Támad a fitoflóra

2018. július 18. szerda
Oláh Margó
10366

Támad a fitoftóra

Az idei, eddig meglehetősen csapadékos nyárelő több nedvesség és kimondottan cseppfolyós víz igényű kórokozó számára kiváló feltételeket teremtett a szaporodásra, a termesztett kultúrák megfertőzésére és a gazdáknak való károkozásra. Bár az ilyen, csapadékosabb nyár alapvetően szinte valamennyi gombás eredetű növénybetegség terjedését segíti, de a peronoszpóra félék közé sorolható gombák kimondottan igénylik a hűvösebb, párásabb és vizesebb időjárást, valamint a növények felszínén kialakuló filmszerű víz bevonatot.


A peronoszpóra félék családjába tartozó fitoftóra (Phytophthora infestans), vagy más néven a tápnövénytől függően burgonya-, illetve paradicsomvész számára az idei nyárelő ideális feltételeket teremtett egy komolyabb járvány kialakulásához is. A kórokozó döntően már petespóraként telel át a korábbi burgonya és paradicsom táblák talajában. Fertőzése sokáig nem tud megindulni, mivel a széles sortávra ültetett paradicsom és burgonya állományok fiatal korban nem tudják megtartani a nedvességet, levélzetük gyorsan felszárad. A lombzáródás időszaka után viszont mindkét kultúra esetében kialakulhatnak az öntözés, vagy a csapadékhullás után vízfilmmel sokáig borított levélfelületek. A fitoftóra csak ekkor tud fertőzni. 
 
Fitoftóra tünete paradicsom vegetatív részein (fotó: Hertelendy P.)

A betegség a nagyon fogékony fajtákon kedvező időjárás esetén rendkívül gyors lefolyású, egy nap alatt akár hektár számra pusztulhatnak el a növények. Ilyenkor úgy néz ki a megfertőzött növényállomány, mintha leforrázták, vagy leperzselték volna. Átlagos fogékonyságú burgonya- és paradicsomfajtákon a betegség a leveleken és a szárakon kialakuló barnás foltok alakjában jelentkezik, melyek szélén – főleg párás, harmatos, szélcsendes reggeli órákban – szabad szemmel is jól látható fehéres bevonatként látszik a kórokozó zoosporangium tartóinak tömkelege.

A fitoftóra ellen nem nehéz dolog a védekezés. Mind a burgonya, mind a paradicsom esetében léteznek rezisztens fajták, illetve olyan toleráns fajták, amelyeken megél, sőt szaporodik is a kórokozó, de számottevő kárt nem tud okozni. Burgonya esetében pl. szélsőségesen fogékony fajta a Cleopatra, Red Scarlett, Cherie, Russet Burbank, Laura. A hazánkban rendkívül népszerű Desirée fajta csak közepesen fogékony, a tünetek megjelenése után is marad még ideje a gazdának hatékony védelemről gondoskodni. Ellenálló fajtának tekinthető pl. az Agria és szinte valamennyi hazai, Keszthelyen előállított fajta. Rezisztens fajták termesztése esetén – néhány kivételtől eltekintve – kémiai védekezésre gyakorlatilag nincs is szükség.

A fitoftóra elleni védekezés növényvédő szerekkel is lehetséges és hatékony is lehet. Nyilvánvalóan figyelembe kell venni azt, hogy a védelemnek a növény lehetőleg teljes, föld feletti részére ki kell terjednie és lehetőség szerint a hatóanyag hamarabb legyen a növényen, vagy benn a növényben, mint a fertőzés időpontja. A preventív védelem a leghasznosabb és leghatékonyabb. Már megindult fertőzés esetén csak a speciálisan a peronoszpóra féle gombák ellen kialakított fungicidek használata.             Fitoftórás foltok burgonya levelén (fotó: Hertelendy P.)
Hertelendy Péter
Agrofil-SzMI Kft.
https://agrofil.hu/szakcikkek/tamad-a-fitoftora  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Bízzunk a legjobban...

Bízzunk a legjobban, de készüljünk a legrosszabbra.Kevés nagyobb bosszúság...

Bővebben...

Az élőflóra jelentősége

Mikrobiom: mindenhol jelen van, és szinte mindenre hatással vanA bélben élő...

Bővebben...

Tárolási megoldások a RICHEL segítségével

GRAVETTI megoldás a magyar mezőgazdaság számára a RICHEL segítségévelŐszintén...

Bővebben...

Gépriport egy profi tollából

Gépriport egy profi tollábólHatala László írása Az eddigiektől eltérően, most...

Bővebben...

Antibiotikumok nélkül...

Antibiotikumok nélküli intenzív állattartás?Ha az állattartó és az állatorvos...

Bővebben...

Erdészeti gépekben utazunk

Erdészeti gépekben utazunkA cég már több mint 25 éve működik a piacon, 13 éve...

Bővebben...

Fejlődve és tanulva

Az Sz-Agro 2007 Kft. 2007 év elején alakult cég. A gépek telephelyét...

Bővebben...

A Väderstad 550...

A Väderstad 550 millió euró forgalmat ért elA Väderstad, a világ egyik vezető...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK