Optimális vetőmag-elhelyezés

2017. november 06. hétfő
Oláh Margó
21838


A Cirrus vontatott kombinált vetőgép 3 m, 3,5 m, 4 m és 6 m munkaszélességben maximális munkaminőséget és átütő erőt képvisel. A Cirrus vetőgép hagyományos, szántás utáni vetéshez, mulcsvetéshez vagy közvetlenül a tarlóba vetéshez használható. Számtalan előnyét és nagyon változatos felszereltségét mind a bérvállalkozók, mind pedig
a mezőgazdasági vállalkozások méltányolni tudják.
A Cirrus vetőgép legfontosabb előnyei
+ Precíz adagolás és pneumatikus vetőmagelosztás a maximális teljesítmény érdekében
+ Kétféle, választható vetőcsoroszlya: RoTeC pro egytárcsás csoroszlya vagy TwinTeC kéttárcsás csoroszlya
+ Nagyméretű és keskeny központi vetőmagtartály, amely nem akadályozza a körkörös kilátást
+ Kétsoros tárcsaborona egység, amellyel a magágykészítés és a vetés egy lépésben megoldható
+ Opcionális mátrix-gumiabroncsok a 40 km/h sebességgel való közúti szállításhoz és a sávos visszatömörítéshez
+ Óriási felszereltségkínálat, pl. crushboard, különféle tömörítőváltozatok, Single-Shoot felszereltség, vetőmagvezetés ellenőrzés és feltöltőcsiga – minden üzemmérethez megfelelő megoldás
+ A legkorszerűbb ISOBUS technika, amely – pl. GPS-alkalmazások használatával – még nagyobb rugalmasságot és kényelmet biztosít
+ Opcionális TwinTerminal a kényelmes kalibráláshoz
Az ISOBUS kommunikációs rendszerből származó előnyök
A Cirrus vetőgép az AEF megfelelőségi teszt alapján UT 2.0 minősítésű. Következésképpen ezek az AMAZONE gépek a piacon található összes olyan terminállal kezelhetők, amelyek az UT 2.0 szerint tanúsítottak. Természetesen a Cirrus vetőgép egy idegen ISOBUS kommunikációs rendszerű terminál ISOBUS kompatibilis Section-Control licencével is üzemeltethető.
Az AMAZONE cég AMATRON 3, CCI 100 és AMAPAD termináljai, valamint az AMAZONE cég összes ISOBUS kommunikációs rendszerű gépe támogatja az AEF tanúsított AUX-N működtetést. Ez azt jelenti, hogy például egy rendelkezésre álló AUX-N kompatibilis többfunkciós kezelőkar billentyűihez, illetve gombjaihoz egyedi funkciók rendelhetők. Tehát minden funkció pontosan ott található ezen a kezelőkaron, ahol a vevő szeretné.
Vetőmag- és műtrágyatartály
 Az egycsúcsos, nyitott tartályos Cirrus 4003 típus mellett létezik az osztott, kétcsúcsos nyomótartállyal rendelkező Cirrus 4003-C típus. A zárt kettős tartály megbízható adagolást tesz lehetővé kis teljesítményszükséglet mellett.
A tartály 60:40 arányban osztott. A Single-Shoot eljárással igény szerint vetőmag és műtrágya, vagy csak vetőmag juttatható ki a vetőcsoroszlyán keresztül. A két, egymástól függetlenül kalibrálható adagolónak köszönhetően két különböző anyag esetén is maximálisan biztosított a mennyiség pontos betartása bármilyen szétválasztó hatás nélkül.
Kettős tartály esetén a biztonságos feltöltést oldalsó feljáró garantálja.
Adagolás
Az adagoló rendszer valamennyi vetőmaghoz és 1,5 – 400 kg/ha vetőmagmennyiséghez használható. A nagyméretű adagoló hengerek kis kerületi sebességet biztosítanak és óvják a vetőmagot. A finom-vetőmagról a normál vetőmagra történő átállás pillanatok alatt történik. Azokat feltöltött vetőmag-tartály mellett is cserélni lehet. Az alapfelszereltségként szállított adagolóhengerek mellett (20 ccm, 210 ccm és 600 ccm szállítási mennyiség) további hengerek is kaphatók pl. kukoricához vagy egyéb kultúrákhoz.
Ágyáselőkészítés és kivetés egy munkafolyamatban
A 2 soros tárcsás borona-egység lazítja, morzsolja és egyengeti a magágyat a vetőmag elvetése előtt, így egyesül a két munkafolyamat. A konzerváló gazdálkodás esetén kiegészítésképpen a felső réteghez közeli szalmát tovább szórja szét és keveri be. Még nagyobb sebesség mellett is nagy átmenet jellemzi a 2 soros tárcsás borona-egységet. Szalma vagy idegen tárgy miatti eltömődés nem jön létre. A tárcsák meredek beállítható szöge gondoskodik a különlegesen intenzív átkeverésről. A tárcsaegység munkamélységét haladás közben egyedileg is be lehet állítani. A tárcsák vezetőíven át történő beállítási lehetőségei gondoskodnak a tiszta átmenetről a határ-területen. A második tárcsasor és a mátrix-abroncsok közötti nagy távolság gondoskodik a könnyű vontathatóságról és a nyugodt futásról. A föld-áramlás már a mátrix-abroncsok előtt nyugodt.
Legjobb tömítés csapágyak részére
A filcgyűrűből és a különleges, kiváló minőségű csúszógyűrűs tömítésből álló kombinált tömítés teljesen lezárja a 2-soros ferde hatásvonalú golyóscsapágyat. Ezért a teljes élettartamra elegendő olajfeltöltéssel el lehet tekinteni a zsírzógomb használatától. Ennek köszönhetően jelentősen csökken a tárcsásborona karbantartási költsége. A csúszógyűrűs tömítéseket évtizedek óta használják az építőipari gépek területén lánctalpas járművek futógörgőinek a tömítésére, és ott még a legmostohább körülmények között is teljesen megbízhatóan üzemelnek.
Gumirugós elemek - biztonságos és karbantartásmentes
A tárcsafelfüggesztés a két tárcsát egy egységgé fogja össze, melyek optimálisan illeszkednek a talaj vonalához. A beépített gumirugós elemek kiegészítésképpen karbantartásmentes túlterhelés-biztosításként is működnek kavicsos talajon történő használat során. Ezáltal biztosított a tárcsás borona használati biztonsága és a karbantartás-mentessége, lehetővé válik az egyenletes beavatkozási mélység.
Mátrix abroncsok
A munkagép lényegi eleme és az egyenletes és gyors szántóföldre történő haladás biztosítéka az új mátrix abroncs. A 400/55R17.5 méretben az abroncsok átmérője 880 mm 410 mm szélesség mellett (4 vetősor á 12,5 cm ill. 3 vetősor á 16,6 cm). A nagy átmérő kombinációja az új profillal nagyon jó saját hajtásról gondoskodik – és ezáltal a csekély húzóerőről is. Ez egy olyan tulajdonság, mely mindenekelőtt a gyorsan haladó, passzív talajművelő szerszámokkal szerelt, felkapcsolt vetőgépek esetén nagy jelentőségű.
Ahogy az az AMAZONE gépekre évek óta jellemző, a mátrix abroncsok is sávos visszatömörítést végeznek. A visszatömörített sávok több finom földet bocsátanak rendelkezésre a vetés betakarásához. Az abroncsok által létrehozott talajszerkezet valamennyi növény számára minden feltétel mellett biztosítja z optimális növekedési feltételt.
Az AMAZONE a mátrix-abroncsokkal használ először sugárirányú abroncsokat acélbetéttel a futófelületen. Az erős rugózó, sugáruirányú felépítés által a profil szinte egyenletesen fut valamennyi sorban a talajon, ezáltal azonos növekedési feltételeket biztosít. A radiál-abroncsoknak a felépítésüknek köszönhetően megvan az az előnyük is, hogy a beállított 3,5 bar mellett nagyon jó öntisztulást mutatnak. Az extra felszereltségként kapható tisztítóegység könnyű talajokon lehet hasznos.
Alternatív megoldás: AS diagonál abroncsok
Olyan telephelyekre, melyek esetén a csírázási feltételek nem annyira érzékenyek, a Cirrus 03-t alternatív megoldásként egyszerűen fel lehet szerelni AS diagonál abroncsokkal hasonló méretben (15.0/55-17). A saját hajtása nagyon jó, ezzel a munkagép könnyen vontatható. A kompromisszumok a célzott visszatömörítésben rejlenek: az AS abroncsok - különösen a szárazabb években - a talajzárást nem tudják olyan jól elvégezni mint a mátrix abroncsok.
Optimális vetőmag-elhelyezés a RoTeC pro-csoroszlyával
Annak érdekében, hogy az egyre növekvő vetési sebességekkel számolni tudjunk, a RoTeC pro csoroszlyák rendkívül stabil csapágyazási helyekkel rendelkeznek. A vetőmag definiált lehelyezését a magárok aljára ugyancsak tovább optimalizáltuk: a vetőmag megvezetése röviddel a célhely előtt, valamint a magároknyitó optimalizálása még egyenletesebb vetési mélységet biztosít.
A RoTeC pro csoroszlya nagyon egyenletes és pontosan ellenőrzött mélységvezetését a Control 25 tisztító- és mélységvezető görgő a 25 mm széles talpfelületével éri el. Mivel ez a mélységvezető közvetlenül a csoroszlya oldalára van felszerelve, az ilyen elven működő görgős csoroszlyarendszer pontosabb a csoroszlya után csapágyazott, fixen bekötött mélységvezető görgős rendszernél. A csoroszlyák tartományában kismértékű talajmozgatást eredményez a 400 mm átmérőjű, lapos szögben állított, kopásálló bóracél vetőtárcsából és speciális magárok nyitóból álló kombináció. A csoroszlyanyomáson keresztül a Control 25 mélységvezető görgővel gyorsan, egyszerűen és kényelmesen történik a vetési mélység alapbeállítása sekély és gabonavetés esetén.
Adott esetben a vetőcsoroszlya reteszelő szegmensével 4 beállítási fokozatban szerszámok nélkül utánállítható. Nagyon nehéz termőhelyi adottságok esetén a különösen mély vetéshez a RoTeC pro csoroszlya keskenyebb, Control 10 mélységvezető tárcsával szerelhető fel.
Csoroszlyanyomás-beállítás
A csoroszlyanyomás a fülkéből, hidraulikus módon állítható a vetési mélység könnyű szabályozhatósága és az adott talajviszonyokhoz való gyors alkalmazkodás érdekében. A RoTeC pro csoroszlya akár 55 kg csoroszlyanyomással is használható. Ekkor a csoroszlyanyomás 100%-a közvetlenül a vetőtárcsára hat.
S magtakaró pálca
A RoTeC pro csoroszlya-rendszerrel együtt lehet használni a 15 mm vastag S magtakaró pálcát. A pálca csekély kopású, gondoskodik a megfelelő vetőmag-takarásról még a legkeményebb használati feltételek mellett is. Az S magtakaró pálca a nyitott barázdák takarásához és egyengetéséhez eltömődésmentesen dolgozik még nagy szalmamennyiségek esetén is. Az egyenként billenthető pálcaelemekkel igazodik a talaj egyenetlenségeihez, ennek eredménye az egyenletes vetőmag-takarás mind szalmában szegény mind szalmában gazdag területeken. Éppen a kevésbé optimális feltételek közötti vetés esetén, pl. nedves vagy nehéz talajon kifizetődő a magtakaró pálca használata. A pálca nyomását mechanikusan lehet állítani központilag két orsó segítségével. A hidraulikus pálcanyomás-beállítás során előzőleg meg kell adni egy minimum és egy maximum értéket a csapszeg áthelyezésével. Ezzel egyidejűleg be lehet állítani a pálca- és csoroszlya-nyomást egy vezérlő szeleppel gyorsan és egyszerűen haladás közben a változó talajokhoz.  
Tömörítő kerék
A tömörítő kerék lenyomja a talajt a vetőbarázda felett, így optimális csírázási feltételek alakulnak ki. Ezt különösen ajánljuk a laza, száraz talajokra tavaszi növények vagy repce vetése során. Eróziót csökkentő, hullámformájú felületi profil jön létre. Különösen nagy előnyt jelent a tömörítő keréknek a csoroszlya nyomásától függetlenül beállítható nyomása 0-35 kg / kerék értékben.
A fordulékony vontatott vetőkombináció: Cirrus 3003 Compact és 3503 Compact
Kisebb struktúrák részére az új Cirrus-Compakt munkagépek nagyon vonzó megoldás lehet. A Cirrus 6003-2-vel szemben 550 mm-rel kisebb tengelytávolság lehetővé teszi az extrém fordulékonyságot. Így még a kisebb fordulóban is lehetséges a biztonságos munkavégzés. A 3000 literes tartálytérfogatú és a 40 km/h legnagyobb sebességű Cirrus Compact különösen azon üzemek számára megfelelő választás, melyeknek nincs kapacitásuk a szántóföld szélén történő feltöltéshez. Az adott ország KRESZ előírásaihoz igazodva a Cirrus létezik fékezetlen futóművel, kétkörös légfékkel vagy hidraulikus fékkel.
Új, 3,5 m-es munkaszélesség
A 3,5 m munkaszélességű vetőgépet olyan országok és régiók számára fejlesztettük ki, ahol a 3,5 m szállítási szélesség megengedett a közúton. Természetesen a gép tagolt gazdaságok számára is nagyon érdekes alternatíva, mivel ez a vontatott kombinált vetőgép nagyon jól illeszkedik a 21 m-es és 28 m-es művelőút-rendszerbe. Kiegészítésképpen 3,43 m-es munkaszélesség is rendelkezésre áll, úgyhogy pl. 7-es ritmussal 24 m érhető el.
Flexibilis és univerzális: Cirrus 4003 és 4003-2
A 4 m munkaszélességű Cirrus vontatott kombinált vetőgép mind merev, mind pedig összecsukható gépként kapható. Az összecsukható változat a közúti szállításhoz 3 m-es szállítási szélességre csukható össze.
Ezek a 4 m-es változatok mindenekelőtt közepes nagyságú vállalkozások számára érdekesek, amelyeknél nagy vető-
magmennyiség és így nagy átütő erő szükséges. Az ilyen méretű vállalkozások a vetéstechnikához nem ritkán 170 és 200 LE közötti standard traktort használnak, amely optimálisan illeszthető a Cirrus 4003 és 4003-2 vetőgéphez is.
Az igazi átütőerő: Cirrus 6003-2
Nagyobb területteljesítményekhez és nagyobb vállalkozások részére az AMAZONE az összecsukható, 6 m munkaszélességű és 3600 l tartálytérfogatú Cirrus 6003-2 vetőgépet ajánlja. A Cirrus 6003-2 egycsúcsos tartályváltozata mellett kapható a kétcsúcsos, 4000 l térfogatú nyomótartályos Cirrus 6003-2C a műtrágya és vetőmag egyidejű kijuttatásához.
Kényelmes feltöltés
A tartályon elől elhelyezett lépcsőfokok megkönnyítik a fellépést az egyrészes tartályhoz. A kettős tartály a korláttal
ellátott biztonságos rakodórámpán keresztül könnyen elérhető. A tartály egyszerű feltöltése zsákos áruval vagy a pótkocsi szállítócsigájával, big-bag zsákkal vagy rakodókanállal történik. A nyomótartály egyszerűen kezelhető felhajtható fedele légmentesen lezárja a tartályt.
Gyors leürítés
A vetőmag és műtrágya-tartály leürítése gyorsan és egyszerűen zajlik az opcionális gyorsleeresztőn keresztül, melyet jó hozzáférhető módon helyeztünk el a tartályon. Hosszabbításhoz HT- vagy drenázs-csöveket használhatunk.
http://www.amazone.hu/3423.asp  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Univerzálisan alkalmazható

Univerzálisan alkalmazható a tökéletes terepemelkedésre: A gyakorlás...

Bővebben...

Szalmaborhoz...

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt! – az eljárás, amellyel kivédhetők a...

Bővebben...

A fejlődés több...

VELOX-KER Kft., illetve elődje a Top-FARM Kft. 1996 óta képviseli a MASSEY...

Bővebben...

A sokoldalú művelőeszköz

A Carrier alapművelésre és magágykészítésre egyaránt kiválóan használható...

Bővebben...

OPTImális választás

OPTImális választás!Az OPTIGÉP Kft. gépeivel időt és pénzt spórol. Az OPTIGÉP...

Bővebben...

Díjat nyertek

Bemutatjuk A 2024. évi AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjak nyerteseitHazai...

Bővebben...

Szervestrágya - jó minőség - jó áron!

"MIÉRT VENNE MAGASABB ÁRON, HA JÓ MINŐSÉGET JÓ ÁRON IS KAPHAT KÖZVETLENÜL A...

Bővebben...

Régi szerelem...

Régi szerelem már nálunk a Wiedemann rakodógép, hiszünk benne, hogy minden...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK