Borjak téli takarmányozása

2018. március 06. kedd
Oláh Margó
6946


Borjak téli takarmányozása és menedzsmentje

Dr. T. Turner, Josera CalfCare
A téli szezonban felül kell vizsgálnunk a borjúnevelési technológiánkat is. Az időjárás változása mindig gondot okoz, tipikus, hogy megnő az egyébként is jelen lévő fertőzések veszélye, ugyanakkor a borjú egészségére és teljesítményére is külön terhet jelent. A téli időszak a lehűlés mértékétől függően befolyásolja a borjú táplálóanyagok iránti igényét. A hideg-stressz csökkenti a borjú szervezetének védekező képességét, így a borjú fogékonyabb lesz a hasmenésre, tüdőbetegségekre vagy egyéb fertőzésekre. Annak érdekében, hogy a borjak könnyebben vegyék fel a harcot ezekkel a kihívásokkal szemben, a tejpótló tápszer koncentrációt emelni lehet a megnövekedett szükségleteknek megfelelően. A borjak itatását és gondozását is alaposan át kell gondolni a gondozókkal együtt, hogy a protokoll a lehető legjobban be legyen tartva ebben a kritikus időszakban. Az alábbiakban összegyűjtöttük a sikeres téli borjúnevelés egyes szempontjait.
Téli itatási praktikák
A borjak takarmánya életük első hetében kizárólag a tejpótlón alapszik, később kezdik el felvenni az indítótápot és a tömegtakarmányt. Téli időszakban a borjú anyagcseréje felgyorsul, ezzel tartva a testhőmérsékletet a hideg, nedves időjárási körülmények között. A megnövekedett létfenntartási energiaigény kielégítésére a borjak számára több tejpótló tápszert kell biztosítani. Az ajánlások szerint a kompenzálás mértéke a következő: 20 °C alatt minden 5 °C csökkenésre napi plusz 50 g tápszert kell itatni (AHDB Dairy, 2015). A téli időszakban a megnövekedett igényekhez igazított takarmányozásnak további hatása is van: kísérletekkel igazolták, hogy a télen született üszők az első laktációban több mint 500 kg-mal kevesebb tejet termeltek az ugyanazon telepen a nyáron született üszőborjakhoz képest (Soberon et al. 2012). Az alacsonyabb tejhozam a borjú fejlődésének kritikus fázisában történő alultáplálásnak volt tulajdonítható.
A megnövekedett táplálóanyag- és energiaigény kielégítésére hatékonyabb megoldás a tejpótló koncentráció növelése, mint pusztán magasabb zsírtartalmú termékre váltani a téli időszakban. Hogyan lehetséges ez? Habár a zsír energiartalma kétszer annyi, mint a laktózé, mégis 1% zsírtartalom emelés a termékben mindössze 0,2 MJ/kg energianövekedést eredményez a tejporban (Vermeire 2015). A zsírtartalom növekedése ráadásul csökkenti a laktóz tartalmat, amely az 1-2 hetes borjú számára elsődleges energiaforrás. Az emelt koncentráció mellett szóló további érv, hogy a jó minőségű, 20 MJ/kg energiatartalmú tejpótlóval 50 g-onként extra 1 MJ energiát biztosítunk a borjú számára, ami jóval hatékonyabb megoldás a hideg-stressz kompenzálására! Mi történik, ha télen a magasabb zsírtartalmú tápszert emelt koncentrációban itatjuk? Ha emelt koncentrációban itatunk magas zsírtartalmú tejpótló tápszert, akkor a tápszer zsírtartalma lehetőleg ne legyen magasabb mint 20%, mivel a feleslegben bevitt zsír veszélyezteti a borjú májának működését. Ugyanúgy, mint a felnőtt szarvasmarha esetében, a borjú is csak korlátozott mértékben képes a zsírokat emészteni, emiatt a felesleg raktározódik a májban (Pantophlet et al. 2016), sejtszintű stresszt és metabolikus problémákat okozva.
 Még egy fontos tényező az itatásban, hogy különösen télen rendkívül fontos a felvett tejpótló mennyisége, ezért nem elegendő vonallal megjelölt vödörrel itatni és csak megbecsülni az elfogyasztott mennyiséget, hanem rutinszerűen kell ellenőrizni a felvett tejpor mennyiségét, automatás itatás esetén pedig az automatát rendszeresen kalibrálni kell. A gyors lehűlés miatt az itatási hőmérsékletnél enyhén magasabb hőmérsékleten adjuk a borjúnak a tejpótlót.
A borjú elhelyezése
Legyen szó akár borjakról, bárányokról, vagy malacokról, fajtól függetlenül az újszülött állatok elhelyezésének értékelésére egy idős professzoromnak volt egy mondása: „vajon te szívesen aludnál ott egy szál pizsamában?”. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a szavak mögött ott rejtőzik a gyakorlati tartalom. Az újszülött állatok fekhelye legyen meleg, száraz és huzatmentes. Ez azért kiemelt jelentőségű, mert az újszülött borjúnak kevés a tartaléka, így a testhőmérséklet szabályozására is korlátozott a kapacitása. Ahhoz, hogy borjaink a télen is megfelelően fejlődjenek, kiemelt figyelmet kell fordítanunk az elhelyezésükre is.

Íme néhány tipp:
A száraz borjúnak jobb a hőszigetelése. A borjú számára a nyirkos levegő legalább olyan káros, mint a hideg levegő. Minél vastagabb levegőréteg szorul a borjú bőre és a szőrzet felülete közé, annál jobb a hideggel szembeni védelem. Ha a szőrzet nedves és rátapad a testfelületre, akkor ez a szigetelő hatás megszűnik. Nézzük meg a borjakat: piszkos, trágyafoltos a térd vagy a csánk? Ha igen, akkor ideje feltölteni az almot. Másik jó ellenőrzési módszer, ha 30 másodpercre letérdelünk az alomba. Ha felállunk és nedves a térdünk, akkor a teljes almot ki kell cserélni, mert a borjú befészkelődik az alomba és egész éjszaka nedves almon fog feküdni. A laza, bolyhos alomnak szigetelő hatása van, a szalma mennyisége pedig akkor megfelelő, ha a fekvő borjúnak nem látjuk a lábait.
A huzatmentes boksz csökkenti a borjú hőveszteségét. Egyes telepeken láttam olyan megoldást is, ahol a borjúketrec alja lyukacsos, ezáltal javul a levegő áramlása, aminek köszönhetően a borjú szárazon marad. Ez nagyon jó ha a külső hőmérséklet magas, viszont a padozaton átáramló hűvös levegő az almon is áthalad és hűti a borjút. A megfelelően vastag alom csökkenti ezt a hatást. A telepeken folyamatosan ellenőrizni kell a huzatot a borjúnevelő területeken, különös tekintettel a széleken lévő borjúházakra. Ha a borjúházak az istálló széltől védett oldalán vannak elhelyezve, távol az uralkodó széliránytól, akkor is ellenőrizni kell, hogy nincs-e szélörvény hatás. A szél hűtő hatásának ellenőrzésére egy gyors módszer, hogy csavarjunk nedves rongyot egy hőmérő köré és olvassuk le a hőmérséklet csökkenését. Szélsőséges esetben a borjúház bejáratára takarót lehet akasztani, ezzel védve a borjút a huzattól.
 A meleg ital belülről melegít. Extrém időjárási körülmények esetén, ha a munkaszervezés ezt lehetővé teszi, akkor a kétszeri itatás helyett osszuk el a napi adagot háromszori itatásra, ez igen jót tesz a borjaknak. Ez két okból is előnyös: egyrészt az emelt koncentrációjú napi adag több részre oszlik, másrészt a tejpótló tápszer melegítő hatása a borjú számára olyan, mint nekünk egy csésze meleg tea. Ez javítja a borjú vérkeringését, átmelegítve a végtagokat, amelyek a legjobban ki vannak téve a lehűlésnek. A jó vérkeringés az immunrendszert is támogatja, ezzel segítve a hatékonyabb védekezést a fertőző betegségek ellen.
 Megfelelő menedzsment mellett tehát a hideg időjárás sem okozhat problémát. Az alapvető szabályok betartásával télen is erős, egészséges borjakat nevelhetünk.
Inter-Mix Mezőgazdasági Kereskedelmi Kft.
Székhely/Raktár:  1172 Budapest, Rétifarkas utca 6. Telefon: 06 1 402 10 10 Fax:06 1 402 10 11
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Ami jár a növénynek

A KEZDETEK:A FitoHorm termékek gyártása az 1980-as években kezdődött a Bácska...

Bővebben...

Környezet-hatékony technológia

Omikron ORS FM sorközművelő tápkultivátor, mely...

Bővebben...

Kicsi a bors, de erős!

"Kicsi a bors, de erős"- tartja a mondás. Igaz ez a GIANT Tendojára is....

Bővebben...

A Nitrogén szerepe

Szeretnénk felhívni figyelmüket az új N-UP ureázgátló és nitrifikációgátló...

Bővebben...

Okos techológiák

Okos technológiák a füvesföldeken : ágyazás. Fűnyírási kombinációink a...

Bővebben...

A legújabb fejlesztés

Tisztelt Gazdálkodó! Örömmel osztjuk meg Önnel a legújabb fejlesztést az...

Bővebben...

Pályázati dömping

A Natura 2000-es gyepterületeket kompenzáló kiírás már meg is jelent, de...

Bővebben...

(Gyümölcs)húsba

(Gyümölcs)húsba vágó kutatás Gödöllőn A termények 30-40 százaléka sohasem...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK