Gondolkodjunk Béláim, gondolkodjunk!

2017. augusztus 22. kedd
Oláh Margó
23578

A talaj alapművelésekor                 Gondolkodjunk Béláim, gondolkodjunk!

A talajszerkezet leromlásának egyik oka a nem megfelelő talajállapotkor végzett alapművelés (rögösítés, porosítás, kenés). Másik oka a gyakori forgatás, de különösen az elmunkáló műveletek mechanikai károsítása (pl.: simítózás, kombinátorozás esetén a porosítás). A talajban az ásványi anyagok mozgása – a homoktalajok kivételével – lassú, ezért az évenkénti forgatás nem indokolt. A talajjavító anyagok, a trágyák és az aprított tarlómaradványok forgatás nélkül is talajba juttathatók. A javítóanyagot, a növényvédő szert, a műtrágyát előnyösebb a talajba keverni. Ugyanakkor az istálló- és zöldtrágyát, a szalmát, a kórót az alapművelés mélységébe jobb bedolgozni. A gyomok irtásában a helyes növényi sorrend, más műveleti elemek és a forgatás nélküli eljárások is hatékonyak lehetnek. A forgatás energia igénye a hasonló mélységű forgatás nélküli módszerekhez viszonyítva nagyobb, talajállapottól függően 5-25%. Az energia igény-többlet és plusz gépüzem a forgatást követő elmunkáló műveleteknél is jelentkezik. A talajnedvesség veszteség tetemes lehet a forgatáskor megnövekedett talajfelület evaporációja miatt. A forgathatóság mélysége a talajhibákat tartalmazó termőhelyeken korlátozott, a mélyítést forgatás nélkül, lazítókkal kell végezni.
A szántások számának kérdése a mai napig vitatott téma. A régi gyakorlattól eltérően (évenként több szántás: tarlóhántó-, mélyítő-, őszi mélyszántás), napjainkban az évente egyszeri – általában az őszi alapművelés – szántás az elterjedt. Kedvező víz-, és levegőforgalmú talajokon a szántás két akár három évig is mellőzhető. Feltétele azonban a talaj megfelelő kultúrállapota, gyommentessége és a tarlómaradványok megfelelő mértékű felaprózása. A forgatás teljes mellőzése szintén negatív hatásokat vonhat maga után- ezeket a hatásokat mérsékelni tudjuk megfelelő időben és megfelelő munkaeszközzel végzett talajműveléssel
Talajlazításnak nevezzük azt a művelési módszert, ami az összeállt, ülepedett vagy tömörödött rétegek talaját minden irányba, kisebb-nagyobb rögök képződésével szétválasztja. Lazítással csökken a talaj térfogat tömege, nő a hézagtérfogata, azon belül a gravitációs pórusok aránya, illetve a levegő térfogat %-a. A hézagtérfogat növekedésével javul a talaj vízbefogadó képessége, így lehetővé válik a talaj mélyebb beázása, s nagyobb vízmennyiséget képes tárolni hosszabb ideig. A lazítás mind az alapozó , mind a kiegészítő talajmunkák fontos műveleti elem és eljárása. Nélkülözhetetlen a talaj kedvező fizikai és kémiai állapotának megőrzésében, javításában, valamint a talaj javításában. A lazítás attól függően, hogy a talajban hol szükséges a tömődött állapot megszűntetése vagy bizonyos mértékű lazultság létrehozása, sekély, közép-mély és mély lehet.
Összegzésként megállapíthatjuk, hogy a szántáshoz képest a talajlazítóval végzett alapművelés:

- nem igényel intenzív elmunkálást, kevésbé szárítjuk a talajt. A menetszám csökkenéssel gépüzemet, üzemanyagot takarítunk meg.

-A talaj minimális művelésével tápanyagot és talajnedvességet őrzünk meg. A tápanyag utánpótlási igény csökken. A talajélet beindul, a lebontó szervezetek és talajlakók életfeltételei javulnak.

-Relatív kisebb vonóerő igény munkaszélességre vetítve. Ugyanakkora traktorral nagyobb terület teljesítmény. A talaj művelését az optimális állapothoz legközelebbi időpontban tudjuk végezni. Mivel hamarabb elvégezzük az alapművelést, a szármaradványok lebomlása hamarabb megtörténik, talajállapotunk sokkal jobb lesz.

A Tellus talajlazító használatakor ezeket az előnyöket tudjuk kiaknázni. A kombinált egymenetes talajművelő gép áll két sorban elhelyezett lazító késsorból, valamint kettő lezáró, tömörítő hengerből. A kések oldal szárnyakkal, első háromszög alakú előhasítóval és megfordítható kopócsúccsal szereltek. A kések szögállása nagyon jó talajba hatolást, talajban tartást, ideális repesztő hatást eredményez. Az oldal szárnyak és a „cápauszony” fokozzák a nagy méretű rögök aprítását és a talaj szerkezetének megemelését. Az ívelt kések optimális szármaradvány bekeverést, és forgató hatást adnak. A nagy gerendely magasságnak és a kések kialakításának köszönhetően akár 70 cm-es mélységben is dolgozhatnak, minimális vonóerő szükséglet mellett ideálisan törik át a letömődött rétegeket. A kések helyzetének köszönhetően nagyobb szármaradvány esetén sem torlódik, a talajszelvények oldalirányban is elmozognak, emiatt a rögtörő hatás fokozódik. A tüskés hengerek tökéletes lezárást végeznek, fokozzák a szármaradványok bekeverését a talaj felső rétegeiben. A mélység állítás a traktor 3 pont függesztőműjén és a lezáró hengerek hidraulikus állításával menet közben is történhet. A kétoldali oldalhatároló lemez végzi a talajrészek munkaszélességen belül tartását. Erős, robosztus váz, nyírócsavaros biztosítás segít minket abban, hogy a kívánt munkamélységet folyamatosan megtartsuk. -A megfelelő talaj előkészítés hatására a talajállapot mindenben megfelel a következő növény igényeinek. A meglazított talajszelvényben a gyökér lehatolása biztosított, a növény szárazság idején is eléri a kapilláris vizet amely az alsóbb rétegekből képes tápanyagok  biztosítására is.
Jócsák Attila      http://www.valkon.hu/hirek/a-talaj-alapmuvelesekor/
Felhasznált forrás: /http://www.nyme.hu/uploads/media/Talajmuveles.pdf

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Repce vetőmag

Repce vetőmag (fajta, hibrid) kiválasztásának szempontjai A vegyszer...

Bővebben...

Szalmaborhoz...

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt! – az eljárás, amellyel kivédhetők a...

Bővebben...

Ön már felkészült...

Önök már felkészültek a nyári melegekre?Nyári kihívások a termelésben:...

Bővebben...

A Väderstad bemutatja...

A Väderstad bemutatja a Cultus és Cultus HD termékcsalád új tagjaitA...

Bővebben...

Vadkár védelem

Az Önitató Kft. 1993 óta működik: korábban csak állat önitatók gyártásával és...

Bővebben...

A gazdálkodás jövője

AZ ÚJ  Q   S O R O Z AT A GAZDÁLKODÁS JÖVŐJEWORK SMARTER. NOT...

Bővebben...

Önitató szaküzlet

Az Önitató Kft. 1993 óta áll az állattartók szolgálatában. Vállalkozásunk az...

Bővebben...

Egyenletes vetőmaglerakás

Egyenletes vetőmaglerakásA PÖTTINGER vetőgépek maximális alkalmazhatóságukkal,...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK