Mi történik...

2018. november 29. csütörtök
Oláh Margó
20829

Mi történik, ha nem megfelelő a fermentáció?
A nem megfelelő fermentáció következményei 4 pontban:

- A fehérjék egy része lebomlik (több NH3) és romlik az emészthetőség (ez akár a fehérjék 30 %-át is érintheti)
--> több fehérjét kell etetni pl. szóját, aminek magasabb költség és esetleg tejtermelés csökkenés lehet a következménye.
- Csökken a szárazanyag-tartalom és az energiatartalom, a legrosszabb esetben ez 20% mértéket is elérhet
--> több abrakot kell etetni, amely növeli a takarmányozási költséget.
- A szilázsfelvétel csökken a nem kívánatos anyagok (etanol, ammónia, vajsav) jelenléte miatt
--> legrosszabb esetben az állatok egyáltalán nem fogyasztják a szilázst, így azt ki kell dobni, de még nagyobb a baj, ha megeszi a tehén.
- A rendkívül toxikus anyagok (kadaverin, botulinum toxin) termelése miatt az állatok mérgezést szenvednek
--> a következmény betegség (botulizmus) és/vagy elhullás.

A fermentáció folyamata nagy eséllyel a rossz irányba tolódik el, ha a szárazanyag alacsonyabb 35%-nál, a cukortartalom alacsony, a fehérjetartalom magas, vagy a szilázs erősen szennyezett talajjal. A rossz fermentáció kockázatának különösen a fű- vagy pillangós szilázsok, de a nedves cirok vagy kukorica szilázs is ki van téve.
A jó minőségű silótartósítók védik a szilázst a nem megfelelő fermentációtól. A silótartósító megválasztásánál fontos szempont a tejsavtermelő homofermentatív baktériumok jelenléte a termékben, de emellett figyelembe kell venni a baktérium telepalkotó egységeinek számát és a különböző törzseket is. A telepalkotó egységek száma legyen legalább 100.000 cfu/g szilázs, amellyel a fermentáció folyamata jól irányítható a káros baktériumokkal szemben („Több katona könnyebben megnyeri a háborút”). A különböző baktérium törzsek szélesebb tartományban alkalmazkodnak a változatos körülményekhez, mint például különböző növényfajok, hőmérséklet, szárazanyag-tartalom, stb. („A jobban alkalmazkodó katonák hatékonyabbak”). A 100.000 cfu/g tökéletesen pontos adagolása és eloszlatása a szilázson szinte lehetetlen. A túl alacsony adag miatt a hatás sem lesz megfelelő mértékű, vagy teljesen el is marad. Éppen ezért a JOSERA ajánlása a baktérium mennyiség tekintetében minimum 300.000 cfu/g szilázs. Ajánlott termékeink a Josilac classic, Josilac grass és Josilac combi.
Mi történik, ha a szilázs újramelegszik?
Az újramelegedés következményei 6 pontban:

- Szárazanyag veszteség (10°C hőmérséklet emelkedés ~ 2% napi szárazanyag veszteség)
--> növelni kell az abrak- és tömegtakarmány adagot, amely növeli a takarmányozási költséget.
- Energiatartalom csökkenés (10°C hőmérséklet növekedés ~ 1% napi energiatartalom veszteség)
--> növelni kell az abrakhányadot, amely emeli a takarmányozási költséget és az acidózis kockázatát.
- Szilázs emészthetőségének csökkenése
--> növelni kell az etetett abrak mennyiségét, amely növeli a takarmányozási költséget.
- A szilázs a nem kívánatos anyagok (alkohol, NH3) termelődése miatt kevésbé lesz ízletes, ezzel csökken a szilázsfelvétel (akár 30%). Csökkent szilázsfelvétel, alacsonyabb energiatartalom és gyengébb emészthetőség
--> több abrakot kell etetni, ezzel megnő az anyagforgalmi rendellenességek, például ketózis előfordulási kockázata
- Gombatoxinok termelése
--> egészséggel kapcsolatos problémák, gyengébb fertilitás, csökken a tejhozam; legrosszabb esetben elhullás
- Az újramelegedés a teljes takarmányadagra (TMR) is hatással van, így a fent említett problémák megjelennek a TMR szintjén is.

Az újramelegedés gyakori jelenség kukorica- és cirok szilázs esetén, magas szárazanyag-tartalmú (>35%) szilázsok esetén, vagy nem megfelelően tömörített, illetve nem megfelelő szecskaméretre vágott szilázsok esetén.
A jó minőségű silótartósító óvja a szilázst az újramelegedéstől. Fontos, hogy olyan silótartósító terméket válasszunk, amelyben ecetsavtermelő heterofermentatív baktérium törzsek találhatók. Ezenkívül figyelembe kell venni a baktérium telepalkotó egységeinek számát is. A telepalkotó egységek száma legyen legalább 100.000 cfu/g szilázs. A 100.000 cfu/g tökéletesen pontos adagolása és eloszlatása a szilázson szinte lehetetlen. A túl alacsony adag miatt a hatás sem lesz megfelelő mértékű, vagy teljesen el is marad. Éppen ezért a JOSERA ajánlása a heterofermentatív baktérium mennyiség tekintetében minimum 150.000 cfu/g szilázs. Ajánlott termékeink a Josilac combi és Josilac ferm.
A jó minőségű silótartósító alkalmazása mellett ügyelni kell a megfelelő szecskaméretre, tömörítésre és zárásra is.
Exkluzív ajánlatunk Önnek :
Minden 50 zacskó silótartósító előrendelése esetén egy Josilac Softshell mellényt adunk ajándékba. Ez az ajánlat 2019 január 31-ig él.
Ezzel kapcsolatban keresse kollégánkat Róth Józsefet a 0630 950 1468-as számon, illetve kereskedőjét az Inter-Mix Kft-t.
Székhely/Raktár: 1172 Budapest, Rétifarkas utca 6.
Telefon: 06 1 402 10 10  Fax:06 1 402 10 11      Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Raktár nyitva tartás /áru átvétel és kiadás:   Hétfő - csütörtök: 6:00 - 14:00  Péntek: 6:00 - 12:00

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Szálastakarmány betakarító...

Szálastakarmány betakarító-kezelő gépek skandináv minőséggel!Az Oy ELHO Ab,...

Bővebben...

Talajlazítás-szükséges...

Talajlazítás-szükséges a jó terméshozamhoz!FOLYAMATOSAN TARTSUK FENN AZ...

Bővebben...

Väderstad bemutatja...

A Väderstad bemutatja az egyedülálló BreakMix kopóhegyetAz új BreakMix...

Bővebben...

Gazdaszemmel

3 nap, 3 különböző helyszín, 3 típusAz ország három pontjában adtunk át három...

Bővebben...

Egy Pöttinger vetőgép

A talaj előkészítéseA PÖTTINGER forgóboronák előnye a kiváló porhanyítás és...

Bővebben...

Az élet kezdete

Az élet kezdete meghatározza a teljesítménytA kutatások egybehangzóan...

Bővebben...

Újabb Tempo modell érkezik

Újabb Tempo modell érkezik  2019-ben a világrekorder, nagy sebességű...

Bővebben...

Magágykészítés felsőfokon!

Magágykészítés felsőfokon!Függesztett magágykészítő kombinátorok 1,1 m-es...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK