A gabona betegségek...

2018. február 06. kedd
Oláh Margó
19311


A gabona betegségek nem alszanak téli álmot

A szokásosnál jóval enyhébb tél, az időjárás változékony, de alapvetően víztöbblettel leírható jellege meglehetősen nagy próbatétel elé állítja a szabadban telelő, őszi vetésű gabonáinkat.  A korán vetett őszi árpák lombozata az ilyenkor már szinte általánosnak mondható élettani nitrogén hiány miatt sárgul. Ugyanakkor a rendkívül vizes, sáros földekre lehetetlen rámenni munkagépekkel, hogy ezt a hiánytünetet némi műtrágyával orvosolhassuk.
A minden évben felbukkanó élettani gondok mellett az őszi árpa állományokban országszerte meglehetősen erős a gabona lisztharmat jelenléte, amelyet helyenként a törpe rozsda felbukkanása is kísér.  E két, biotróf kórokozó jelenléte – főleg ilyen mértékű népesség esetén – messzemenően káros a telelő gabonára nézve.
Árpa lisztharmat erős kártétele
Az őszi árpa mellett az országos szinten egymillió hektár feletti területen termesztett őszi búza növénykórtani helyzete sem éppen rózsás. A döntően később vetett, így az őszi árpáknál fejletlenebb állományokban a hónapok óta tartó nedves időjárás következtében eléggé nagymértékben felszaporodott a búza szeptóriás levélfoltossága (lásd: címfotó) Ez a viszonylag kis pusztító erővel rendelkező nekrotróf kórokozó még csak helyenként jelent reális veszélyt a búzákra, viszont a szintén jelen lévő és mind ez ideig sikeresen áttelelt sárga rozsda is jelen van mind az őszi búza, mind pedig az őszi tritikálé állományokban. Az eddigi időjárás gyakorlatilag valamennyi, a búzára és tritikáléra specializálódott rassz esetében lehetővé tette az áttelelést.

Jelen időszakban az állományok vegyszeres védelmének még messze nincs itt a létjogosultsága.  Jöhet még erős fagy, amely a megtámadott levélzettel együtt a rajta lévő biotróf kórokozókat is elpusztítja. Viszont igencsak ajánlott minden gazdának alaposan végigjárni a gabona táblákat, felderíteni a fertőzött területeket és úgy megtervezni az idei növényvédelmet, hogy a legelső fungicides beavatkozásra – igen jó eséllyel – már egészen korán szükség lehet.
https://agrofil.hu/category/szakcikkek/novenyvedelem
Korai, atípusos, foltszerű sárga rozsda tünet
Hertelendy Péter        Agrofil-SzMI Kft.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Vonóbekötés rendszerek

Vonóbekötés rendszerek – Scharmüller A SCHARMÜLLER GmbH & CoKG cég, mint...

Bővebben...

Piros hetes...

Piros hetes, ami mindent visz, vagyis "ELHO" a zúzók gladiátoraiAmikor valóban...

Bővebben...

Gondoljunk már most a burgonyára

ALFA-GÉP KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.5600 Békéscsaba, Szarvasi út 84.Tel:...

Bővebben...

Regisztrálja használt...

Használt Väderstad munkagépet vásárolt? Nagyszerű! Ha regisztrálja...

Bővebben...

Univerzálisan alkalmazható

Univerzálisan alkalmazható a tökéletes terepemelkedésre: A gyakorlás...

Bővebben...

Tárcsakínálat hazai gyártótól

Az OMIKRON KFT 1990. november 22-én lett alapítva, 100% - ban magyar családi...

Bővebben...

Nálunk van a megoldás!

Ön is egy vagyont költ évente a köves talaj miatt meghibásodott gépek...

Bővebben...

Profi bozótírtó

A kiállításon többen érdeklődtek, hogy mikor fog megjelenni a FAE Prime tech...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK