A vetésfehérítő bogarakról

2018. május 02. szerda
Oláh Margó
6527

A vetésfehérítő bogarakról

A kalászos gabonákat a szántóföldeken alapvetően nem sok állati károsító veszélyezteti olyan mértékben, hogy az inszekticides beavatkozást tenne szükségessé. Van ugyanakkor egy kártevő csoport, amely ellen az ország jelentős részén évről évre védekezni kell. Ezek a vetésfehérítő bogarak és lárváik.

Bár mind a bogarak, mind pedig a lárvák kártevők, a nagy gazdasági kártétel döntően a lárvák tevékenységéhez köthető. A bogarak rágóikkal kb. 1 cm hosszú, de csak fél–egy mm széles csíkban átrágják a gabona levelét. Ezek a hosszában elhelyezkedő csíkok sokszor alig észrevehetőek. A lárvák viszont döntően a levelek fonákán élnek és lehámozzák a levél teljes tartalmát a felszíni epidermisz kivételével. Ez megszáradva adja a jellegzetes fehér színt, amelyről a kártevők a nevüket kapták.
Vetésfehérítő bogárból több faj is károsít hazánkban. Egy részük előtora, azaz a „nyaka” piros, másoknak kék. Így létezik veresnyakú és kéknyakú árpabogár, de van veresnyakú búzabogár is. Ez utóbbi eléggé ritka, viszont a szintetikus piretroidokkal nehezebben pusztítható el. Az, hogy egy adott gabona neve benne van a bogár magyar nevében, nem jelenti azt, hogy kizárólag azon a gabonán táplálkozik. A faj leírásakor nevezték meg az a gabonát, amelyen az akkor még újnak számító fajt leírták.
Mivel a vetésfehérítő bogarak a legnagyobb kártételt lárva állapotban, május hónapban okozzák, sok gazdálkodó is csak akkor, a fiatal lárvák tömeges megjelenésének idején védekezik ellenük. Ezt sok esetben külön menetben hajtják végre.
Vetésfehérítő lárvák táplálkozás közben
Ugyanakkor a betelepülés és párosodás időszakában az imágók is hatékonyan gyéríthetők. Mivel igen sok esetben a kalászosok tavaszi gyomirtása egybe esik a vetésfehérítő bogarak betelepedési időszakával, az ellenük való védekezés sokszor a gyomirtással egy menetben is elvégezhető.
A vetésfehérítő bogarak megesznek ugyan szinte mindenféle fűféle tápnövényt, de a gabonák között a leggyakoribb vetésfehérítő fajok tekintetében van egyfajta táplálékválasztási sorrend. A zabot és az árpát kedvelik a legjobban, a búzát és tritikálét csak azok után. A rozsot kevésbé szeretik. A termesztett gabona fajtája is bír egyfajta vonzerővel, vagy elrettentő erővel. A szőrös levelű fajtákat sokkalta kevésbé kedvelik, mint a sima levelűeket. Ez a modern búza fajták és hibridek nemesítése során már több nemesítő cég nemesítési gyakorlatában bevált cél. A vetésfehérítő bogarak kártétele könnyen leküzdhető, akár minimális odafigyeléssel is.
Hertelendy Péter
Agrofil-SzMI Kft.   https://agrofil.hu/szakcikkek/a-vetesfeherito-bogarakrol

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Erősebb immunrendszer...

Erősebb immunrendszer természetes eredetű takarmányadalékkal - innovatív...

Bővebben...

Van jobb a jónál

Van jobb a jónál - új körmölőkaloda család a kínálatunkbanA célunk mindig is...

Bővebben...

Készüljön a télre Ön is!

ISEKI Téli kommunális összeállításokSXG 323+/326+3 hengeres, vízhűtéses...

Bővebben...

Az élet kezdete

Az élet kezdete meghatározza a teljesítménytA kutatások egybehangzóan...

Bővebben...

Ön már felkészült...

Önök már felkészültek a nyári melegekre?Nyári kihívások a termelésben:...

Bővebben...

Mi a polifenol?

A polifenolok alkalmazásának lehetőségei a megelőző takarmányozásbanMi a...

Bővebben...

,,Egy egészség"

Az „Egy egészség” az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben„Egy...

Bővebben...

A trágyalé kivitele és bedolgozása

Trágyalé kivitele és bedolgozásaFOX 300 D / 350 D / FOX 400...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK