Hogyan érjünk el...

2018. július 18. szerda
Oláh Margó
129286

Hogyan érjünk el kiemelkedő minőséget a fű szilázsban?
A fűféléknek a kukoricához viszonyítva relatívan kevesebb a cukortartalma és magasabb a fehérje tartalma, magasabb a puffer kapacitása, amely megnehezíti az erjesztését. A vágási magassága is eltérő (5–7 cm fű és 20–30 cm kukorica), amely megnöveli a kockázatát a talajjal/Clostridiumokkal való szennyeződésének.
Ezért néhány ajánlat, hogy jó minőségű fű szilázst tudjunk előállítani:
A jobb erjedés és a magasabb tápanyagtartalom menedzselése:
- Helyes betakarítási idő megválasztása (30– 45 % szárazanyag): A növénynek ebben a növekedési szakaszában remek egyensúly van a cukortartalma és a puffer kapacitása között, ugyanakkor a nyersrost tartalma is elfogadható. Az optimálisnál alacsonyabb szárazanyag tartalom esetén megnő a kockázata a Clostridiumokkal való szennyeződésnek, valamint magasabb veszteségekre számíthatunk a kicsorgás miatt. Magasabb szárazanyag tartalom magasabb nyersrosttartalmat jelez, amely megnehezítheti a tömörítést. Az optimális részecskeméret a fű szilázsok esetében kevesebb, mint 4 cm. Van egy szabály, hogy elérjük az optimális tömörítést: minél nagyobb a szárazanyag tartalom, annál kisebb legyen a részecske méret.
- Földdel való szennyeződés csökkentése (hamutartalom 10% alatt): a kockázata magasabb, ha a siló viszonylag nedves (<25%). Ebben az esetben magasabb vágási magasság ajánlott (<7–8cm).
- Tömörítés (> 650 kg/m3): a legfontosabb művelet a szilázs készítésénél a tömörítés. Az egész technológiai folyamatot igazítani kell a tömörítő gépek kapacitásához. Néhány ajánlás: a tömörítés ne legyen több mint 1 tonna szárazanyag / óra / tömörítő géptonna. Gyakorlati szempontból, ha a gép tömege 10 tonna, és a szárazanyag-tartalom 40%, ne töltsünk többet a silóba, mint 25 tonna anyag / óra.
Míg a siló vagy szilázs tömörítés során az eddig alkalmazott módszer a traktortömeg nyomásának köszönhetően a 4 darab gumiabroncson keresztül hatott, addig a Bivaly siló tömörítő henger a vasúti kerekek élének és futófelületének segítségével tömörít nagy hatékonysággal, amelynek következtében jelentősen javul a végtermék minősége.
Minden plusz kg/m2 nyomóerő a szilázs minőségét javítja!
- Takarás: optimális estben, a silót egy nap alatt töltjük fel és még aznap le is takarjuk. Azonban néhány esetben a feltöltési idő meghaladja a 24 órát, de semmiképpen nem ajánlott kiterjeszteni a feltöltési időt 72 óránál hosszabb időre. Miután a siló megtelik, fedjük le azonnal a megfelelő műanyag fóliával és biztosítsuk a lefogatását megfelelő súlyokkal (gumiabroncsok, föld- vagy homokzsákok). Egy jó tömörítés és egy megfelelő takarás stabilan fogja tartani addig a szilázst, amíg fel nem használjuk. Továbbá ezek a tényezők megakadályozzák penészgombák növekedését, ezáltal a további mikotoxin termelést.
Elérhetőségek:  VIDEÓ MEGTEKINTÉSE:  https://gravetti.hu/gepforgalmazas/termek/bivaly-tk300-11-szilazstomorito-henger
Nagy László Telefon: +36(30)9926830
E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Van rá megoldásunk.

Rendképzés és bálázás egy menetben? Van rá megoldásunk.V-Twin 600 kosaras...

Bővebben...

Meddig hat?

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az...

Bővebben...

Önitató szaküzlet

Az Önitató Kft. 1993 óta áll az állattartók szolgálatában. Vállalkozásunk az...

Bővebben...

Gépriport egy profi tollából

Gépriport egy profi tollábólHatala László írása Az eddigiektől eltérően, most...

Bővebben...

Rakodógéppel üzemeltethető

Bálabontó, almozó, rakodógéppel üzemeltethető, önrakodó A HYDROPAIL 1...

Bővebben...

A Väderstad bővíti...

A Väderstad bővíti gyárát és növeli kapacitását az új gyárközponthoz...

Bővebben...

Újabb vetőgép...

Újabb vetőgép modellekhez érhető el a Väderstad SeedEye magszámláló rendszerA...

Bővebben...

Tudatos vásárlás

A program nem mai keletű, de aktuális  Ajánlom mindenki...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK