Fitohorm Kft.

2010. február 02. kedd
Administrator
5948


 

Bemutatkozás

FOLYAMATOS MEGUJÚLÁS

A Fitohorm Kft. életében és üzletpolitikájában mindig is fontos szerepet töltött be a folyamatos megújulás, a fejlesztés és az innováció.

A 36 éves tevékenységünk során a felhasználók igényeit felmérve és szem előtt tartva, számtalan
új terméket vezettünk be a piacra. Közben mindvégig törekedtünk a megbízható minőségre, a biztos
szaktanácsadói hálózat nyújtotta szakmaiságra és az elsőrangú logisztikai szolgáltatás biztosítására.

2017 – A GENERÁCIÓVÁLTÁS ÉVE

Ezen értékek mentén és a folyamatos megújulás fontosságát felismerve alakítottuk át cégünk vezetői struktúráját. A Fitohorm Kft. továbbra is a Szabó család tulajdonában, de új ügyvezetők felügyelete mellett folytatja tovább működését. Cégünk atyjától, Szabó Mártontól fiai, Attila és Balázs veszik át az ügyvezetői széket. A szakmai cégvezetéssel pedig Forrai Dusán, eddigi kereskedelmi igazgatónkat bíztuk meg.

 AZ INNOVÁCIÓ FOLYTATÓDIK

A 2016-os év sikerterméke a Polybór Plusz volt, mely az olajnövények termesztésével foglalkozó gazdák körében nagy sikert aratott. 2017-ben tovább bővítjük a magas hatóanyag-tartalmú termékeink körét. A Turbo termékcsaládból hiányzott korábban a kalászosok számára nélkülözhetetlen magas réztartalmú lombtrágya. A folyamatos kutatás-fejlesztésnek köszönhetően sikerült megalkotni a piacon legmagasabb réztartalommal rendelkező FitoHorm Turbo Réz termékünket. Használatával javulnak a szárazságtűrő folyamatok, valamint csökkenthető a megdőlt szárak okozta betakarítási veszteség.

FITOSERVICE

A termelői igények alapján a folyamatosan megújuló termékek mellett a tápanyag-utánpótlásra vonatkozó szaktanácsadás is nélkülözhetetlen. Ennek egyik alappillére a levélanalízis. A ’80-as években a FitoHorm termékek piacra történő bevezetésével egyidőben vezettük be a levélanalízisen alapuló  zaktanácsadás gyakorlatát Magyarországon. Ezt újragondolva, 2017-ben indítjuk be FITOSERVICE nevű szolgáltatásunkat, melynek keretén belül a gazdák által begyűjtött levélminták alapján az adott területre/kultúrára vonatkozó analízist készíttetünk és ezt alapul véve, lombtrágyázási javaslatot állítunk össze partnereinknek. Megfelelő adatok birtokában komplex tápanyag-gazdálkodási tervek elkészítésére is lehetőség adódik.

A kezdetek:

A FitoHorm termékek gyártása az 1980-as években kezdődött a Bácska MgTsz-nél. Kifejlesztésüket hosszas kutató- és fejlesztőmunka előzte meg, melynek során egy később szabadalmi oltalom alá vont kelatizált tápanyagkészítményt állítottak elő. A kelátok különleges szerkezetű fémkomplexek, melyek vízoldhatók és mégis stabilak. Ezen termékek környezetkímélő módon tudják biztosítani a növények harmonikus tápanyag ellátását. A mikroelemes levéltrágyák használatával a tápelemek egyenletesebben juttathatók ki, megfelelő tapadás miatt kedvezőbb a hasznosulásuk. A kelatizált készítmények oldatban sokkal hosszabb ideig tárolhatók stabil állapotban a kiválás veszélye nélkül és a növényvédő szerekkel való együttes kijuttatásuk is jóval problémamentesebb.

Ahhoz, hogy ezt a szabadalmat hasznosítani tudjuk, hosszú éveken át biológiai és kémiai kísérleteken keresztül kellett bizonyítanunk hatékonyságát, csak ezt követően lehetett forgalomba hozni az illetékes szakhatóság engedélye alapján. Ez a termékcsalád abban az időben újdonságnak számított, mivel monokészítményeink akkor jelentek meg a hazai piacon, amikor még mindenhol makrooldatokat használtak.

A Fitohorm Kft. megalakulása:

A rendszerváltással megszűnt a mezőgazdasági termelőszövetkezet. Ekkor (1990-ben) vettük át a 80-as években megkezdett tevékenységet (szakmai tanácsadás és forgalmazás) és alapítottuk meg a Fitohorm Kft-t.

A FitoHorm termékcsalád egyedisége:

Magyarországon elsőként alkalmaztuk azt a módszert, hogy a szaktanácsadóink személyesen keresik fel a termelőket és a közvetlen környezetükben felmerült igényeknek megfelelően látják el a szükséges szakmai tanácsokkal (a legjobb eredmény eléréséhez legalkalmasabb termék, felhasználási idő és mód kiválasztása). Így a Fitohorm készítmények által az okszerűen kijuttatott tápanyagok a növények mennyiségi és minőségi mutatóit is megnövelték. Ezen felül hatásmechanizmusuknak köszönhetően beindítja a növények védekező képességét a gombás fertőzések és a környezeti stresszek ellen.

A Fitohorm mai arculata – a családi vállalkozás:

A Fitohorm Kft. ma is ismert profilja (műtrágyák és lombtrágyák gyártásától a forgalmazásán át, a szakmai tanácsadással bezárólag) 1994-ben alakult ki, mikor a Szabó család megvásárolta az eredetileg munkatársakból alakított céget és átvette a gyártási tevékenységet is. Azért döntöttünk a gyártási folyamat átvétele mellett, mert a nagyrészt olasz tulajdonban levő Bácska Agráripari Részvénytársaság élelmiszeripari profiljába nem illett bele a vegyipar, így a fejlesztésre sem fordítottak elég energiát és pénzt. A tulajdonosváltást megelőző évtizedben jól bevezetett termesztési technológiák viszont igényelték a Fitohorm termékek piaci jelenlétét.

1994-től 2002-ig bérleményben végeztük a termelőmunkát, ekkor vásároltuk meg a Bácska Agráripari Zrt-től a ma is a cég székhelyéül és telephelyéül szolgáló telket, üzemet és a benne levő gyártósort. Ez nagyban megkönnyítette a termelőmunkát.

A termékcsalád fejlődése:

A termékcsalád megalkotásakor 19 terméket gyártottunk és forgalmaztunk. Mára ez a szám megközelíti az 50-et.

Eleinte makroműtrágyák uralták a piacot. Így kezdetben mi is főként növényspecifikus, összetett termékeket dobtunk piacra. A mikroelemeket is tartalmazó Fitohorm termékcsalád igazi unikum volt. Kicsivel később a monokelát sor is bővült (kiegészítve azzal a plusszal, hogy mi a termék mellé talaj- és növényanalízisen alapuló szaktanácsadást is nyújtottunk).

Az EU csatlakozás után az uniós tápanyag-gazdálkodási előírásoknak is eleget tettünk, így azóta kizárólag EK műtrágyákat, levéltrágyákat gyártunk és forgalmazunk.

A 2010-es évek elején megjelentek a Fitohorm ökotermesztésben is használható termékei. Mára már közel tucatnyi biológiai produktumunkat használják az ökogazdaságokban. Ezek előnye, hogy a kelátképzőnek köszönhetően a levélen keresztüli gyors és hatékony mikroelem felvétel biztosított. Továbbá a lombtrágyázással nem terheljük a táptalajt, közvetlen a növényre juttatva mérsékelhetjük a kedvezőtlen időjárási hatásokat.

Újdonság volt a magas hatóanyag-tartalmú termékek bevezetése. Ide tartoznak a Turbo-termékcsalád és a továbbfejlesztett Polybór termékek. A termékcsaládba tartozó készítmények nemcsak a tápanyag-pótlást célozzák meg, de növényi kondicionáló jelleggel is bírnak. Szakszerű használat mellett a növényvédő szerek használatának mértéke racionalizálható. Előbbiek nevüket a magas tápanyagtartalom mellett a kiemelkedő hatékonyságukról kapták. Utóbbi jelentőségét bevezetése adta, mivel a „folyékony bórt” cégünk ismertette meg a magyar gazdákkal még a ’90-es években.

Hasonló mérföldkő volt a cégünk életében a Plusz termékcsalád megalkotása is. A Kukorica Plusz-ba az eddiginél több mikroelem került, míg a Polybór Pluszban a bór mellett réz és mangán is segíti a generatív szervek fejlődését.

A szántóföldi növénytermesztésben technológiai csomagokat állítottunk össze (gabona, repce, napraforgó és HO napraforgó) az intenzív termesztés és gazdaságosság elérése érdekében.

A most is folyó fejlesztéseket eredményéről folyamatosan tájékoztatjuk partnereinket reklámjainkban és a www.fitohorm.hu oldalon.

Mivel termékeink keverhetősége problémamentes, a költséghatékonyság érdekében kifejezetten ajánljuk, hogy azokat a növényvédő szerekkel egymenetben juttassák ki.

Bár forgalmunk meghatározó hányadát a szántóföldi kultúrákban realizáljuk, mindig volt a szántóföldi és kertészeti kultúrák mellett hobby és dísznövény termékcsoport is kínálatunkban. Igazi hangsúlyt azonban csak az elmúlt években kaptak.

Munkatársaink – szaktanácsadás:

A Kft-ben dolgozó munkatársak agrár- és kertészmérnökök, növényorvosok, akik értékes segítséget nyújtanak a termelőknek a tápanyag-gazdálkodás és a FitoHorm készítmények szakszerű felhasználása terén. Jól működő, szervezett logisztikai szolgáltatás biztosítja, hogy lombtrágyáink időben eljussanak a kereskedőkön és integrátorokon keresztül a gazdálkodókhoz. A termékfejlesztést okleveles vegyészmérnök végzi. Munkája nyomán a szakszerű gyártó munkát betanított munkások végzik.

A szántóföldi és kertészeti növénytermesztés mellett fontos számunkra, hogy a kiskerti- és hobbykertészek körében is megismertessük magas minőségű termékinket. Ezért indítottuk el 2015-ben a kiskereskedelmi hálózatunkat. Célul tűztük ki, hogy képviselőink az egész ország területén felkeressék a gazdaboltokat, kertészeti árudákat és kiskereskedelmi áruház-láncokat.

Beruházások:

A Fitohorm kft. központja és telephelye Baján található, ahol folyamatos fejlesztés folyik.

2008-ban egy autó karosszériajavító műhelyt létesítettünk, majd ennek folytatásaként 2010-ben egy autófényező műhely is felépítésre került. 2013-ban szintén pályázati pénz elnyerésével valósítottuk meg autószervizünket és vizsgabázisunkat. Így a teherautók javítására is alkalmas létesítmények komplett szolgáltatást nyújtanak Baján és környékén egyaránt.

A vegyi üzem forgalma ezidő alatt fejlődésnek indult, ami az üzem fejlesztését kívánta. Ezért 2012-ben uniós pályázati segítséggel korszerűsítettük vegyi üzemünket, új raktárépületet húztunk fel és korszerű raktározási és anyagmozgató eszközöket szereztünk be. A gyártó tevékenység egy közepes méretű üzemben történik, de kapacitásunk lehetővé teszi a nagyobb méretű megrendelések teljesítését is.

Ezen beruházások nyomán a kezdeti 10 főről mára 44 főre emelkedett a munkavállalók száma.

Záró gondolatok:

A valódi kelatizált oldat műtrágyák forgalmának terén Magyarországon piacvezetők vagyunk.

A hazai piacon elért forgalmunk folyamatosan növekszik, árbevételünk a 2010–es évekre elérte, sőt már meg is haladta az egymilliárdos forgalmat.

Bár forgalmunk főként hazánkból realizálódik, a környező országokba (Románia, Szerbia, Szlovákia) is szállítunk, igaz egyelőre nem jelentős mennyiségben.

Mivel a 2003/2003 EK rendelet előírásainak minden termékünk megfelel, jogosultak vagyunk az EU területén is forgalmazni. Jelenleg is keressük azt az együttműködő partnert (az unión belül és kívül egyaránt), akivel megalapozhatunk és kiépíthetünk egy minőségi uniós felvevő piacot termékeink számára.

Napjainkban a cég megalakulása óta prioritást élvező termékfejlesztés és termékbővítés a fő feladat. Emellett kiemelt célkitűzés az export forgalmon belüli arányának növelése (új piacok és partnerek keresése).

Mivel termékeink felhasználása szezonszerű (márc-aug), az ősz és tél folyamán az üzem (gépek és munkaerő) kapacitásai kihasználatlanok. Folyamatosan keressük azt a megoldást és ötletet, hogy ebben a holt idényben is hasznosítani tudjuk mind gyártókapacitásunkat, mind szaktanácsadói hálózatunkat.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Metripond Plus Kft.

A Metripond Plus Mérlegtechnika Kft. tipizált és egyedi mérlegek gyártásával,...

Bővebben...

Csökkentett menetszámú és víztakarékos talajművelés

A csökkentett menetszámú és víztakarékos talajművelés magyar...

Bővebben...

Vadkert Agrotechnika Kft.

Ásóborona, tárcsa, sorközművelő kultivátor, gyűrűs henger, lazító, kombinátor...

Bővebben...

Optigép Kft.

 Az OPTIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. a magyarországi piacot...

Bővebben...

Biofil termékcsalád

A BioFil Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft.-t 1999. évben...

Bővebben...

Omikron Kft.

 Az OMIKRON KFT 1991-ben alakult, 100%-ban magyar családi vállalkozás....

Bővebben...

Tarján Acél Kft.

A Tarján Acél Kft. már több mint 4 éve forgalmazza a saját gyártású, kíválló...

Bővebben...

Linamar Hungary Zrt. OROS

A Linamar Hungary Zrt.  divíziója 2016-ban is a piaci igényeknek...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK