Hogyan lehet a kevés...

2017. szeptember 27. szerda
Oláh Margó
17621

Őszi búza – Hogyan lehet a kevés egy kicsit több?
 2017-09-25 Szerző: FitoHorm Kft.

„Majd akkor hívj, ha esőt is tudtok csinálni!” – kezdetű monológot megszámlálhatatlanul sokszor halottam az elmúlt években. Sajnos esőt még mindig nem tudunk „csinálni”, de néhány tapasztalatot meg tudunk osztani arról, hogyan lehet a kevés egy kicsit több.
Az idei évben elért őszi búza hozamokat alapvetően az táblákra lehullott csapadék mennyisége határozta meg. Ez a nagy igazság persze minden évben elmondható, de vannak kivételes évjáratok, amikor ez különösen igaznak bizonyul. Tapasztaltuk idén, hogy a realizált terméseredmények - azonos technológia mellett. - nem csak térségenként, hanem szinte táblánként óriási szórást mutattak.
Sajnos a tenyészidőszak során érkező igen csekély csapadék legtöbbször lokális zápor formájában érkezett, amelyből vagy kapott a búzánk vagy nem. Ilyenkor a kezünket széttárjuk és megállapítjuk, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni. Akár be is fejezhetnénk az elemzést, ha nem lenne egyetlen faktor, ami mentén mégiscsak mutatkozik némi törésvonal a megtermett mennyiségekben, ez pedig a vetésidő optimum kérdése.
Az utóbbi évek szokatlanul meleg kora nyári időjárása és csapadékszegény tavasza okozta termésdepressziók hatásai elől „menekíteni” lehet a tenyészidőszakot, mégpedig a vetés korábbi időpontra hozásával, a vélhetően hűvösebb és csapadékosabb őszi hónapok irányába. Az idei év ezt nagyon sok helyen szépen visszaigazolta. Garancia, persze nincs a sikerre, de mindent összevetve az irány logikusnak tűnik.
A gyakorlat azt igazolja vissza, hogy korábbi vetések esetén a gyomirtás nem csak technológia szempontjából válik ősszel indokolttá, hanem a tavaszi munkacsúcs szempontjából is mérhető gazdasági előnyökkel jár. Márpedig, ha ősszel permetező géppel belemegyünk a búzába, érdemes a gyomok mellett a lombon keresztüli táplálás kérdését is elővennünk.
Számtalan alkalommal hangsúlyozzuk a gazdáknak, hogy a lombtrágya elsősorban mikro és mezo- elemek pótlásában hatékony és gazdaságos, ott is a megfelelő időzítés betartása mellett. Az is köztudomású, hogy az őszi búza mikroelem szükségletéből kiemelkedik a többi szántóföldi növényünkhöz képest magas rézigénye.
Talán az már kevésbé széles körben ismert, hogy a réz felvétel döntő hányada befejeződik a szárba indulás kezdetével. A búza rézzel való feltöltésének tehát meg kell történnie az ezt megelőző fonológiai fázisok valamelyikében.
Ha nincs szükség kora tavaszi növényvédelmi beavatkozásra, vagy a körülmények ezt nem teszik lehetővé, könnyen előfordulhat, hogy lecsúszunk a jelentős rézigényes folyamatok támogatásáról. Az őszi réz kezelés azonban költséghatékonyan elvégezhető az őszi gyomirtással egy menetben.
Magyar és nemzetközi kutatások egyaránt bizonyítják a réz nitrogén és szénhidrát anyagcserében, a fehérje szintézisben, a növényi légzésben valamint a különböző enzimatikus folyamatokban betöltött kucsfontosságú szerepét. Konkrétabban: nélkülözhetetlen a megfelelő bokrosodásban, a korai kalászdifferenciálódásban és majd minden minőségi paraméter kialakításában.
Talajaink réz ellátottsága országosan rendkívül heterogén, de általánosságban elmondható, hogy a nagy szervesanyag-tartalmú, laza szerkezetű podzolos talajok, valamint a magas pH értékű, bázikus táblák réztartalma általában alacsonyabb, így ezeken a területeken réztrágyázás mindenképpen indokolt.
Magas réztartalmú komplex lombtrágyáink közül éveken át a FitoHorm Bio Gabona volt a zászlóshajónk, amit magas réztartalma mellett a benne lévő mangánnak, vasnak, cinknek, bórnak és molibdének köszönhetően kiválóan hasznosítottak a búzatáblák a termelők nagy megelégedésére.
Javaslatunkra, számos innovatív gazdaságban az UAN oldatokkal együtt történő kijuttatását is kipróbálták, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
Felhasználást azoknak a gazdaságoknak ajánljuk, hol a talajok felvehető réztartalma nem kirívón alacsony, illetve a tenyészidőszak hátralévő részében további mikroelem pótlást nem terveznek. Javasolt dózisa 4-5l/ha.
A jelentős rézhiánnyal küzdő, illetve az intenzív technológiát alkalmazó termelőknek egyértelműen nagyobb réztartalmú készítményt javasolunk. A réz, nagymértékben javítja a nitrogén hasznosulását, és ez fordítva is igaz. Hasonló szinergia jellemzi a kén és nitrogén kapcsolatát is. Ez a három tápelem a minőségi búzatermesztés lelke.
A FitoHorm Turbó Réz egyedülállóan magas, mintegy 8%-os kelatizált réz, valamint nitrogén és kén tartalmával a réztartalmú lombtrágyák koronázatlan királya. A FitoHorm Bio Gabonához hasonlóan tökéletesen keverhető különböző UAN oldatokkal, de 2-3l/ha dózisban az őszi, tavaszi gyomirtóknak is kiváló kiegészítője.
http://fitohorm.hu/oszi-buza-hogyan-lehet-a-keves-egy-kicsit-tobb/  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Regisztrálja használt...

Használt Väderstad munkagépet vásárolt? Nagyszerű! Ha regisztrálja...

Bővebben...

Gyors, egyszerű

Gyors, egyszerű állattszállításA Fliegl cégcsoport tovább bővítette...

Bővebben...

Egy gondosan összeválogatott termék

DairyPilot FlavoVital Nem egy szimpla élesztős termék, annál sokkal több...-...

Bővebben...

Skandináv technológia...

Skandináv technológia, skandináv minőség! Az ELHO a világ számos országában...

Bővebben...

Újabb lépések...

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb...

Bővebben...

Szármaradvány beforgatásához

Hazai gépgyártónk ajánlata szármaradvány beforgatásához Minőség,...

Bővebben...

Mi mindenre lehet használni sátrainkat?

15 éves tapasztalat birtokában!A Gravetti Kft.-t Tatár Kálmán kollégánk hozta...

Bővebben...

A kukoricaszár

TalajművelésA talajművelés a PRILLINGERnél az egyik fő terület, amellyel az...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK