Heterogén állomány

2018. február 12. hétfő
Oláh Margó
10502

Heterogén állomány – hosszú távú problémák

Az őszi káposztarepce állományok jelentős része – tisztelet a kivételnek – ez évben sok helyütt olyan, mint a tarka macska. Kultúrnövény nélküli foltok, hatalmas növények és 2-3 leveles apró, későn kelt egyedek váltják egymást nagy összevisszaságban. Ez a nagyfokú heterogenitás döntően a rendkívül száraz és meleg nyár végi–ősz eleji időjárás hozadéka, mivel a kőkemény, száraz talajokon nehezen lehetett a repce számára kívánatos magágyat kialakítani, illetve az elvetett magok kelése is nagyon vontatott volt a szárazság miatt.
A heterogén repce állomány azon kívül, hogy bántja egy gondos gazda szemét, egyéb, a későbbiekben jelentkező problémák forrása is lehet. A szinte kézen fekvő, foltszerűen jelentkező gyomosodási veszély mellett nagyon nagy gondot okoz az ilyen állományok regulátoros kezelésének megfelelő időzítése. A nagy növények hamarabb igényelnék a kezelést, illetve megkésett kezelés esetén magasabb dózis lenne az ideális számukra. Ugyanakkor a picinyke, 2-3 leveles növények regulátoros kezelése azok élethosszig tartó növekedésbeli visszamaradását eredményezheti. Ilyen esetekben nincs is igazán jó megoldás, legfeljebb a nagyobb és a kisebb rossz között lehet választani.
Az állományok heterogén jellege az idei évre is tol át problémákat. Szeles időben a tavasszal kitett sárga tálak és ragasztós lapok fogása sokszor megbízhatatlan. Ilyenkor fontos a növények gondos szemlézése, egyenként történő átvizsgálása. Kevert állománynál ügyelni kell arra, hogy mindegyik korosztály egyedeit megvizsgáljuk. Sosem lehet tudni, hogy egy adott kártevő társaság éppen melyik fejlettségi állapotot tekinti ideálisnak egy adott időpontban. A szemlézés, állományfelmérés a heterogén repcékben sokkalta lassabb, mint egy szép, homogén állományban.
Tavasszal a heterogén állományokban nagyon széthúzódik a virágzás időpontja. Ezzel együtt a nagyon korán virágzó, „túlfejlett” egyedek miatt lerövidül az az időszak, amikor még drasztikusabb készítményekkel is védekezhetünk a repce károsítói ellen. Amint a repce állományokban a sárga szín (bimbók, virágok) megjelenik, a méhek és más, viráglátogató hasznos rovarok védelme okán a felhasználható inszekticidek köre nagyon lecsökken. Erre a növényvédőszer használat tervezése során érdemes lehet figyelni.
Hertelendy Péter
Agrofil-SzMI Kft. https://agrofil.hu/kiemelt/heterogen-allomany-hosszu-tavu-problemak

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Erdészeti gépekben utazunk

Erdészeti gépekben utazunkA cég már több mint 25 éve működik a piacon, 13 éve...

Bővebben...

Nagy mennyiségű...

Nagy mennyiségű műtrágya kiadagolásaA front függesztésű FH 2200...

Bővebben...

Gyógynövény alapú...

Jól szerepeltek a kísérletekben a Dr. Bata gyógynövény alapú...

Bővebben...

Tarlóhántástól magágykészítésig

Az Omikron Kft. által gyártott Gruberek alkalmasak tarlóhántásra, illetve 30...

Bővebben...

Egyenletes vetőmaglerakás

Egyenletes vetőmaglerakásA PÖTTINGER vetőgépek maximális alkalmazhatóságukkal,...

Bővebben...

Pályázati dömping

A Natura 2000-es gyepterületeket kompenzáló kiírás már meg is jelent, de...

Bővebben...

Univerzálisan alkalmazható

Univerzálisan alkalmazható a tökéletes terepemelkedésre: A gyakorlás...

Bővebben...

Gyors, egyszerű

Gyors, egyszerű állattszállításA Fliegl cégcsoport tovább bővítette...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK