Repcetermesztés felsőfokon!

2018. június 12. kedd
Oláh Margó
8291

Repcetermesztés Felsőfokon!
Az utóbbi években világszerte nőtt a repcetermesztés jelentősége és vetésterülete mivel a repcetermesztés jól gépesíthető, valamint az olajgyártás melléktermékei értékes takarmányok. Hazánkban nagy kultúrája van a repcetermesztésnek. Az őszi káposztarepce a zöldtakarmányozásra és zöldtrágyázásra használható még fel, a tavaszi káposztarepce azonban nagyon igényes és keveset terem.

Kép: Repcetermesztés FitoHorm módra      (Forrás:www.aliexpress.com)

A repcetermesztés főbb kritériumai

Fajta kiválasztás. A repcetermesztés során nagyon fontos a fajta kiválasztás. A termőképesség és télállóság mellett nagy jelentősége van a fajták pergésre való hajlamosságának A repce a fagyra érzékeny, mégsem a téli fagy okozza a repce kipusztulását, hanem a tavaszi felfagyás okozza a nagyobb kárt. Fagytűrő képessége nagymértékben függ a talaj nedvességtartalmától, száraz talajon fagytűrőbb, mint nedves talajon.
Talajigény. A repce a talajra is igényes növény. Termesztésére a mélyrétegű, jó vízgazdálkodású és tápanyag ellátottságú, kötöttebb talajok jöhetnek számításba. A könnyebb talajokon csak nagyadagú műtrágyázással és szervestrágyázással lehet termeszteni.
Vetésváltás. A repce a gabonafélékkel jól társítható. A repce részére csak a korán lekerülő növények a jó elővetemények. Leghelyesebb a repcét két gabona közé helyezni a növényi sorrendbe, mivel nagyon jó előveteménye az őszi búzának, de másodnövények is sikeresen termeszthetik a repce után.
Tápanyagellátás és trágyázás. A repce tápanyagigényes növény. Ezért nagy termések eléréséhez bőven kell a repce alá trágyázni.
Szervestrágyázás. A repce meghálálja az istállótrágyát, amelyet még műtrágyával is ki kell egészíteni. Egyébként a repcénél is helyesebb, ha az elővetemények alá adjuk a szervestrágyát.
Műtrágyázás. A repce tápanyagigényét is nagyobbrészt műtrágyázással elégítjük ki.

Repcetermesztés és tápanyag-utánpótlás
A repcetermesztés tápanyag-utánpótlásában a makroelemek mellett, fontos szerepet tölt be a mikroelemek pótlása is. A makroelemeket a gazdák pótolják a különböző összetételű műtrágyák segítségével, de mikroelem pótlásról sem szabad megfeledkezni. Minőségileg kifogástalan végterméket előállítani biztonságosan csak a termelési tényezők tudatos alkalmazásával lehet. A magyar tulajdonú Fitohorm Kft. mindig is nagy hangsúlyt fektetett a hazai körülmények között termesztett növények lombon keresztüli mikroelem pótlására. A változó, szélsőséges időjárási viszonyok, különböző stresszes állapotokat eredményeznek a növények életében, ahol a műtrágyák felvétele gátolt.
TERMÉKAJÁNLAT: http://fitohorm.hu/technologiak/szantofold/repcetermesztes/
6500 Baja, Iparos u. 12. Telefon: +36-79/321-244 Fax: +36-79/424-378
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Vonóbekötés rendszerek

Vonóbekötés rendszerek – Scharmüller A SCHARMÜLLER GmbH & CoKG cég, mint...

Bővebben...

A Közös Agrárpolitika...

A Közös Agrárpolitika intézkedéseiA következő hetekben bemutatjuk a Közös...

Bővebben...

A talajművelés specialistája

Cambridge henger, a talajművelés specialistájaA Cambridge hengercsaládot sok...

Bővebben...

Zöldség- és gyümölcsbetakarítás

Ha kertészeti gép, akkor Alfa-Gép!Egyedi profilunk a kertészeti gépek...

Bővebben...

A Väderstad egy 2023-ban

A Väderstad egy 2023-ban elkészülő új üzemmel bővíti amerikai jelenlététA...

Bővebben...

Ritka jó vétel

  Itt egy ritka jó vételi lehetőség, aki nagyobb bozótirtó lánctalpas...

Bővebben...

Erdészeti gépekben utazunk

Erdészeti gépekben utazunkA cég már több mint 25 éve működik a piacon, 13 éve...

Bővebben...

Önitató szaküzlet

Az Önitató Kft. 1993 óta áll az állattartók szolgálatában. Vállalkozásunk az...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK