Lovaskocsit adtak...

2017. október 04. szerda
Oláh Margó
139276

Lovaskocsit adtak az Alfa-Gép ajtónálló Hoffer traktorjáért
Idén augusztus elsején volt 25 éve annak, hogy Szabó István (63) az Alfa-Gép Kft. tulajdonosa és ügyvezetője első munkanapját töltötte el Békéscsabán a Szarvasi út 84 szám alatt. Biztonságos vidéki életét hagyta hátra, amikor elvállalta a frissen megalakult Agro-Stop Kft. ügyvezetői állását.
  Akkor még nem sejtette, hogy egyszer ugyanezen a telephelyen fog működni családi vállalkozásuk, melynek már nem alkalmazottja, hanem tulajdonosa lesz. Akkor még számára az „alfa" csak a görög abc legelső betűjét jelentette, semmi többet.
- Miért Alfa-Gép lett a gépkereskedő vállalkozás neve?
- Igazából semmilyen szimbolikus jelentése nincsen, egyszerűen olyan cégnevet kerestünk, amelyhez könnyen tudunk logót tervezni – válaszolta Szabó István. - Nekem tetszett, hogy az alfa meghosszabbított szárára rá tudtuk írni a mas és később a gép szót. Hamarabb volt meg a logó ötlet, mint a név. A logót egyébként 2014-ben kibővítettük, egy trapéz alakú ábrával, mely az új irodaépületünkre utal.
- Nagykamaráson a helyi termelő szövetkezet (akkori neve Ságvári Endre – a szerző) műszaki fő-ágazatvezetőjeként kialakult, biztos élete volt. Miért változtatott élete menetén?
- A termelőszövetkezet volt az első munkahelyem, 1975-ben végeztem a mezőtúri mezőgazdasági gépész főiskolán, és attól az évtől kezdve 1992-ig dolgoztam a nagykamarási szövetkezetben. Például többek között büszke vagyok arra is, hogy megteremtettük a feltételeit annak, hogy a kétegyházi mezőgazdasági szakközépiskola tanulói hozzánk járjanak gyakorlati oktatásra.
- Hogyan?
- Kérelmeztük a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumnál, hogy támogassák tanműhely, szervizműhely és gépjavító műhely kialakítását. Szerencsénk volt, elfogadták elképzeléseinket, így mi lehettünk a kétegyházi iskola gyakorlati egyik oktató központja. Ugyanazt a duális képzést biztosítottuk a tanulóknak, mint amiről napjainkban beszélnek. Nagyon szép időszaka volt ez az életemnek, kiegyensúlyozott, biztos családi és baráti légkör, amely a mai napig stabil alapja mindennapjaimnak.
- Ha ennyire jól működött az élete, ismét megkérdezem, miért változtatott?
- Két dolog miatt. A változtatás egyik feltétele az volt, hogy a szakmában dolgozhassak tovább. Gépészmérnök vagyok, a mezőtúri főiskola után levelező tagozaton a gödöllői egyetem gépészmérnöki karán 1989-ben gépészmérnöki végzettséget szereztem. Ugyanakkor a termelésirányítás, a gyártás helyett egyre jobban kezdett érdekelni a kereskedelem. Az Agro-Stop Kft. pályázatot írt ki ügyvezetői állás betöltésére. A kiírás alapján úgy láttam, hogy ebben a munkában mindkét feltételem teljesül.                                Egy kis múltidéző.
- Megnyerte a pályázatot. Mivel foglalkozott ez a cég?
- Gumikereskedéssel, műszaki áruk és alkatrészek kereskedelmével. Akkor a mi mostani telephelyünk és a szomszédos gumicentrum még egybefüggő ingatlan volt. Ez a bitumen placc például, ahol most a traktorok sorakoznak, egykor kézilabda pálya volt.
  
- Hogyan lett az ügyvezetői állásból önálló vállalkozás?
- Sokáig nem gondolkoztam vállalkozásban, de a munka és a körülmények alakulása egyszerre csak döntés elé állított: hogyan tovább?
- Mik voltak ezek a körülmények?
- A munkámat nagyon szerettem, élveztem a helyzetet és a cég is jól működött, nagy ívű tervei voltak a tulajdonosoknak. A körülmények és a sors úgy hozta, hogy előbb a cégen belül alakítottunk egy gépforgalmazó részleget, egy esztendő elteltével 1993-ban pedig a szintén gépforgalmazással foglalkozó Alfamas Kft-t.       
- Miért volt erre szükség?
- A partnereink igényeit vettük figyelembe ennél a fejlesztésnél. Logikus döntés volt, hogy ne csak alkatrészeket forgalmazzunk, hanem gépeket is. Három szép év telt így el, a cég folyamatosan fejlődött, bővült. A piaci helyzethez igazodva, az akkori történések miatt 1996 júniusában megalapítottuk az Alfa-Gép Kft-t is, amiből néhány év múlva a mai napig is működő családi vállalkozás lett. Az Alfa-Gép Kft hasonlóan, mint az elődök, mezőgazdasági gép, alkatrész, valamint vegyes árukereskedelemmel foglalkozik.
- Nyilván nem így nézett ki a telephely 1992-ben-1993-ban, mint napjainkban. Jól gondolom?
- Erre a telepre sem áram, sem víz nem volt bevezetve induláskor. A pályán kívül egy rozzant öltözőépület volt itt, semmi más, annak lebontása után egyetlen fehér konténerünk volt, abban alakítottuk ki az irodát, ahol hárman dolgoztunk ekkor. Áramot a szomszédos Mezőgéptől (ma LINAMAR) béreltünk.
- Milyen árukészlettel indultak?
- Az Agro-Stoptól és az Alfamas Kft-től vettünk át néhány gépet illetve gyártóktól is voltak bizományba gépek, azokkal kezdtük a kereskedést.
- Örök kérdés a vállalkozások indulásánál: merre induljanak? Volt stratégiájuk?
- Hitünk, szakértelmünk és jelentős kapcsolati tőként volt. Dél-Békésben, az ország legjelentősebb mezőgazdasági területén dolgoztam tizenhét évet, gyakorlatilag minden kollégát, a későbbi mezőgazdasági termelővé és vállalkozóvá vált partnereinket ismertem a régióban. Rájuk mindenképpen számítottam az indulásnál.
   
- Hogy vevőként jönnek Önhöz?
- Igen, reméltem, hogy lesznek közülük számosan vásárlóim. Szerencsére így is történt, a legelső vevőim arról a vidékről érkeztek, emellett rövid időn belül a megye többi részéről is lettek partnereink. Ez volt az az időszak, amikor beindultak az önálló családi vállalkozások, szükség volt a gépekre, az állam is segítette a gépvásárlást. Egyébként a tervünk az volt, hogy az egészen kis és közepes termelőket fogjuk majd kiszolgálni. Az ő gépigényeiket átgondolva formáltuk, alakítottuk kínálatunkat.
- Mi volt a területi elképzelésük? Békés megye vagy nagyobb régióban gondolkoztak?
- Természetesen Békés megyében is. Milyen volt a kapcsolatuk az igazán nagy kereskedőkkel?
- A cégvezetésben is, éppen úgy, mint a magánéletben, a jó emberi kapcsolatok kialakítása nálam belülről jön, ezt hoztam otthonról, én egyszerűen ilyen vagyok. Mikor vállalkozó lettem, teljesen természetes módon alakítottam a cég belső és külső kapcsolatait is ebben a szellemben. Hiszek benne, ha a munkatársak magánemberként is jó közösséget alkotnak, akkor lényegesen hatékonyabban tudnak együtt dolgozni is. A nagy kereskedőcégekkel, mint ahogyan a gyártókkal is jó viszony kialakítására törekedtünk, többnek voltunk viszonteladó partnerei is a megyében.
- Emlékszem a kilencvenes évek második felére privatizálódott az állami mezőgazdasági gépkereskedelem. Akkor bomlottak le az Agroker vállalatok megyei kirendeltségei és vették át helyüket a multik, a nagy és kisebb méretű hazai kereskedések. Értem területi, célcsoport szerinti és cégfilozófiai elképzeléseiket.
-Biztosan volt határozott elképzelésük arról is, hogy szakmailag milyen kereskedőkké akarnak válni.
-Mi fogja Önöket megkülönböztetni a többi, hasonló ambíciójú vállalkozástól?
- Egyrészt a választott célcsoport gépigényének pontos felmérése, másrészt pedig a nagy élőmunka igényű kertészeti tevékenységhez szükséges gépek forgalmazása. Ehhez jól értettünk és ezek kisebb értékű gépek, mint a szántóföldi termelés gépei. Mi ennek a mezőgazdasági szektornak a kiszolgálására specializálódtunk.
- Mi elsősorban Békés megyére koncentráltunk és koncentrálunk a mai napig. Az elején távolabbra nekünk nem volt érdemes gondolni, hiszen a nagy gépkereskedők, mint például az Agrokereknek mindenhol voltak telephelyei.
  - Mondjon egy konkrét példát!
- Itt vannak a például a kertészeti gépek és a fokhagyma termesztés gépei. Termesztésekor rengeteg élőmunkát igényel mindkettő, a vetéstől, palántázástól a termény betakarításáig. Mi a kertészeknek és a fokhagymatermelőknek komplett gépsort tudunk ajánlani. Vetéselőkészítés, vetés, ültetés, növényápolás, betakarítás, tisztítás, osztályozás, tárolás, feldolgozás. Minden munkafolyamathoz tudunk gépeket adni. Kizárólagos forgalmazói vagyunk az olasz FEDELE kertészeti gépeket gyártó cégnek, valamint a spanyol JJBroch fokhagyma gépsort gyártó cégnek. Spanyolország Európa legnagyobb fokhagymatermelő országa, hatalmas területeken termesztenek. Természetes, hogy egy spanyol gyártó fejlesztette ki a fokhagymatermesztés technológiájához szükséges gépeket. A teljes technológia sort hat éve tudjuk biztosítani.
- Ezeket a gépeket is csak Békés megyében forgalmazzák?
- Nem, ezeket az ország egész területére szállítjuk, ebben mi vagyunk az egyik legjobbak.
- Ha már szóba kerültek a beszállítók… Honnan szerzik be az értékesítésre kerülő gépeket?
- Magyarországi gyártók mellett Hollandiából, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és Távol-keleti gyártókkal is kapcsolatban állunk. A beszállítók között is a családi vállalkozásokat részesítjük előnyben. Az olasz FEDELE kertészeti gépeket gyártó vállalkozással lassan húsz éve állunk kapcsolatban, hiszen 1998-ban találtunk egymásra. Azóta nem csak szakmailag, emberileg is összecsiszolódtunk, az együttműködésben mindkét cég megtalálja a számításait.
- Idén lettek igazán nagykorúak, 21 éve kezdték el felépíteni az Alfa-Gép Kft-t. (Amerikában 21 év a nagykorúság alsó határa – a szerző). Ön szerint melyek voltak a cégépítés legfontosabb mérföldkövei?
- A nulla mérföldkő a fehér konténer volt. Azzal indultunk, a mai napig őrizzük a raktárunkban, nagy becsben tarjuk. 1998-ban első építményünk egy kisebb iroda volt szociális helyiséggel. Ezt követően egy nagyobb volumenű beruházást valósítottunk meg, bővítettük a „kisirodát”, felépítettük a raktár és műhely épületegyüttest. 2009-ben növeltük raktárfelületünket egy csarnoképítménnyel. 2014-ben kibővítettük és felújítottuk irodáinkat, és korszerűsítést hajtottunk végre, napelemet helyeztünk fel, azóta saját energiaellátásunk van. Ezek voltak a látható mérföldkövek. A cég életében az igazán nagy ugrás 2010 után következett be, amikor árbevételünk elérte illetve rendszeresen meghaladta az egymilliárd forintot.

  Az Alfa-Gép csapata
- Mai szemmel mit tart a cég legfontosabb eredményeinek?
- Talán azt, hogy kialakítottunk egy összetartó, állandó csapatot, amelyik évről évre képes fejlődni. A cég munkájában hárman vettünk részt induláskor, ma kilencen vagyunk. Külön öröm számomra, hogy feleségem (1999 óta – a szerző), Katalin (2005) és Éva (2010) lányaim is itt dolgoznak. A munkatársak-üzletkötők, adminisztrátor, szerviz és raktáros kollégák- nagyobb része közel másfél évtizede sorainkban tudhatók. Amely bizonyítja a csapatmunka sikerességét. Természetesen a szakmai partneri elismerések is sok erőt adnak a munkánkhoz. Ezek inspirálnak mindennap, mindannyiunkat a folyamatosan magas színvonalú, innovatív, fejlődőképes munkavégzésre. Létrehozni típusú vállalkozó vagyok, itt minden látható és szemmel nem érzékelhető eredmény a csapatunk közös munkájának a gyümölcse.
    - Milyen elismerések, oklevelek díszítik az iroda falait?
- Eddigi pályafutásom legnagyobb elismerésének a 2013-ban megkapott Év vállalkozója díjat tartom, melyet a Békés Megyei VOSZ (elnöke Nagy Mihály László – a szerző) javaslatára adott át Demján Sándor, a VOSZ elnöke. Nagy becsben tartjuk beszállítóink elismeréseit is. Tavaly, 2016-ban forgalmi adataink alapján a Güttler Kft. legjobb magyarországi viszonteladói lettünk, míg a FLIEGL Kft-től a legjobb régiós értékesítő kitüntetést kaptuk meg.

Szabó István, miközben az Alfa-Gép történetét mesélte, nem győzte hangsúlyozni, mennyi mindent köszönhet családjainak. Saját családja a háttérben mindig támogatta a munkáját, a céget gyakorlatilag együtt építették fel. Otthonról a munka iránti elkötelezettséget, a becsületességet, az elődök tiszteletét és a múlt emlékeinek megbecsülését hozta magával. Nem véletlen, hogy a raktárcsarnok egyik szegletében egy mini kiállítást állított össze korabeli mezőgazdasági eszközökből, mint ahogyan a bejáratnál álló, teljesen felújított Hoffer traktor is szerves része életének. Ezt a traktort még műszaki ágazatvezető korában látta meg egy békéscsabai tanya udvarán a múlt század nyolcvanas éveinek elején. Félre volt állítva, látszott rajta régen nem használták már. Megalkudott a gazdával, egy Pullman – gumikerekes – lovaskocsit adott érte, amit aztán a TSZ-ben üzembe helyeztetett és kiállított. Miután új útra lépett, gondoskodott arról, hogy a privatizáció után újra használaton kívül helyezett Hoffer traktort ne kebelezhesse be az enyészet. Megvette az új tulajdonostól, hogy felállítsa itt, az Alfa-Gép Kft. udvarán. Ezzel az akcióval és hétköznapi tetteivel is azt igazolja, hogy vállalkozói életének ars poétikáját nem csak elolvasta és megértette, hanem gyakorolja is. „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn.” (gróf Széchényi István)
   www.alfa-gep.hu  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Tavasszal is lehet...

Bemutatjuk bála tároló sátrainkat. Etessen egész évben tiszta, jó minőségű...

Bővebben...

Az élőflóra jelentősége

Mikrobiom: mindenhol jelen van, és szinte mindenre hatással vanA bélben élő...

Bővebben...

Szársértő dilemma

Szársértő dilemma, avagy mit is tud az ELHO ütőujjas szársértőjeHamarosan...

Bővebben...

Tehermozgatás

Tehermozgatás könnyedén A mindennapi munka során jól jöhet egy raklapvilla a...

Bővebben...

Széna- és szalmatárolásra!

Gravetti megoldás széna- és szalmatárolásra! A legdrágább takarmány az, ami...

Bővebben...

Sokoldalú felhasználás

Az öntött rácspanelek sokoldalú felhasználásaIpari, termelői környezetben a...

Bővebben...

A sokoldalú művelőeszköz

A Carrier alapművelésre és magágykészítésre egyaránt kiválóan használható...

Bővebben...

A Väderstad első műhelye

Rune Stark, a Väderstad alapítója Rune Stark és felesége, Siw 1962-ben hozták...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK