A betakarítás veszélyei

2018. augusztus 07. kedd
Oláh Margó
29335

A betakarítás veszélyei

Nyár van, ez a hazai mezőgazdaságban a betakarítás ideje. Érésük idejének megfelelően a kalászos gabonák is mind kombájn alá kerülnek. A kalászosok betakarítása az őszi árpával kezdődik és a hosszú tenyészidejű búzákkal és a rozzsal szokott befejeződni.
A kalászos gabonáknak sajnos van néhány olyan betegsége, amelyek jelenléte a betakarított termésben egyáltalán nem kívánatos. A száraz gabonában ezek a gombák általában már nem képesek terjedni, újabb szemeket megfertőzni, viszont jó néhányuk olyan mérgező anyagokat, mikotoxinokat termel, amelyek emberre, állatra egyaránt nagyon veszélyesek lehetnek.
A tárolt gabona esetében szinte mindenkinek a fuzáriózis és a különböző fuzárium fajok toxinjai jutnak az eszébe. Való igaz: nem véletlenül ennyire „közismertek” ennek a gomba nemzetségnek a fajai. A kikalászolt, majd a virágzó növényt megfertőzve a gabonaszemek belsejéig is elhatolnak és káros, melegvérű élőlényekre veszedelmes méreganyagaik miatt a megtermelt és betárolt gabona igen jó eséllyel eladhatatlanná és felhasználhatatlanná válik.
A fuzáriózis ellen a kalászosok kikalászolásától egészen a viaszérés elejéig érdemes és kell is védekezni. A fuzáriózis kórokozói nem leküzdhetetlen ellenfelek, helyes agrotechnikával, vetésváltással, fajtahasználattal és végül fungicidek bevetésével jó eséllyel sikerülhet megvédeni gabonáinkat a fuzáriózistól. Ha már megtörtént a baj, akkor a fertőzött szemek tisztítással még eltávolíthatók a termésből. Ekkor a toxin tartalom miatti minőségi kár 1 – 2 tonnás tisztítási veszteség után mennyiségi kárrá alakul át.                                Fuzárium fertőzés kalászon (fotó: Hertelendy P.)
A fuzáriózis mellett egyre többször tűnik fel a rozs, tritikálé, sőt a hibrid búza állományokban is az anyarozs. A betegség kórokozója, a Claviceps purpurea nevű tömlős gomba szintén virágzáskor fertőz. A fertőzés nyomán egyes gabonaszemek feketés lila színű szkleróciumokká alakulnak át. Ez a gomba is hírhedten toxin termelő. Bár az anyarozs fő toxinja, az ergotamin híres a tudatmódosító hatásáról, azonban rendkívül toxikus is. Aki ettől a gombától, illetve toxinjától „betép”, az igen jó eséllyel bele is hal az anyarozzsal való találkozásba. Sajnos az anyarozs szkleróciumainak egy része a mérete és fajsúlya miatt sem tisztítható ki a terményből. A kései fertőzésekből kialakuló szkleróciumok mindennemű tisztítási próbálkozás után is benne maradnak a szennyezett tételben.
Mielőtt aratnánk, de a betárolás előtt feltétlenül nézzük meg: mi az, amit learattunk? Nincs-e benne nem várt kórokozó.
Hertelendy Péter
Agrofil-SzMI Kft.
https://agrofil.hu/szakcikkek/a-betakaritas-veszelyei   


Anyarozs szkleróciumok (fotó: Hertelendy P.)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Mezőgazdasági seprőgépek

Cégünk kül- és beltéri ipari seprűk és kefék, seprő adapterek, tisztítógép...

Bővebben...

Mi történik...

Mi történik, ha nem megfelelő a fermentáció?A nem megfelelő fermentáció...

Bővebben...

Újabb vetőgép...

Újabb vetőgép modellekhez érhető el a Väderstad SeedEye magszámláló rendszerA...

Bővebben...

A vevők bizalmáért

Az Sz-Agro 2007 Kft. 2007 év elején alakult cég győrzámolyi központtal....

Bővebben...

Nagyszüleink egészségéről

Ezért volt ismeretlen a nagyszüleinknél az ételallergia A nagyszülők,...

Bővebben...

Egy vetőgép - többféle növényre

A hazai földeken hamarosan induló vetési szezonban újabb 90 Tempo vetőgép...

Bővebben...

Bárhova felállítható...

Bárhova felállítható napelemes kamera rendszerSzeretne távolról megfigyelni...

Bővebben...

Egyenletes vetőmaglerakás

Egyenletes vetőmaglerakásA PÖTTINGER vetőgépek maximális alkalmazhatóságukkal,...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK