A kutató szemével

2017. március 10. péntek
Oláh Margó
521

Kihívások a XXI. század mezőgazdaságában – a kutató szemével

A negatív folyamatok globálisan és lokálisan is elindultak, a változások dinamikája oly mértékig felgyorsult, hogy a technológiai váltás a mezőgazdaság minden ágazatában egyre sürgetőbb és elkerülhetetlen. Nézzük, mi is változik?

  • Világviszonylatban is csökken a termőtalaj, miközben exponenciálisan nő a népesség,
  • Növekszik a fajlagos termés mennyisége, azonban egyre csökken a táplálkozási értéke,
  • Túlkemizált a termesztés, a talajok természetes tápanyag szolgáltatása viszont egyre romlik.

Ezek a szinte feloldhatatlan ellentétek nyomasztóak más országokban is, azonban azt is leszögezhetjük, hogy nem mindegyik folyamat és nem egyforma mértékben érinti hazánkat. A romló talajállapot ellentétes a fenntarthatóság szempontjaival, nem hiába tartják a világ hét ökológiai katasztrófája közül az egyiknek a termőtalajok degradációját.  Hazai viszonylatban is foglalkoznunk kell a talajokat érintő negatív folyamatokkal,  sajnos a minőségi romlás mellett egyes kutatói vélemények szerint legalább 30.000 ha termőterületet veszítünk el évente. Térségek, gazdaságok, de még táblák között is fennállnak kockázati különbségek: pl. az egyik termőhelyet inkább az erózió, a másikat a savanyodás érinti, a harmadiknak pl. romlik a fizikai szerkezete. Ezek a különbségek versenyképességben is fokozottan visszaköszönnek.

Ha a talajhasználatunk itthoni gyakorlatát megvizsgáljuk, nem szívderítő a kép:

  • Növekvő környezeti stresszhatások, talajszennyezés,
  • Romló fizikai szerkezet, savanyodó talajok,
  • Egysíkú (főleg N, kevesebb PK) műtrágyázás, programszerű, nem pedig okszerű,
  • Csökkenő tápanyag készletek, eltolódott tápelem arányok,
  • Leegyszerűsített vetésszerkezet, túlsúlyos kémiai növényvédelem,
  • Rezisztens károsítók megjelenése, szűkülő „szerlista”,
  • Talajjavítás / szervestrágyázás hiánya.

A jövő/holnap növénytermesztésében a fenntarthatóság szempontrendszerének már teljes komplexitásban kell megjelennie. Ennek a fő pillérei:

A döntés a gazda kezében van: a választott technológia a termesztés eredményén kívül kihat a környezetre (talaj, víz, levegő) és meghatározza a fogyasztható minőséget.

Ma már nem csak környezet központú, hanem innovatív is legyen a gazdálkodás. Melyek a főbb szempontok?

  • Csökkentsük a kémiai terhelést, használjuk ki a biológiai lehetőségeket,  védjük a hasznos szervezeteket,
  • Erősítsük a természetes (talaj)védő folyamatokat,
  • Növényi felvételhez igazítsuk a teljes (makro-, mikro) tápanyag kijuttatást,
  • Javítsuk a termény beltartalmi, minőségi mutatóit,
  • Ásványi anyagok  - hazai természetes források rendelkezésre állnak,
  • Erősebb gyökérzet, jobb tápanyag- és víz- hasznosítás – termés többlet,
  • Jó növénykondíció – jobb minőség, nagyobb stressztűrés.    

Elérhető és fenntartható termés előnyök  - megfizethető termés minőség!

Amikor a termesztés technológiádba egy műveletet megtervezel, mindig gondold át:

Az egészséges termesztési környezet hozza a legnagyobb hasznot.         http://www.agrovacio.hu   

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Durva körülményekre szabva

Carrier X durva körülményekre szabva Az idén...

Bővebben...

Challenger gumihevederes traktor

Challenger gumihevederes traktorA Caterpillar által tervezett Challenger...

Bővebben...

Talajvédelmi terv

Talajvédelmi terv készítéseA termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX....

Bővebben...

Változó mélységű talajművelés

Változó mélységű talajművelés – AutoDepthA talajművelés során a talaj fizikai...

Bővebben...

Vegyszerek helyett mikrobák

Vegyszerek helyett mikrobák: hogyan keltsük új életre a termőföldeket?Valóban...

Bővebben...

Három gép egyben

TopDown    A Legsokoldalubb talajművelési rendszerA...

Bővebben...

Savanyú vagy lúgos

A BioFil Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft.-t 1999. évben...

Bővebben...

Víztakarékos talajművelés

A csökkentett menetszámú és víztakarékos talajművelés magyar...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK