Segít, vagy elvesz...

2018. március 28. szerda
Oláh Margó
171108

Segít, vagy elvesz a precíziós gazdálkodás?
A precíziós gazdálkodás előnyei mindenki számára kézzelfoghatóak, akik rendelkeznek sorvezetővel vagy valamilyen szintű robotpilóta rendszerrel. Ide sorolhatjuk a széles körben alkalmazott flottakövető rendszereket is. Ezek hasznosságát senkinek sem kell bizonygatni. Ezek továbbfejlesztésében már kevés tartalék van, ezért aki alkalmazza őket, annak már inkább a múlt, mint a jelen. A helyspecifikus gazdálkodás, mint elmélet múlt, mint gyakorlat mondjuk jelen, mint széles körben és biztosan hasznot termelő eszköz egyértelműen csak a jövő.

A valós haszon elérését ellehetetleníti, hogy a technológiai fejlesztésekkel a hazai agronómiai fejlesztések és szakember képzés nem tartottak lépést. Míg az elmúlt 10-15 évben a helyspecifikus rendszerek gyermekbetegségeit jórészt kiküszöbölték, továbbfejlesztették ezeket, sőt új eszközök is születtek (pl. talajszkenner) addig agronómiai oldalról megválaszolatlan kérdések tömegei maradtak hátra. Ezt a tudományos „folytonossághiányt” próbálják most sebtében, zömmel amerikai „import” adatokkal, tapasztalatokkal felületkezelni. Elvétve találunk hazai eredményeket is, de ezeknek is megvannak a korlátai (leginkább, hogy kevés).

A Kárpát-medence klímáját és talajadottságait nem lehet tengerentúli talaj és időjárási viszonyok között keletkezett tapasztalatokkal, esetleg adatokkal modellezni (még a nyugat-európaival sem). A mi klímánk sokkal hektikusabb, a talajaink sokkal változatosabbak, mozaikosabbak, kevesebb a csapadék és kisebb a tápanyagtőke is. A hibridhasználat is eltérő, sőt a „fajtarotáció” követhetetlen tempója szinte ki is zárja, hogy ilyen változó szituációkban megbízható tőszám- és tápanyagmodellek megszilárdulni legyenek képesek. A mindenre kiterjedő szakemberhiány és a szakma generációváltásának elhúzódása nehezíti egy jó tanácsadási rendszer kialakítását. Elmélyült szakmai ismeret és tapasztalat a legritkábban párosul szilárd IT készséggel. Generációk összefogására van szükség egy jó megoldáshoz. Ez ma nagyobb feladat mint valaha, hiszen a generációs távolságok és a technológiai fejlődés sebessége felfoghatatlan. Ez egy lehetetlen vállalkozás, de ennek ellenére meg kell találni a megoldást, a jó módszert.

Hatalmas kockázatot rejt minden gazdálkodó számára az adatainak kontroll nélküli kiszolgáltatása, az úgynevezett BIG DATA. Mindig nagy kérdés, hogy kinek hasznára történik valójában az adatgyűjtés és egy adott időpontban kinek az érdekében kerül majd felhasználásra. A jogi garancia, csak jelképes garancia. Azt tudni kell az adott helyzetben érvényesíteni. Vajon lesz-e rá elég erő vagy anyagi forrás?

A lehetséges kiút:

    Kell egy csapat! A csapatépítéshez időre és türelemre van szükség!
    Kell egy módszer! A tanácsadásra, a csapatépítésre és az oktatásra!
    Kell egy rendszer! Ez szavatolja a használható adatokat a modellekhez, érzékelhető biztosítékot ad az adatkezelésben, biztosítja a felkészült szakembereket a szolgáltatáshoz.
    Kell egy szolgáltatás, mely a valós hasznot keresi a virtuális haszonnal ellentétben!

Ehhez biztosítja:

    a CSAPATOT az AGROFIL és 12 INNOVATÍV PARTNERGAZDASÁG
    a MÓDSZERT az AgroFIELD Program
    a RENDSZERT a SMALL DATA
    a szakember KÉPZÉST az AgroFIELD AKADÉMIA
    a SZOLGÁLTATÁST az AgroFIELD PRECÍZIÓS MŰHELY
https://agrofil.hu  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

A helyspecifikus...

A Väderstad bemutatja a helyspecifikus táblatérkép alapú talajművelést és az...

Bővebben...

Tudtad, hogy a...

Deraland Kft.Tudtad, hogy a Bema Kommunal 450 Dual seprőgép hozzákapcsolható...

Bővebben...

Hogyan lehet olcsón...

Hogyan lehet olcsón, gyorsan sok férőhelyet teremteni a borjaknak?Erre a...

Bővebben...

Cél a nedvességmegőrzés

A nyár elején – nyár folyamán betakarított növények után kerül sor a...

Bővebben...

Hatékony és professzionális

ELHO SC Pro rézsűzúzókSC 420/460 Pro rézsűzúzókHatékony,professzionális...

Bővebben...

Az élőflóra jelentősége

Mikrobiom: mindenhol jelen van, és szinte mindenre hatással vanA bélben élő...

Bővebben...

Hengerbála etető

Hengerbála etető 12 állásos 2,1 M, Hengerbála etető erősített 12 állásos 2,1 M...

Bővebben...

Ön már felkészült...

Önök már felkészültek a nyári melegekre?Nyári kihívások a termelésben:...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK