A kutató szemével

2017. március 10. péntek
Oláh Margó
308

Kihívások a XXI. század mezőgazdaságában – a kutató szemével

A negatív folyamatok globálisan és lokálisan is elindultak, a változások dinamikája oly mértékig felgyorsult, hogy a technológiai váltás a mezőgazdaság minden ágazatában egyre sürgetőbb és elkerülhetetlen. Nézzük, mi is változik?

  • Világviszonylatban is csökken a termőtalaj, miközben exponenciálisan nő a népesség,
  • Növekszik a fajlagos termés mennyisége, azonban egyre csökken a táplálkozási értéke,
  • Túlkemizált a termesztés, a talajok természetes tápanyag szolgáltatása viszont egyre romlik.

Ezek a szinte feloldhatatlan ellentétek nyomasztóak más országokban is, azonban azt is leszögezhetjük, hogy nem mindegyik folyamat és nem egyforma mértékben érinti hazánkat. A romló talajállapot ellentétes a fenntarthatóság szempontjaival, nem hiába tartják a világ hét ökológiai katasztrófája közül az egyiknek a termőtalajok degradációját.  Hazai viszonylatban is foglalkoznunk kell a talajokat érintő negatív folyamatokkal,  sajnos a minőségi romlás mellett egyes kutatói vélemények szerint legalább 30.000 ha termőterületet veszítünk el évente. Térségek, gazdaságok, de még táblák között is fennállnak kockázati különbségek: pl. az egyik termőhelyet inkább az erózió, a másikat a savanyodás érinti, a harmadiknak pl. romlik a fizikai szerkezete. Ezek a különbségek versenyképességben is fokozottan visszaköszönnek.

Ha a talajhasználatunk itthoni gyakorlatát megvizsgáljuk, nem szívderítő a kép:

  • Növekvő környezeti stresszhatások, talajszennyezés,
  • Romló fizikai szerkezet, savanyodó talajok,
  • Egysíkú (főleg N, kevesebb PK) műtrágyázás, programszerű, nem pedig okszerű,
  • Csökkenő tápanyag készletek, eltolódott tápelem arányok,
  • Leegyszerűsített vetésszerkezet, túlsúlyos kémiai növényvédelem,
  • Rezisztens károsítók megjelenése, szűkülő „szerlista”,
  • Talajjavítás / szervestrágyázás hiánya.

A jövő/holnap növénytermesztésében a fenntarthatóság szempontrendszerének már teljes komplexitásban kell megjelennie. Ennek a fő pillérei:

A döntés a gazda kezében van: a választott technológia a termesztés eredményén kívül kihat a környezetre (talaj, víz, levegő) és meghatározza a fogyasztható minőséget.

Ma már nem csak környezet központú, hanem innovatív is legyen a gazdálkodás. Melyek a főbb szempontok?

  • Csökkentsük a kémiai terhelést, használjuk ki a biológiai lehetőségeket,  védjük a hasznos szervezeteket,
  • Erősítsük a természetes (talaj)védő folyamatokat,
  • Növényi felvételhez igazítsuk a teljes (makro-, mikro) tápanyag kijuttatást,
  • Javítsuk a termény beltartalmi, minőségi mutatóit,
  • Ásványi anyagok  - hazai természetes források rendelkezésre állnak,
  • Erősebb gyökérzet, jobb tápanyag- és víz- hasznosítás – termés többlet,
  • Jó növénykondíció – jobb minőség, nagyobb stressztűrés.    

Elérhető és fenntartható termés előnyök  - megfizethető termés minőség!

Amikor a termesztés technológiádba egy műveletet megtervezel, mindig gondold át:

Az egészséges termesztési környezet hozza a legnagyobb hasznot.         http://www.agrovacio.hu   

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Baktérium kijuttatás

BaktoFil S-Jet…     intenzív biológiai támogatás...

Bővebben...

Víztakarékos talajművelés

A csökkentett menetszámú és víztakarékos talajművelés magyar...

Bővebben...

Savanyú vagy lúgos

A BioFil Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft.-t 1999. évben...

Bővebben...

Vegyszerek helyett mikrobák

Vegyszerek helyett mikrobák: hogyan keltsük új életre a termőföldeket?Valóban...

Bővebben...

A talajbaktériumok szerepe

BaktériumokA baktériumok, így a talajbaktériumok is mindennapi életünk szerves...

Bővebben...

A kutató szemével

Kihívások a XXI. század mezőgazdaságában – a kutató szemével A negatív...

Bővebben...

Tápanyaggazdálkodás

Az Agrofil-SzMI Kft. 2000-ben kezdte meg tevékenységét 2 fős családi...

Bővebben...

Alacsonyabb talajnyomás nagyobb hozam

Gumihevederes járószerkezetek – ZUIDBERG TRACKS Az alcsonyabb talajnyomás...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK