Autodepth

2018. július 27. péntek
Oláh Margó
21726

Változó mélységű talajművelés – AutoDepth

A talajművelés során,- a talaj fizikai tulajdonságainak megváltoztatásával- elsősorban a víz – és levegőgazdálkodási jellemzők javítását célozzuk meg. Javulnak ezáltal a vízkapacitási jellemzők az altalaj és a művelt réteg között, növekszik a vízbefogadó képesség és az oxigénellátás, mindezek pedig összefüggésben vannak a hő- és tápanyag-gazdálkodási jellemzőkkel és az eredményes növénytermesztéssel. Gyakori és felesleges műveléssel káros hatásokat, szerkezetromlást és tömörödöttséget okozhatunk. Szántóföldi kísérletek és tapasztalataink bizonyítják, hogy a csapadék eloszlása a talajban, annak természetes állapotában a legkedvezőbb. Feladatunk a káros tömörödöttség megszüntetése, a bolygatás minimalizálásával a talaj természetes állapotának tartós fenntartása.
Működési elv
Elektromos vezetőképesség mérésére alkalmas talajszkenner millisiemens per méter (mS/m) mértékegységben ECa értékeket mér, és ezekhez hozzárendeli a tábla bizonyos pontjainak földrajzi koordinátáit. A műszer az ECa értékek alapján alkalmas a felszíntől mért tömörödött rétegek megjelölésére és tömörödöttségi térkép létrehozására.
Az eszközrendszer mélységszabályzó egységének (AutoDepth) mikroprocesszora értelmezi a szkenner által készített adathalmazt elektromos jel formájában, és kalibrációt követően az erőgép – művelőeszköz gépkapcsolat hidraulika rendszerébe csatlakoztatott elektromos vezérlésű proporcionális hidraulika szelep vezérli a művelőeszköz mélységállító munkahengerét. A lazító hidraulikus munkahengeréhez egy lineáris vagy ultrahangos szenzor rögzítése szükséges, amely folyamatos visszacsatolást biztosít a mikroprocesszor számára a munkahenger elmozdulásának mértékéről, ilyen módon valósul meg a mélységállítás.
A rendszer üzemel valós idejű – real timeüzemmódban, ami azt jelenti, hogy a traktor elejére szükséges rögzíteni a szkennert, amely a tömör réteg elhelyezkedéséről szolgáltat információt. A technológia alkalmazható off-line üzemmódban is, amikor előzetes szkenneléssel határozzuk meg a tömörödött rétegek helyét. Ezt követően az AutoDepth rendszerhez csatlakoztatott számítógépre feltöltött shape fájl segítségével történik a művelés. Ez utóbbi esetben az applikációs térkép elkészítése során agronómiai tapasztalataink alapján megváltoztathatjuk a mért adatokat és a talajművelést teljes mértékben az adott tábla sajátosságaihoz igazíthatjuk.
Kinek ajánljuk?
Gazdasági és talajvédelmi okokból érdemes figyelmet fordítanunk a változó mélységű talajművelésre, a helyspecifikus gazdálkodás meghatározó eleme lehet. A rendszer működésének feltétele hidraulikus mélységállítású művelőeszköz használata. Számos, Magyarországon is forgalmazott talajlazító és nehézkultivátor is alkalmas a feladatra.
Eredményeink
Több helyszínen, különböző talajtípusokon összehasonlító vizsgálatokat végeztünk. A hagyományos és változó mélységű talajművelés között üzemanyag megtakarítás szempontjából minden esetben sikerült pozitív eredményt mérnünk:

https://agrofil.hu/hirek/valtozo-melysegu-talajmuveles-autodepth-2  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Utat mutatunk

Utat mutatunkMegközelítési lehetőséget kell biztosítani a pázsiton, puha...

Bővebben...

Zöldség- és gyümölcsbetakarítás

Ha kertészeti gép, akkor Alfa-Gép!Egyedi profilunk a kertészeti gépek...

Bővebben...

OPTImális választás

OPTImális választás!Az OPTIGÉP Kft. gépeivel időt és pénzt spórol. Az OPTIGÉP...

Bővebben...

Az ideélis gép mulcsvetéshez

A PÖTTINGER TERRASEM mulcsvetési elv egyetlen gépben egyesíti a talajművelés,...

Bővebben...

Hengerbála etető

Hengerbála etető 12 állásos 2,1 M, Hengerbála etető erősített 12 állásos 2,1 M...

Bővebben...

Maximális tárolás...

Gravetti Sátrak az ipar szolgálatábanMaximális tárolás, minimális...

Bővebben...

Antibiotikumok nélkül...

Antibiotikumok nélküli intenzív állattartás?Ha az állattartó és az állatorvos...

Bővebben...

Egyszerű és hatékony

Egyszerű és hatékony biológiai védelemA téli időszakban az álló kultúrákban...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK