A gabona betegségek...

2018. február 06. kedd
Oláh Margó
19304


A gabona betegségek nem alszanak téli álmot

A szokásosnál jóval enyhébb tél, az időjárás változékony, de alapvetően víztöbblettel leírható jellege meglehetősen nagy próbatétel elé állítja a szabadban telelő, őszi vetésű gabonáinkat.  A korán vetett őszi árpák lombozata az ilyenkor már szinte általánosnak mondható élettani nitrogén hiány miatt sárgul. Ugyanakkor a rendkívül vizes, sáros földekre lehetetlen rámenni munkagépekkel, hogy ezt a hiánytünetet némi műtrágyával orvosolhassuk.
A minden évben felbukkanó élettani gondok mellett az őszi árpa állományokban országszerte meglehetősen erős a gabona lisztharmat jelenléte, amelyet helyenként a törpe rozsda felbukkanása is kísér.  E két, biotróf kórokozó jelenléte – főleg ilyen mértékű népesség esetén – messzemenően káros a telelő gabonára nézve.
Árpa lisztharmat erős kártétele
Az őszi árpa mellett az országos szinten egymillió hektár feletti területen termesztett őszi búza növénykórtani helyzete sem éppen rózsás. A döntően később vetett, így az őszi árpáknál fejletlenebb állományokban a hónapok óta tartó nedves időjárás következtében eléggé nagymértékben felszaporodott a búza szeptóriás levélfoltossága (lásd: címfotó) Ez a viszonylag kis pusztító erővel rendelkező nekrotróf kórokozó még csak helyenként jelent reális veszélyt a búzákra, viszont a szintén jelen lévő és mind ez ideig sikeresen áttelelt sárga rozsda is jelen van mind az őszi búza, mind pedig az őszi tritikálé állományokban. Az eddigi időjárás gyakorlatilag valamennyi, a búzára és tritikáléra specializálódott rassz esetében lehetővé tette az áttelelést.

Jelen időszakban az állományok vegyszeres védelmének még messze nincs itt a létjogosultsága.  Jöhet még erős fagy, amely a megtámadott levélzettel együtt a rajta lévő biotróf kórokozókat is elpusztítja. Viszont igencsak ajánlott minden gazdának alaposan végigjárni a gabona táblákat, felderíteni a fertőzött területeket és úgy megtervezni az idei növényvédelmet, hogy a legelső fungicides beavatkozásra – igen jó eséllyel – már egészen korán szükség lehet.
https://agrofil.hu/category/szakcikkek/novenyvedelem
Korai, atípusos, foltszerű sárga rozsda tünet
Hertelendy Péter        Agrofil-SzMI Kft.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Dél-Amerikában hoz létre...

Dél-Amerikában hoz létre gyáregységet a Dr. Bata Zrt. Brazíliában terjeszkedik...

Bővebben...

Nagyszüleink egészségéről

Ezért volt ismeretlen a nagyszüleinknél az ételallergia A nagyszülők,...

Bővebben...

Vadkár védelem

Az Önitató Kft. 1993 óta működik: korábban csak állat önitatók gyártásával és...

Bővebben...

Antibiotikumok nélkül...

Antibiotikumok nélküli intenzív állattartás?Ha az állattartó és az állatorvos...

Bővebben...

Bárhova felállítható...

Bárhova felállítható napelemes kamera rendszerSzeretne távolról megfigyelni...

Bővebben...

Weidemann

Weidemann – a vállalat a gép mögöttSokat írtunk már a Weidemann gépek...

Bővebben...

Gyors, egyszerű

Gyors, egyszerű állattszállításA Fliegl cégcsoport tovább bővítette...

Bővebben...

Újabb lépések...

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK