Boldog traktor tulajdonosok

2018. március 24. szombat
Oláh Margó
8991

Boldog traktor tulajdonosok
A talajok 3 testőre Gyermelyen: Challenger traktorflotta

A három új Challenger erőgépből álló flotta sorsa úgy alakult, akár a három muskétás története annak idején Dumas regényében. Most azonban a márkának kellett bizonyítania a rátermettséget, a "hűséget" – azaz a meghibásodás mentes üzemórákat mostoha körülmények között is – mára pedig a vállalat növénytermesztési ágazatának zászlóshajóiként megbecsült helyet foglalhatnak el a gazdaságban.
A Challenger flotta (Challenger MT875E TIPÚSÚ, 600LE-s gépek),immáron a Gyermelyi Vállalatcsoport szántóterületein állt munkába – mindezek előzményeiről és a Gyermelyi Zrt. történetéről Dr. Réthy Lászlóval, a Gyermelyi Vállalatcsoport igazgatósági tagjával és Keresztes Zsolttal, növénytermesztési igazgatóval beszélgettünk.
"A Gyermelyi Vállalatcsoport a Gyermelyi Petőfi TSZ-ből fejlődött ki az idők során és Magyarország olyan különleges vállalatává nőtt, amely mintázza a klasszikus vertikális integrációt 8000 hektár bérelt földterületen. A cégvezetés egyik büszkesége, hogy a vállalat tulajdonosai kizárólag magyar magánszemélyekből állnak, valamint körülbelül 500 főt foglalkoztat.
A szántóföldi növénytermesztés egyik feladata, hogy a vállalathoz tartozó, két malommal rendelkező feldolgozó-ágazatot is elássa őszi búzával és durumbúzával. A vetésszerkezet is úgy alakult ki, hogy a növénytermesztésre épülő feldolgozó ágazatokat ki tudja szolgálni.
A Gyermelyi Vállalatcsoport állattenyésztési ágazata is jelentős, hiszen a társaság 550.000 tojótyúkot tart – és ezzel a számmal Magyarország első számú tyúktartója. A baromfi-ágazat takarmányszükségletét saját alapanyagok és saját takarmánykeverő üzem szolgálja. A Gyermelyi tojás fele feldolgozásra kerül a másik fele pedig sajátmárkás termékként, szinte minden bolt polcán megtalálható.
A vállalat által megtermelt tojás, búza- és az ebből készült liszt a tésztagyártásban találkozik és komplett előállítási láncot testesít meg a termőföldtől az asztalig.
A Gyermelyi Vállalatcsoport tésztagyártása jelenleg 30-32 ezer tonnát tesz ki évente, amely jelentős része exportra készül. A tojással készült tészta export-gátja és érdekessége egyben, hogy ez a fajta élelmiszer Kárpát-medencei sajátosság, hiszen Nyugat-Európa csak tojás nélküli, durumbúzából készült tésztát fogyaszt.
Az évi 32 ezer tonnás tésztagyártással a Gyermelyi Zrt. elérte a teljesítménye felső határát, ezért az elmúlt évben a tésztagyár bővítésébe kezdett a vállalat, amellyel akár meg is duplázhatja a teljesítményét.
Tojótyúk állományunkat is növelni szeretnénk, amit azért is tartunk fontos feladatnak, mert sajnos Magyarország jelen pillanatban nem tudja kiszolgálni többek között a saját tojás élelmiszer igényét sem.

A fejlesztéseink nem csak az állattartásra és a feldolgozóiparra vonatkoznak, hanem a növénytermesztési ágazatban is nagy változások bevezetésére készülünk. Technológiaváltás mellett döntöttünk, amely mellé tartozik a géppark fiatalítása is. A három Challenger gumihevederes nagytraktor mellé új munkagép-beszerzéseket is terveztünk. "
Keresztes Zsoltot, a Gyermelyi Vállalatcsoport növénytermesztési igazgatóját kérdeztük a technológiaváltással- és a megújuló pépparkkal kapcsolatban.
"Az új Challenger traktorflotta mellé teljesen új talajművelési rendszer került bevezetésre a vállalatunknál. A technológiaváltással összhangban választottuk ki a gumihevederes járószerkezettel szerelt Challenger traktorokat és az ehhez kapcsolódó munkagépeket is, hiszen a gépparknak tökéletesen illeszkednie kell a talajművelés módszeréhez.
Bízunk benne, hogy az új Challenger flotta megvásárlása mind szakmailag, mind pedig gazdaságilag megalapozott döntés volt a vállaltunk életében – ennek hamarosan be is kell igazolódnia, hiszen ettől a gazdálkodási évtől állnak munkába az új traktorok is."
Nagy reményeket fűzök az új forgatás nélküli talajműveléses technológiához, bízom benne, hogy előbb-utóbb gazdasági haszon formájában is jelentkezni fognak ennek az gyakorlatnak – és az ehhez kapcsolódó beruházásainknak az eredményei.
A forgatás nélküli talajművelés bevezetésével menetszám csökkentést – ezáltal üzemanyag- és munkaóra csökkentést is remélünk.
Amennyiben sikerül majd gázolajat- munkaidőt és energiát is megtakarítanunk, már nem volt hiábavaló a váltás.
Fontos az is számunkra, hogy a gazdaságos termeléssel párhuzamosan a talajaink állapotát is sikerüljön megóvnunk és javítanunk.
Bízom benne, hogy az eróziós károk mértékét is sikerül csökkentenünk.
Manapság a terményárak, az inputanyag árak és az agrárolló egyre inkább növekednek,- illetve kinyílnak, így nagyon fontos szempont, hogy a helyes technológiaválasztás segítségével is növelni tudjuk a termelésünk jövedelmezőségét.
Annak ellenére, hogy forgatás nélküli talajművelésről beszélünk, a  mi esetünkben nem hagyjuk el tejes mértékben a szántást. Inkább úgy fogalmaznék, hogy nagymértékben lecsökkentjük a korábbi évek gyakorlatához képest a szántás munkaműveleteket, azaz kevesebb területen és ritkábban alkalmazzuk mostantól. Ehhez a szántóföldi kultivátorra alapozott forgatás nélküli talajműveléshez – azaz mulcshagyó, víztakarékos technológiához választottuk a Challenger flottát. Ezekkel a traktorokkal a szántóterületeink teljes egészén el tudjuk végezni a talajmunkákat, az alapművelést.
Egy komplett technológia nem csak a talajművelésből áll természetesen, hanem a gazdálkodás minden elemét össze kell hangolnunk – a növényvédelemtől kezdve a tápanyag-visszapótlásig."
Gépteszt és nyúzópróba – egy szezonon át
A Gyermely Zrt. vezetősége úgy döntött, hogy az új traktorflotta megvásárlása előtt megversenyezteti a Challenger-hez hasonló kategóriájú, konkurens márkájú erőgépeket és a legjobban teljesítő típust vásárolja meg. A Valkon Kft. vállalta a géppróbát – ismerve a Challenger traktorok képességeit a legkülönbözőbb talajviszonyok között is – így 2016-ban, csaknem 1000 üzemórán keresztül teszteltek egy Challenger gumihevederes járószerkezettel szerelt bérgépet  a gazdaság területein.
A tesztek eredményeiről rendkívül sokrétű kimutatás készült és ezek elemzése alapján egyértelművé vált, hogy a
Challenger gumihevederes technológiája Gyermelyen is kiállta a próbát!
Fontos szempont a gépkezelők – azaz a traktorosok véleménye is az új erőgépekről, ezért Vencel Ferencet, a Gyermely Vállalatcsoport munkatársát is megkérdeztük, hogy milyen érzés az új Challengereket vezetni.

"Egészen más érzés ezeket vezetni, mint a gumikerekes traktorokat, hiszen a traktorok teljesítmény leadása sokkal erőteljesebben érezhető.
Van összehasonlítási alapunk, hiszen sok évet dolgoztunk más márka gumikerekes erőgépeivel és a Challengereknél már az első üzemórák során kiderült, hogy mennyivel szebben dolgoznak. A mi terület-adottságaink mellett az is fontos, hogy a domboldalakon ne csússzon el a gép és könnyen tudjuk tartani az egyenes vonalú munkát,
melyben segít bennünket RTK automata kormányzás is.Gyorsabban megy a munka a Challengerekkel, több időt tudok a családommal tölteni, ha végeztem egy területtel.
Tavaly már 840 üzemórát dolgoztunk a Challenger tesztgéppel, és az első pár óra után éreztük, hogy nálunk beválik ez a technológia.
Nagyon jó a kezelhetősége a traktornak és a szántóföldön olyan kényelmes, mintha vízágyban ülnék. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a dombos területeken lehet érezni leginkább, hogy milyen könnyedén veszi az akadályokat és mostoha körülmények között is nagyon jó a teljesítmény-leadása.
A tesztgépes év után alig várom, hogy beinduljon a szezon és vissza ülhessek – immár a vállalat saját Challengereibe!
Valkon Kft.
Videó megtekintése: http://www.valkon.hu/hirek/boldog-traktor-tulajdonosok/

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Őszi munkálatok

Őszi munkálatok a földekenAz őszi időszak minden évben nagyon fontos a...

Bővebben...

Egy Pöttinger vetőgép

A talaj előkészítéseA PÖTTINGER forgóboronák előnye a kiváló porhanyítás és...

Bővebben...

Nem csak gazdáknak

Mobilút – nem csak a gazdáknakA Gravetti mobilút – a sátorhoz hasonlóan –...

Bővebben...

Fontos változás

Fontos változás: Az eGN-ben kell teljesíteni a nitrát adatszolgáltatást...

Bővebben...

Lakóautó, lakókocsi hajók

Mindenki azt teszi a sátor alá, ami már máshová nem fér be. Többnyire ez...

Bővebben...

Utat mutatunk

Utat mutatunkMegközelítési lehetőséget kell biztosítani a pázsiton, puha...

Bővebben...

McHale termékek Az Alfa-Gép Kft kínálatában

A békéscsabai székhelyű Alfa-Gép Kft 1996-óta van jelen a mezőgazdasági...

Bővebben...

A Gruberek sokoldalúsága

A talajművelés feladata a talaj termékenységének a fenntartása, illetve...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK