Mitől fehér a határ

2017. május 29. hétfő
Oláh Margó
11824

Mitől fehér a határ?
Erre a találós kérdésre nyilvánvalóan több válasz is adható. Januárban, vagy esetleg április 20-án a hótól is lehet. Ilyenkor, májusban a nőivarú nyárfák termésétől is lehet fehér. Ez még nem olyan nagy baj.
Ha azonban a mellékelt képhez hasonlóan fehéredik ki a vetés, akkor már igencsak nagy gond van. A vetésfehérítő bogarak (Oulema spp.) ugyanis szinte kizárólag a termesztett gabonák levélzetével táplálkoznak. A bogarak még április hónapban hosszúkás csík formájában átrágják a levéllemezt. De ez az ún. érési táplálkozás általában nem okoz drasztikus lombveszteséget.

Vetésfehérítő lárvák táplálkozás közben

A lárváik ezzel szemben a levél egyik oldalán, általában a színén táplálkoznak. Ezek nem rágják át a levéllemezt, csak a felső, klorofillban és tápanyagokban gazdagabb parenchima szövetét fogyasztják a felső epidermisszel együtt. A megmaradó, fonáki epidermisz pedig ott marad, kiszárad és közben fehér színt vesz fel. Ha sok ilyen lárva kártétel okozta fehér csík van a levélzeten, akkor a kalászos állományban ilyen fehéres foltok alakulnak ki.

A vetésfehérítő bogarak a zabot és az árpát általában jobban kedvelik a többi gabonánál. Őszi búza esetében a nagyon szőrös levelű fajtákat nem kedvelik, de néhány sima levelű fajta, pl. Capo erősebben károsodik, mint más fajták.

A kártétel ilyenkor már nem hozható helyre, a zászlós levél megjelenése után a kalászosok már nem fejlesztenek új levelet. A kieső asszimilációs felület és a kialakuló, ún. parazitogén légzés miatt a durván károsodott növények termése mind mennyiségben, mind minőségben nagyon gyatra lesz.

A vetésfehérítő bogarak lárvái ellen még azok fiatal korában érdemes védekezni. Jelen időszakban erősen ajánlott a táblák intenzív ellenőrzése és a kialakulóban lévő lárvakártételi gócok elleni gyors és hatékony inszekticides kezelés mielőbbi végrehajtása.

Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.  https://agrofil.hu/szakcikkek/novenyvedelem/mitol-feher-hatar

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Borjak téli takarmányozása

Borjak téli takarmányozása és menedzsmentjeDr. T. Turner, Josera CalfCareA...

Bővebben...

Kertészeti gépkínálat

Cégünk, a békéscsabai székhelyű Alfa-Gép Kft 1996-óta van jelen a...

Bővebben...

Antibiotikumok nélkül...

Antibiotikumok nélküli intenzív állattartás?Ha az állattartó és az állatorvos...

Bővebben...

Szársértő dilemma

Szársértő dilemma, avagy mit is tud az ELHO ütőujjas szársértőjeHamarosan...

Bővebben...

Meddig hat?

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az...

Bővebben...

Gyors, egyszerű

Gyors, egyszerű állattszállításA Fliegl cégcsoport tovább bővítette...

Bővebben...

Nem csak gazdáknak

Mobilút – nem csak a gazdáknakA Gravetti mobilút – a sátorhoz hasonlóan –...

Bővebben...

Van rá megoldásunk.

Rendképzés és bálázás egy menetben? Van rá megoldásunk.V-Twin 600 kosaras...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK