Ön már felkészült...

2018. április 23. hétfő
Oláh Margó
86510

Önök már felkészültek a nyári melegekre?
Nyári kihívások a termelésben: mindenki felkészült?
Dr. T. Turner, Ph.D. Josera Agrar GmbH Fordította: Katonáné Stiller Krisztina, Inter-Mix Kft.

Kissé szónokiasan hangzik az állítás, amely szerint nincs olyan tevékenység, ahol minden eshetőségre előre fel lehetne készülni. A legtöbb, amit tehetünk, hogy felkészülünk a legrosszabbra és reméljük a legjobbakat. A munkafolyamatokat irányító vezetőknek mindig szem előtt kell tartaniuk az előző év termelési eredményeit és az azokat befolyásoló fő tényezőket, valamint tisztában kell lenniük a működési feltételek és körülmények részleteivel. Kizárólag a szigorúan kritikus értékelés segíthet abban, hogy meghatározzuk azokat a területeket, amelyek javításra vagy fejlesztésre szorulnak. Tekintsünk át néhány alapvető kihívást és megelőző lépést, amelyeket tehetünk annak érdekében, hogy a termelésben csak minimális zavarok lépjenek fel.

Nyári hőség

A tehén állandó testhőmérsékletű állat, amely azt jelenti, hogy bizonyos hőmérsékleti és páratartalmi tartományon belül képes a legjobban termelni. Az optimális tartományon kívül megnövekszik a metabolikus stresszterhelés és ennek a tejtermelés látja a kárát, akár 45%-os visszaesés is lehetséges, amely negatív hatással van a szaporodásbiológiai mutatókra és az ellésekre is. A hőstresszt a levegő hőmérsékletének és páratartalmának együttes hatása okozza, amely a hőmérséklet-páratartalom index (THI, 1. ábra) segítségével jellemezhető. Kutatásokkal alátámasztott tény, hogy ha a THI-érték meghaladja a 68-at, akkor a tejtermelés visszaesik. Ugyanakkor a szubakut hőstressz-válasz már alacsonyabb érték esetén is beindul. A frissen ellett vagy nagytejű tehenek még ennél is jobban kitettek a hőstressz kockázatának, mivel ezek az állatok már egyébként is az anyagcsere határaik szélén állnak. Logikus, hogy a telepi menedzsment általában a magas kockázatnak kitett állatokat teszi egy csoportba, így könnyebb a célzott beavatkozás a takarmányon keresztül, ezáltal pl. a fogadó csoport és nagytejű csoport számára megkönnyíthető a hőstressz elleni védekezés
Tartsuk hűvösen!

A tejet termelő tehenek több hőt termelnek, mint a nem termelő egyedek, egyszerűen azon okból, hogy a tejtermelés is egy anyagcsere-folyamat és minden metabolikus folyamat hőtermeléssel jár. Az anyagcsere-folyamatoknak is megvannak a határai és elsődleges az önfenntartás, így a tehén bizonyos korlátokon belül képes kompenzálni, de azokon túl legyünk nagyon óvatosak! A metabolikus stresszkapacitás túllépése egy lefelé mutató spirálba vezet, csökkentve az aktuális tejhozamot a hőstressz időtartama alatt, majd az azt követő alacsonyabb szintű termelésnek is nagy a kockázata a hőstressz után. Elsődleges cél ilyenkor a tehenek kiemelt támogatása a metabolikus stresszel szembeni harcban.

A tehenek az istállóban észrevehetően inkább állnak, mint fekszenek? Figyeljünk oda, mivel ez az első jele annak, hogy az állatok próbálják növelni a szabad testfelületet, amelyen keresztül megszabadulhatnak a felesleges hőtől. Az istállóban való hosszadalmas ácsorgás növelheti a talpfekély és bevérzések veszélyét, további lábvég problémákat okozva. A sánta tehén kevesebbet mozog, a takarmány felvétel egyenetlen lesz, így a tehén még érzékenyebbé válik az anyagcserezavarokra és sejtszintű stresszre. Professzionális megoldás a tehén metabolikus zavarokkal szembeni ellenálló-képességének növelése nyomelem-, vitamin- és polifenol antioxidáns kiegészítéssel.
Másik lépés az istálló megfelelő hűtése. A legtöbb korszerű istálló és terelőút fel van szerelve keresztszellőzőkkel, ventilátor- és párásító-rendszerekkel, ezzel segítve a hűtést a párologtatás növelésével. A tehén bőre és a szőrzet felülete közé szoruló levegő szigetelésként hat, ezért a maximális hűtés érdekében ezt a szigetelő hatást mérsékelni kell. Hőstressz esetén a megfelelő hűtés akkor jön létre, ha a ventilátorok minimum 2,2 m/s sebességű légáramlatot hoznak létre és a levegőcsere ajánlott mértéke 0,47 m3/s [1]. Érdemes ellenőrizni ezeket az értékeket, hogy megfelelőek-e? Mit lehet még tenni a maximális hűtésért?
A közvetlenül a fejőház után vagy a takarmánykiosztó soron elhelyezett zuhanyrendszerek előnye, hogy közvetlen érintkezés útján hűtik a bőrt és minimálisra csökkentik a szőr alatti levegőréteg vastagságát, ezzel annak szigetelő hatását minden egyes tehén esetében. A maximális hűtőhatás az 1-5 perces óránkénti zuhanyzó-ciklus segítségével érhető el, ventilátoros hűtéssel kombinálva [2]. Fontos megjegyezni, hogy a magas páratartalom korlátozza a párologtatás hűtőhatását, ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetni a takarmányozásra.


Ügyeljünk a takarmányozásra!

A hőstressz negatív hatással van az étvágyra, a takarmányfelvétel 10-35%-kal is csökkenhet, még a legjobb körülmények között is [3]. A szilázsok újramelegedése tovább csökkenti a takarmányfelvételt, a figyelmet ezáltal a megfelelő silómenedzsmentre és tartósítók alkalmazására kell fordítani. Az alacsonyabb szintű takarmányfelvétel csökkenti a bevitt és elérhető táplálóanyagok mennyiségét, ezzel az energiát is. Az energia így limitáló faktor lesz és közvetlenül befolyásolni fogja a tejtermelést. Amennyiben ehhez hozzájárul a hőstressz időszakának elhúzódása, akkor a tehén szervezete elkezdi mobilizálni a tartalékait, hogy kompenzálja az alacsonyabb takarmányfelvételt. Ennek eredménye a komoly mértékű kondícióvesztés, tovább növelve a sejtszintű metabolikus stresszhatást.

Ennek kivédésére a takarmánygyártók folyamatosan keresik a módját annak, hogy a teljes takarmánykeverék (TMR) táplálóanyag koncentrációjának növelésével fenntartható legyen az energia bevitele.
A takarmány energia-koncentrációjának növelésére kézenfekvő megoldás a zsírtartalom emelése, de figyelembe kell venni, hogy a zsír lebontása több hő termelésével jár, mint a glükóz lebontása, így a takarmány magasabb zsírtartalma tovább növelheti a hőstressz hatását [3]. A takarmányadag cukortartalmának növelése – ügyelve az acidózis elkerülésére – jóval hatékonyabb megoldás energiapótlás tekintetében a csökkent takarmányfelvétel kompenzálására. A hatékony bendőműködés biztosítása egyrészről a bendőflóra optimális mikro-környezetének biztosítását jelenti, amely különböző pufferek, például élő élesztő vagy ásványi pufferek segítségével támogatható.
A nyári hőség elleni harcban gyakran megfeledkezünk az egyszerű, szinte semmibe nem kerülő gyakorlati megoldásokról. Például az éjszakai lehűlés enyhíti a nappali hőség által a tehénre rótt terhelést, ezért jobb lenne akkor etetni a tehenet, amikor számára a legkönnyebb elviselni a metabolikus hőtermelést. Napi egyszeri takarmánykiosztás esetén az kitolható az esti órákra, amikor a tehenek a legaktívabbak és könnyebben viselik a metabolikus hőtermelést is.
Az izzadásról

Az izzadás egy természetes módja a párologtatáson keresztül történő hőleadásnak, bár a tehenek nagyon kevés izzadságmiriggyel rendelkeznek. Ugyanakkor ez egy molekuláris szinten aktív rendszer, amely növeli a kationveszteséget. A megnövekedett kation-hiány pótlása a takarmányon keresztül segít az ozmotikus egyensúly fenntartásában, csökkentve a metabolikus stresszterhelést. Hogyan lehet ezt kivitelezni? A tehenek fejés után közvetlenül szívesen vesznek fel folyadékot, mivel ekkor megnő a pillanatnyi szükséglet az energia és ásványi anyagok iránt. Érdemes a fejőház kijáratához helyezni az itatót és az ivóvízben energiaforrást és elektrolitot is alkalmazni.
A nyári takarmányadagban meg lehet emelni a kálium, nátrium és magnézium szintjét, ezzel fenntartható az optimális kation/anion arány. A kation/anion egyensúly felborulása olyan folyamatot indít be, amely tovább csökkenti a takarmányfelvételt, fokozva a hőstressz negatív hatását a termelésre. A biztonságos termelés érdekében a nyári takarmányadag kation/anion egyensúlya lehetőleg legyen 35 - 40 mEq/100g szárazanyag [4].


Mozgás

Nyáron mi emberek nehezebben vesszük rá magunkat a mozgásra. Ez ugyanígy van az állatainkkal is: a hőstressz csökkenti aktivitásukat. Ennek egyik eredménye, hogy az ivarzás eddig megfigyelhető apró jelei már nem észlelhetők. Még a pedométerek (lábon elhelyezett ivarzásjelzők) sem nyújtanak megfelelő megoldást ezen a ponton [5]. A tüszőrepedés csökkent intenzitása és rövidebb időtartama miatt a vemhesülési arány jelentős mértékben csökkenhet.
A hőstressz negatív hatása a szaporodásbiológiai mutatókra késlelteti az újravemhesülést, ami gyakran csak a termoneutrális körülmények helyreállása után következik be [5].

Az állatok metabolikus stresszterheléssel szembeni tűrőképességének támogatásával javítható a vemhesülési arány a nyár folyamán. A szervezet erősítése antioxidáns hatású nyomelemek, vitaminok, gyógyhatású növényi eredetű polifenolok (ún. flavonoidok) alkalmazásával érhető el, amelyek segítenek a takarmányfelvétel növelésében, ezzel biztosítva a legjobb hatékonyságot[ 5].

Még egy lépés
A hőstressz hatásának enyhítésére, mint bármely egyéb betegség esetén, a legjobb módszer a megelőzés. Kevésbé ismert tény, hogy a hőstressz más betegségekhez hasonlóan kiváltja a szervezet gyulladással járó válaszreakcióját, ezzel erősen hátráltatva a termelést. A tehenek hőstresszel szembeni küzdelmét megmutatja az előző nyáron tapasztalt csúcs a szomatikus sejtszámban. A gyulladásos folyamatokkal szembeni harcban a takarmányozás mai álláspontja szerint antioxidáns hatású vitaminokat (E-vitamin, A-vitamin, β-karotin, C-vitamin) és megfelelő kelát-formában lévő, vagy a bendőben lassan felszabaduló nyomelemeket (Se, Zn, Cu) alkalmazunk a felszívódás maximalizálása érdekében. Ugyanakkor ügyelni kell a bevitt vitaminok és nyomelemek szintjeire, hiszen a felszívódásnak megvannak a korlátai és a túladagolással nő a mérgezés kockázata is. A legújabb kutatások szerint bizonyos gyógyhatású növényi alkotók, nevezetesen a flavonoidok egyre inkább teret nyernek a gyulladásos folyamatok enyhítését célzó takarmány-kiegészítőkben [6]. A flavonoidok immunerősítő tulajdonságai a gyulladásos folyamatok teljes folyamatára kihatnak, ezáltal segítve a tehenet abban, hogy könnyebben viselje a metabolikus terheléseket.

Összefoglalás

A nyári időjárás egyre forróbb és hosszabb, ezzel együtt kiszámíthatatlanabb lesz. A tejelő telepek számára a nyár az egyik legtöbb munkával járó időszak, hiszen ekkor kell betakarítani és tartósítani a következő évre való tömegtakarmányokat. Ez részben elvonja a figyelmet a tehenekről, így azok jobban ki lesznek téve az anyagcserezavarok kockázatának és a gyulladásos folyamatokkal járó sejtszintű stressznek. Ebben az időszakban kiemelt fontosságú a lehetőleg zavartalan termelést célzó legjobb stratégia kidolgozása. A megelőző takarmányozás legfőbb üzenete, hogy a takarmányadagban az egyes hatóanyagok és beltartalmi értékek szintjeit már a várható probléma megjelenése előtt megfelelően be kell állítani. A hatékonyan működő, progresszív telepek vezetői számára a legfontosabb kérdés: „Mit lehet még jobban tenni?”
Exkluzív ajánlatunk Önnek :
Egy paletta DairyPilot FlavoVital® vásárlása esetén 2 zsák Kälberkost-ot (starter müzli borjaknak) adunk ajándékba. Ez az ajánlat 2018.05.31 éjfélig leadott megrendelésre érvényes. Ezzel kapcsolatban keresse kereskedőjét az Inter-Mix Kft-t.   Székhely/Raktár: 1172 Budapest, Rétifarkas utca 6. Telefon: 06 1 402 10 10 Fax: 06 1 402 10 11    Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

http://www.josera-agriculture.com/newsletter/nyari-kihivasok-a-termelesben-mindenki-felkeszult/?utm_source=CleverReach&utm_medium=email&utm_campaign=10-04-2018+JOSERA+Agrar+-+Newsletter+-+%5BHU%5D+%5BINTERN%5D+-+April+2018&utm_content=Mailing_12354571   

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

OPTImális választás

OPTImális választás!Az OPTIGÉP Kft. gépeivel időt és pénzt spórol. Az OPTIGÉP...

Bővebben...

Erdészeti gépekben utazunk

Erdészeti gépekben utazunkA cég már több mint 25 éve működik a piacon, 13 éve...

Bővebben...

Rugalmas alkalmazás...

Hígtrágya kijuttatása, bedolgozásaRugalmas alkalmazás hígtrágyáhozA FOX 300 D...

Bővebben...

Dél-Amerikában hoz létre...

Dél-Amerikában hoz létre gyáregységet a Dr. Bata Zrt. Brazíliában terjeszkedik...

Bővebben...

Újabb vetőgép...

Újabb vetőgép modellekhez érhető el a Väderstad SeedEye magszámláló rendszerA...

Bővebben...

Enzimutánzó...

Enzimutánzó nanorészecskékkel egyszerűbb lehet a sörgyártás?A vegyipar minden...

Bővebben...

Változó mélységű

Változó mélységű talajművelés – AutoDepthA talajművelés során a talaj fizikai...

Bővebben...

Optimális magágy

Az Omikron Kft (https://omikronkft.hu ) több évtizede folyamatosan fejlesztett...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK