennyire érzékennyé tette az embereket az elfogyasztott ételekkel kapcsolatban? Talán más volt a liszt minősége, vagy a tehenek legeltek másfajta füvet, és tejeltek egészségesebbet? Lássuk, hogy elődeink életmódja miben különbözött a maitól.
FORRÁS: https://nlc.hu/gasztro/20181231/etelallergia-nagyszulok-regen-valtozas/?fbclid=IwAR2LKiY4BJ24oluZq1tQtXjfkeUB112jjLNPik0Jy5TYAQUQOMEENUWOTjE
Illusztráció: Fortepan/Morvay Kinga (1937)
1. Valódi, szezonális ételeket fogyasztottak
Az 1900-as évek elején őstermelőktől, kis gazdaságoktól kerültek piacra az ételek. A tartósítószerek nem voltak még széles körben elterjedve, az ételek természetes frissességüket őrizték. Amelyik megromlott, azt egyszerűen kidobták. Ez azonban ritkán fordult elő, mivel a megvásárolt termékeket hamar megfőzték, feldolgozták. Nem volt felhalmozás. Nagyüzemileg előállított, adalékanyagokkal teletömött élelmiszerek sem voltak, így eleink táplálkozása tápanyagban gazdag volt. Ez tette lehetővé számukra, hogy annyi tápanyaghoz jussanak, amennyi a frissen termett zöldségekben gyümölcsökben és a frissen vágott állatok húsában létezik. A csecsemők nem tápszereket, hanem anyatejet kaptak, ami minden időben, megfelelő hőfokon állt rendelkezésükre.
2. Nem diétáztak, és nem játszottak könnyelműen a testükkel és az anyagcseréjükkel
Szezonálisan termő gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztottak. Nem számolták a kalóriát, hiszen úgyis ledolgozták, elégették azt a mennyiséget napközben. Nem fogyókúráztak betegesen, nem akartak folyamatosan lesoványodni. Köszönhető volt ez annak is, hogy nem volt médium, amin keresztül folyamatosan azt sugallták volna nekik, hogy nem néznek ki elég jól.
Az élelmiszeripar még gyerekcipőben járt, ezáltal kénytelenek voltak ételadalékoktól mentes ennivalókat fogyasztani. Egészséges volt az anyagcseréjük, mivel a szervezetük igényei és vágyai szerint étkeztek.
3. Az ételt otthon főzték meg hagyományos elkészítési módszereket használva
Feldolgozott étel vásárlására nem volt lehetőség, és étteremben enni ritka luxus volt. Nagyszüleink szerencséjére ezek a szokások valóban kedvező hatással voltak az egészségükre.
4. Nem ettek génmódosított ételeket, élelmiszer-adalékokat, stabilizátorokat és sűrítő anyagokat
Az ételeket még nem kezelték adalékanyagokkal, antibiotikumokkal és hormonokkal, melyek segítenek megőrizni az eltarthatóságukat a fogyasztók egészségének kárára. A mára jellemző nagyüzemi élelmiszer-előállítás az összes mesterséges összetevőivel még csak csírázott a korai 1900-as években.
5. Elfogyasztották az egész állatot, ebbe beletartoztak az ásványi anyagokban gazdag csonterőlevesek és a belsőségek is
Az állati csontokat megtartották vagy vásárolták, hogy erőlevest és csontlevest készítsenek belőlük, melyek mindig különleges helyet foglaltak el az asztalnál. Ezeket az ételeket nagyra értékelték gyógyító tulajdonságaik miatt, és soha semmi nem ment veszendőbe.
6. Nem mentek orvoshoz, amikor úgy érezték, hogy betegek
És azért sem mentek dokihoz, hogy vényköteles gyógyszereket kapjanak. Az orvosi látogatások a baleseti sérülteket vagy az életveszélyes betegségben szenvedőket mentették meg.
Amikor lázasak lettek, megvárták, hogy elmúljon. Amikor rosszul érezték magukat, leveseket, erőlevest ettek, és sokat pihentek. Nem volt orvos- vagy nővér-gyorshívójuk, de sokkal jobban bíztak a test természetes gyógyulási folyamatában, mint mi manapság. Az ételük volt az orvosság, függetlenül attól, hogy ezt felismerték vagy sem.
7. Sok időt töltöttek a szabadban
Nagyszüleinknek nem volt választásuk, hogy bent maradnak a lakásban, és játszanak a telefonjukkal vagy a számítógépen, vagy kint játszanak erdőn-mezőn. Gyerekként szabadtéri játékaik voltak, hintáztak, bújócskáztak, fogócskáztak a réten, vagy a kertben, biciklivel jártak vagy gyalog, néha lovaskocsin. Felnőttként pedig szinte egész nap fizikai munkát végeztek, nem volt szükségük konditermekre sem.
Hogyan hatnak mindezek az ételallergiára?
A táplálkozás befolyásolja testünk összes sejtjét. Egészségünk a táplálkozásunktól, étrendünktől függ. Ismered a mondást? „A halál a belekben lakozik” – a szennyezett emésztőrendszer a betegségek igazi forrása. Egész immunrendszerünk azt tükrözi, ami a beleinkben rejtőzik. Ha a táplálkozás nem megfelelő, akkor minden sejt, minden szövet és szerv integritása sérülést fog szenvedni, így egyre nagyobb a valószínűsége, hogy bizonyos élelmiszerekre érzékenységet, allergiát váltanak ki.
hirdetés
Több mint fontos, hogy ne kínozzuk magunkat cukorral, zsírral és túl sok fehérjével! Fogyasszunk viszont rostban gazdag ételeket, bőségesen igyunk vizet és mozogjunk rendszeresen.
A stressz egyike a legfontosabb ingereknek, amikről az agy és a bél egymás között beszélgetnek. Ha az agyunk valami súlyos problémával küzd, meg akarja oldani. Ehhez energiára van szüksége. Ezt elsősorban a bél működése révén kapja meg a szervezet......Ha az agy állandóan vészhelyzetet jelent...a bélnek sokáig kell helytállnia és az egészségtelen.....A megváltozott életkörülmények között a bélben más baktériumok maradnak életben, mint a nyugodtabb időkben. A stressz úgyszólván megváltoztatja a has "időjárását".....Eszerint nemcsak egyszerűen áldozatai lehetünk a bélbaktériumoknak és a kedélyünkre gyakorolt hatásuknak, hanem mi lehetünk a bél világának kertészei is." (Giulia Enders: Bélügyek)
Kertészkedjünk N.I.C.S. táplálékkiegészítőkkel!
One Year Product Magnézium 260 mg + B6-vitamin + Inulin + élőflóra szájban oldódó granulátum étrend-kiegészítő
https://www.nics.hu/Default.aspx?felulet=oldal_termekek_oyp_magnezium&reklam_tanacsado_id=680B00000000000000000000
Natural Immune Control System Zrt. terméknyitó oldal
Felhasználható link vagy QR kód:
Termékkereső
Cikkajánló
Tellus talajlazítók a Valkon Kft. kínálatában!Megkezdük a Tellus talajlazítók...
Samson PG/SG hígtrágyakijuttató tartálykocsikA SAMSON AGRO legnépszerűbb...
BENDŐEGÉSZSÉG ÉS ÉLETTARTAMA sikeres termelés elsődleges feltétele az, hogy...
Tökéletes bedolgozás A PÖTTINGER ekék robusztus és intelligens kialakítása a...
- Talaj egészség
- Újabb vetőgép...
- Drónpilóta jogosítvány
- Felpögretnék a fejlesztéseket
- Súlyos ezermilliárdok...
- A méhek megmaradásáért
- Világsiker lehet
- ,,Egy egészség"
- A Väderstad bővül
- Univerzális alkalmazás
- Fejlődve és tanulva
- Kiegészítő felszerelések I
- AGROmashEXPO
- A Covid járvány...
- A talajművelési gyakorlat...
- A HE-VA Top-Cutter
- Bemutatkozik az Új Spirit
- Szalmaborhoz...
- Kertészeti üzemek korszerűsítése
- Vadászpókok szerepe...
- Az agrárhivatás vonzóbbá tétele
- A Väderstad megnyitja...
- Gyógynövény alapú...
- Őszi begyűjtés
- Az ország első lombikborjai
- Vágd át a terepet
- Kötött talajok műveléséhez
- Okos techológiák
- Gazdára talált...
- Mezőgazdasági seprőgépek
- A Väderstad kiemelkedik...
- Professzionális bozótírtó
- Az idő pénz is
- A Väderstad folyamatosan...
- Forradalom zajlik...
- Befektetés az egészségbe
- A Biomin legújabb...
- A vetés biztonsága
- Hatékonyan a mikotoxinok ellen
- Az új Väderstad ProStop
- Szimbiotikus gél naposcsibék számára
- Kimagasló vágási eredmény
- A Väderstad QuickStart...
- Erdészeti gépekben utazunk
- Élet a földön
- Legjobb talaj
- Väderstad AKCIÓK!
- Új modellekhez is
- Töltse fel energiával
- Az 5000. Tempo vetőgép
- McHale termékek Az Alfa-Gép Kft kínálatában
- Az új NZ Mounted
- A tavaszi fagyvédelem...
- Hogy miért is! 2. rész
- Hogy miért is?
- Az ,,Év munkagépe 2020"
- Bemutatkozik a központi...
- 2020 elejétől elérhető
- Készüljön a télre Ön is!
- Az ÖN igényei szerint!
- Hengerbála etető
- Új innovatív megjelenés
- Fermentáljunk egész évben!
- Az innovatív Tempo
- Nagy mennyiségű...
- Mit tehetsz érte?
- Meddig hat?
- A trágyafertőtlenítés...
- Elérhető a növényvédelmi...
- Légáramos és modulos tisztítók
- Kisebb romlási veszteség
- Ezentúl háromévente...
- Tarlóhántástól magágykészítésig
- A mobil tárolás új korszaka
- A CrossCutter Disc
- Bevált tárcsakerekes...
- Betakarítás és szárzúzás egy menetben
- Nagyszüleink egészségéről
- Zöldség- és gyümölcsbetakarítás
- Fitoservice talajvizsgálat
- Minden alkalmazási körülményhez
- Örömmel mutatjuk be...
- Bárhova felállítható...
- Az ideélis gép mulcsvetéshez
- Egy munkaeszköz sokoldalúsága
- Hígtrágya kijuttatása, bedolgozása
- Kicsi a bors, de erős!
- Mi mindenre lehet használni sátrainkat?
- Palántázók az Alfa-Gép Kft-től
- Milyen az ivóvíz...
- Kertészeti gépkínálat
- Egyenletes vetőmaglerakás
- Rugalmas alkalmazás...
- Fitohorm kisokos
- Egy vetőgép - többféle növényre
- Szálastakarmány betakarító...
- Maximális tárolás...
- Már a jövőre készítve
- Tökéletes bedolgozás
- A búza rézigénye...
- Elérkezett a drónok kora?
- Termékdíjas vetőgép
- Díjat kaptunk
- Szívesen vezetnél...
- Mi történik...
- Mi a polifenol?
- Amikor a tudomány...
- Väderstad újdonságok
- Egy gondosan összeválogatott termék
- Az élőflóra jelentősége
- Az új Spirit 600-900C
- Immunrenszer és a bélflóra
- Szedd könnyedén!
- A Väderstad élettartam garanciát vállal
- Szervestrágya - jó minőség - jó áron!
- Nálunk van a megoldás!
- Gazdaszemmel
- A precizitás és a jó időzítés
- Hogyan érjünk el...
- Az új Tempo L 24
- Tavasszal is lehet...
- Bendőegészség és élettartam
- Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?
- Természetesen előre...
- Hatékony és professzionális
- Tarlóhántástól az alapművelésig
- A még jobb teljesítményért
- Megoldás a dinamikus...
- Megőrizni az energiát a szilázsában!
- Mikotoxinok hatásai
- Meghatározó szereplője...
- Gépriport egy profi tollából
- Léalma felszedő
- Szakértelem a kérődzők terén
- Sorközművelésben profik vagyunk
- Környezet-hatékony technológia
- Talajlazítás-szükséges...
- Hatékonyan teljesít
- Legnagyobb kínálat!
- A legjobb takarmányminőség
- Széna- és szalmatárolásra!
- Gyors, egyszerű
- A legszorgalmasabb meggyrázó
- A mobil tárolás új korszaka
- Drónozás szabályosan
- Segítünk a tisztánlátásban!
- A gazdálkodás jövője
- Maximális silózási teljesítmény
- Megérett a cserére...
- Almáskertek figyelmébe
- Egyszerre ,,detoxikál" és kijózanít...
- Minőségi lazítók az Omikrontól!
- Tárcsakínálat hazai gyártótól
- Vetés előtt
- Mobil ágaprító
- Magágykészítés felsőfokon!
- Környezet-hatékony technológia
- Vonóbekötés rendszerek
- Gumiabroncs-nyomásszabályozó
- Szántástól a magágyig
- A vevők bizalmáért
- Egy Pöttinger vetőgép
- Digitalizálás a rakodástechnikában
- Skandináv technológia...
- Talajművelők a tökéletes induláshoz
- A Väderstad élettartam...
- OPTImális választás
- Szárítótelepi megoldások
- Változó mélységű
- Egyszerű és hatékony
- Farmgép fejlesztések
- Mulcsvetés aljtrágyázással
- Az élet kezdete
- Helyspecifikus gazdálkodás
- Tejtaxi
- Őszi káposztarepce...
- Trioliet etetőrendszerek
- Tárolási megoldások a RICHEL segítségével
- Műtrágya-kijuttatás
- Lovaskocsit adtak...
- Vadkár védelem
- Bővitse az alkalmazási területet
- Csak természetesen
- Folyékony műtrágya szórófejek
- Önitató szaküzlet
- Körmöző kaloda
- A sokoldalú művelőeszköz
- A talaj életre keltése
- Szármaradvány beforgatásához
- Segítség belvizes területekre
- Hiánytünetek kezelésére
- A trágyalé kivitele és bedolgozása
- Egy géppel mindent!