Még egyszer a repce...

2018. április 27. péntek
Oláh Margó
7901

Még egyszer a repce fénybogarakról

A repce egyik leginkább közismert károsítói közé tartoznak a repce fénybogarak. A virágzó repcében a sárga sziromleveleken nagyon könnyű észrevenni őket. Sokan a repce első számú ellenségének tartják, de ez a kitüntető figyelem leginkább csak annak tulajdonítható, hogy jelenlétük a repcében virágzás idején nagyon látványos.

A repce fénybogarak nem véletlenül vannak többes számban említve. Nem egyfajta „királyi” többes megnevezés ez, és nem a mennyiségük miatt van ez így, hanem azért, mert valójában 5 egymásra nagyon hasonlító fajról van szó. E fajok ráadásul igen gyakran nem is egyszerre rajzanak. Ennek következtében fordulhat sok esetben elő az a fura eset, hogy permetezés után pár nappal sokkal több a bogár a repcében, mint előtte. Ugyanakkor ezt az egyedszám növekedést sajnálatos módon ezeknek a bogaraknak a szintetikus piretroid hatóanyagú rovarölő készítményekkel szemben kialakuló, már bizonyítottan létező rezisztenciája is okozza.
Fontos tudni ezekről a bogarakról, hogy alapvetően ártalmatlan virágpor fogyasztó rovarok. Viszont a virágport akkor is megpróbálják megszerezni, amikor a virágok még zártak, ezért egyszerűen nem férnének hozzá a táplálékukhoz. Mivel koplalni nem nagyon szeretnek, a fejlettebb, már kifejlett portokokat tartalmazó bimbókat oldalról megrágva jutnak hozzá a számukra oly kedves táplálékhoz. Viszont közben, amúgy köret gyanánt elfogyaszthatják, vagy megrághatják a fiatal becő kezdeményeket.
     A fénybogár kártétele
A kis becőt sérülés esetén a növény elrúgja, így abból termés már nem lesz. Kicsinyke kár ugyan ez, de rendkívül nagy számú lehet, mivel a fénybogarak sokszor hatalmas populációkkal jelennek meg az állományokban.  Zöld és sárga bimbós állapotban már ne is a sárga tálakkal és ragasztós lapokkal figyeljük őket. Egyszerűbb a növényen a bimbók között leszámlálni a mozgó bogarakat. Növényenként 5 egyed feletti mennyiségnél az inszekticides védelem indokolt.

Ha már elkezdett virágozni a repce, a fénybogarak élete és a gazdáknak a bogarakhoz való viszonya is változik. Nem rágják többé a bimbókat, hanem tömegesen települnek át a már kinyílt virágokba. Jelenlétük ott már semmiféle kárt sem okoz, legfeljebb esztétikailag lehet zavaró a sok apró bogár. Ettől az időponttól kezdve a repce fénybogár már nem kártevő, így ellene védekezni sem szükséges. A növények megfigyelését ugyanakkor tovább célszerű folytatni, hiszen várható a soron következő károsító, a repce becőormányos megjelenése a repce virágain.
Hertelendy Péter
Agrofil-SzMI Kft.

https://agrofil.hu/szakcikkek/meg-egyszer-a-repce-fenybogarakrol  

A kinyílt virágokon táplálkozó fénybogarak

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Szármaradvány beforgatásához

Hazai gépgyártónk ajánlata szármaradvány beforgatásához Minőség,...

Bővebben...

Az ország első lombikborjai

Megszülettek az ország első „lombikborjai”, Campus Cili, Campus Csongor és...

Bővebben...

Weidemann

Weidemann – a vállalat a gép mögöttSokat írtunk már a Weidemann gépek...

Bővebben...

Tavaszi akció

20%-os tavaszi AGROORG szoftverakció március 31-ig ‼Az AGROORG programjai 43...

Bővebben...

Merjünk álmodni...

Merjünk álmodni és akarjunk is nagyot alkotni!Interjú Pásztor Attilával, a...

Bővebben...

Díjat nyertek

Bemutatjuk A 2024. évi AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjak nyerteseitHazai...

Bővebben...

Mit tehetsz érte?

Téged is érint!Mindenkinek cselekednie kell az antimikrobiális rezisztencia...

Bővebben...

A Väderstad bemutatja...

Väderstad, mint a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgép gyártója, büszkén...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK