Az őszi árpa...

2018. március 19. hétfő
Oláh Margó
6769

Az őszi árpa kora tavaszi betegségei

Az idei, meglehetősen szélsőséges, hol rendkívül meleg, hol pedig durván fagyos téli időjárás részbeni utóhatásaként meglehetősen furcsa és veszélyes növénykórtani helyzet alakult ki az őszi árpa állományokban. A meleg december és még melegebb január folyamán a lombozat még növekedett, de a hideg, vizes talajból a gyökérzet nem tudott kellő mennyiségű nitrogént juttatni a lombozatba. A folyamat eredményeként fiziológiailag öregebb, nitrogénhiányos, sárga állományok alakultak ki, amelyek lombozata kiváló tenyésző felületet nyújtott az őszi árpa nekrotróf életmódú kórokozói számára.
Ezek a kórokozók, a nagyon gyakori barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) és a sokkalta nagyobb pusztításra képes hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) szinte minden állományban fellelhetőek, néhol már veszedelmes mennyiségben.  Ezek a kórokozók – életmódjukból adódóan – nem estek kétségbe a február végi és a márciusi fagyoktól sem, és a fagy által elpusztított levélfelületen továbbra is folytatták szaporító képleteik kifejlesztését és spóráik terjesztését.
E két veszélyes kórokozó mellett két másik, szintén veszélyes, de eltérő életmódú kórokozó is jelen van sajnos az árpa állományokban. A lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) szinte közönséges kórokozónak számít az árpában, de idén tavasszal több van belőle a szokásosnál. Az idei év negatív töltetű meglepetését azonban az árpa törpe rozsdájának kora tavaszi tömeges megjelenése jelenti. A törpe rozsda (Puccinia hordei) alapvetően egy melegkedvelő gombafaj és a felszaporodás egyértelműen az első téli hónapoknak az átlagot messze meghaladó hőmérsékletével hozható összefüggésbe. Még külön szerencse, hogy az árpában egyébként is nagyon ritka sárga rozsda (Puccinia striiformis) jelen ismereteink szerint nincs jelen az árpa állományokban.
Az őszi árpa termesztésével foglalkozó gazdák számára ebben a helyzetben mindenképpen az árpa állományok növénykórtani helyzetének pontos megismerése szükséges. Fejlődő és sporuláló törpe rozsda telepek
A felsorolt betegségek mindegyike akár teljesen szélsőséges eloszlásban lehet jelen az árpákban.  Várhatóan lesznek olyan állományok, ahol a kórokozók által megfertőzött felület már olyan mértékű, hogy nem lehet várni a szokásos, szárba indulás időszakára tervezett fungicides kezeléssel, hanem kora tavasszal amint lehet, védelemben kell részesíteni az árpákat. Ez egy kényszerhelyzet, amelyet idén döntő mértékben a törpe rozsda szokatlanul korai és szokatlanul nagymértékű fellépése okozott. Ugyanakkor ez a kényszerű korai kezelés távlatilag azt is eredményezheti, hogy ezen árpa állományok lombozatát valamikor a kalászolás – virágzás időszakában ismét védelemben kell majd részesíteni.
Hertelendy Péter
Agrofil-SzMI Kft.
https://agrofil.hu/szakcikkek/novenyvedelem/az-oszi-arpa-kora-tavaszi-betegsegei   

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

A Väderstad egy 2023-ban

A Väderstad egy 2023-ban elkészülő új üzemmel bővíti amerikai jelenlététA...

Bővebben...

A kukoricaszár

TalajművelésA talajművelés a PRILLINGERnél az egyik fő terület, amellyel az...

Bővebben...

Tárolási megoldás

Kelet-Magyarországon készült legújabb, Galebreaker Agridoor Premium kapukkal...

Bővebben...

Folyékony műtrágya...

Folyékony műtrágya rendszer bevezetése a Tempo L 8-24 típusoknálÚj opcióként a...

Bővebben...

A talajművelés specialistája

Cambridge henger, a talajművelés specialistájaA Cambridge hengercsaládot sok...

Bővebben...

24-ben is lesz

2024-ben is lesz lehetőség a Gazdálkodási Napló egyszeri elektronikus...

Bővebben...

Hatékonyan teljesít

Az új Väderstad CrossCutter Disc hatékonyan teljesít a modern gazdálkodás...

Bővebben...

Hatékony és professzionális

ELHO SC Pro rézsűzúzókSC 420/460 Pro rézsűzúzókHatékony,professzionális...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK