Repcetermesztés felsőfokon!

2018. június 12. kedd
Oláh Margó
8297

Repcetermesztés Felsőfokon!
Az utóbbi években világszerte nőtt a repcetermesztés jelentősége és vetésterülete mivel a repcetermesztés jól gépesíthető, valamint az olajgyártás melléktermékei értékes takarmányok. Hazánkban nagy kultúrája van a repcetermesztésnek. Az őszi káposztarepce a zöldtakarmányozásra és zöldtrágyázásra használható még fel, a tavaszi káposztarepce azonban nagyon igényes és keveset terem.

Kép: Repcetermesztés FitoHorm módra      (Forrás:www.aliexpress.com)

A repcetermesztés főbb kritériumai

Fajta kiválasztás. A repcetermesztés során nagyon fontos a fajta kiválasztás. A termőképesség és télállóság mellett nagy jelentősége van a fajták pergésre való hajlamosságának A repce a fagyra érzékeny, mégsem a téli fagy okozza a repce kipusztulását, hanem a tavaszi felfagyás okozza a nagyobb kárt. Fagytűrő képessége nagymértékben függ a talaj nedvességtartalmától, száraz talajon fagytűrőbb, mint nedves talajon.
Talajigény. A repce a talajra is igényes növény. Termesztésére a mélyrétegű, jó vízgazdálkodású és tápanyag ellátottságú, kötöttebb talajok jöhetnek számításba. A könnyebb talajokon csak nagyadagú műtrágyázással és szervestrágyázással lehet termeszteni.
Vetésváltás. A repce a gabonafélékkel jól társítható. A repce részére csak a korán lekerülő növények a jó elővetemények. Leghelyesebb a repcét két gabona közé helyezni a növényi sorrendbe, mivel nagyon jó előveteménye az őszi búzának, de másodnövények is sikeresen termeszthetik a repce után.
Tápanyagellátás és trágyázás. A repce tápanyagigényes növény. Ezért nagy termések eléréséhez bőven kell a repce alá trágyázni.
Szervestrágyázás. A repce meghálálja az istállótrágyát, amelyet még műtrágyával is ki kell egészíteni. Egyébként a repcénél is helyesebb, ha az elővetemények alá adjuk a szervestrágyát.
Műtrágyázás. A repce tápanyagigényét is nagyobbrészt műtrágyázással elégítjük ki.

Repcetermesztés és tápanyag-utánpótlás
A repcetermesztés tápanyag-utánpótlásában a makroelemek mellett, fontos szerepet tölt be a mikroelemek pótlása is. A makroelemeket a gazdák pótolják a különböző összetételű műtrágyák segítségével, de mikroelem pótlásról sem szabad megfeledkezni. Minőségileg kifogástalan végterméket előállítani biztonságosan csak a termelési tényezők tudatos alkalmazásával lehet. A magyar tulajdonú Fitohorm Kft. mindig is nagy hangsúlyt fektetett a hazai körülmények között termesztett növények lombon keresztüli mikroelem pótlására. A változó, szélsőséges időjárási viszonyok, különböző stresszes állapotokat eredményeznek a növények életében, ahol a műtrágyák felvétele gátolt.
TERMÉKAJÁNLAT: http://fitohorm.hu/technologiak/szantofold/repcetermesztes/
6500 Baja, Iparos u. 12. Telefon: +36-79/321-244 Fax: +36-79/424-378
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Szalmaborhoz...

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt! – az eljárás, amellyel kivédhetők a...

Bővebben...

Újabb lépések...

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb...

Bővebben...

Szedd könnyedén!

              Gyümölcsök...

Bővebben...

Kisebb romlási veszteség

Bivaly TK-300/11 szilázstömörítő hengerA szilázstömörítés nem egyszerű feladat...

Bővebben...

Tejtaxi

A mobil tejkiosztó kocsik előnyei a vödrös borjúitatásban A tejtaxi...

Bővebben...

Vadkár védelem

Az Önitató Kft. 1993 óta működik: korábban csak állat önitatók gyártásával és...

Bővebben...

Pályázati dömping

A Natura 2000-es gyepterületeket kompenzáló kiírás már meg is jelent, de...

Bővebben...

Körmöző kaloda

SZARVASMARHA KÖRMÖZŐ KALODA FESTETTMűszaki leírás Szarvasmarha kezelőkaloda...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK