Biomin Magyarország Kft.

2010. február 04. csütörtök
Administrator
2787

BIOMIN – természetesen előre  A természetes út volt mindig is a BIOMIN útja.
A kezdetek, 1983 óta a BIOMIN takarmány-kiegészítői mutatták az utat a természetes, nem antibiotikus megoldások felé, egy sor állategészségügyi és táplálási kérdés terén.

Manapság a természetes megoldások egyre inkább helyettesítik az antibiotikus hozamfokozókat, amely trend a BIOMIN alapítója, Erich Erber meglátását tükrözi. Az 1980-as években, jóval, mielőtt a természetes takarmányozási alternatívákat az állati takarmányozás fő áramlata befogadta volna, Erber úgy vélte, hogy a probiotikumok sikeresen és hatékonyan alkalmazhatók az állattartásban.
A probiotikumokkal és ásványi anyagokkal indulva, innen a „BIOMIN” név, e természetes takarmányadalékok iránti nagy igény jelezte, hogy az iparág már az 1980-as évek elején készen állt az újabb megközelítésre az állati takarmányozás terén. Ez az előrelátás, amely a természetes hozamfokozókból álló termékskálára alapozódott, bizony megtérült. Ma a BIOMIN széles körben elismerten piacvezető a mikotoxinok okozta kockázatok elleni küzdelemben, ugyanilyen erős kínálattal savanyítókból, probiotikumokból és növényi eredetű takarmány-adalékokból - mindegyiknél a „természetes utat” alkalmazva.
 Szaktanácsadás kérődzőknek
A BIOMIN az innovatív termékek széles körének kifejlesztőjeként ismert, melyeket világszerte használnak a mezőgazdaságban, azon belül is elsősorban az állattenyésztésben. Több mint 25 éves fennállásának nagy része alatt a BIOMIN arra koncentrált, hogy olyan innovatív termékeket hozzon létre, amelyek javítják az állatok, elsősorban a sertések és a baromfifélék teljesítményét és egészségi állapotát. Számos innováció során a középpontba annak a folyamatnak az egyre jobb megértése került, vajon mi zajlik egy tehén bendőjében, és ami még fontosabb: bizonyos bendőmikrobák képességeinek feltárása. Az ennek során szerzett tapasztalatokból kiindulva a BIOMIN kutatói a létező legfejlettebb termékeket fejlesztették ki a mikotoxinok okozta kockázatok csökkentésére, így téve lehetővé, hogy a termelők olyan takarmányokat is etessenek, melyek különben károsan hatnának állataik egészségére és termelékenységére. A kérődzők a legtöbb mikotoxinra kevésbé érzékenyek, mint a sertés és a baromfi, de a BIOMIN, alapul véve a bendőben megtapasztalt „mikotoxin biotranszformációs” képességet, ezt olyan termékekben alkalmazza, amelyek felhasználhatók a mikotoxinok okozta kockázatok csökkentésére, gyakorlatilag az összes gazdaságilag fontos állatfaj esetében, de még azokon is túl.
Mikotoxin kockázatkezelés 
A BIOMIN világelső a mikotoxin kockázatkezelésben, mivel cégünk befektet a technológiába és a tudás megszerzésébe, hogy új, jobb megoldásokat találjunk. A kötőanyagok tulajdonságainak, illetve a mikotoxinok kötődési módjának megismerése a „megfelelően elhelyezkedő poláris felületekhez” tovább folyik, és ez vezette el a BIOMIN-t olyan kivételes kötőanyagok kiválasztásához, melyek az emésztőtraktus legkülönbözőbb pH-jú szakaszain is megkötik a mikotoxinokat. A speciálisan kiválasztott bentonitok és diatonitok csökkentik a „köthető” mikotoxinok, elsősorban az aflatoxin és a fumonisin (az egyik fusarium toxin) és az ochratoxin okozta kockázatot.
Míg a kötőanyagok úgy ismertek, mint a mikotoxinok okozta kockázat csökkentésére bevetett termékek „első generációja”, ezek az anyagok manapság ugyanolyan fontos szerepet töltenek be. A bendő mikrobái az aflatoxin B1 egy részét az AFM1 néven ismert, rákkeltő metabolittá alakítja, amely a tejbe kiválasztódva egészségügyi kockázatot jelent az ilyen tejet fogyasztó emberekre. Ugyanakkor, amennyiben megfelelő kötőanyagot alkalmazunk, az az aflatoxint megköti, és a bélsárral ürül ahelyett, hogy a tejet szennyezné. A toxint fogyasztó állatok is elszenvednek szervi károsodást - elsősorban a máj és a vesék érintettek -, illetve egyéb egészségkárosító hatás is éri őket, de ezek minőségi kötőanyag alkalmazásával elháríthatók. De nem minden mikotoxin okozta kockázat kezelhető kötőanyagokkal.
A Fusarium penészgombák egy sor olyan mikotoxint termelnek, amelyek rontják az állatok teljesítményét és egészségi állapotát. A főbb, figyelembe veendő fusarium toxinok a trichotecének (deoxynivalenol (DON vagy vomitoxin), az Ac-DON, a nivalenol, a T-2 toxin, a HT-2 toxin, a DAS és egyebek), a zearalenon és a fumonizinek (köthető). Habár a fusarium mikotoxinok lehetnek „polárisak”, ezeknek a toxinoknak a kivédése nem oldható meg kötőanyagokkal, mivel a poláris helyek nem úgy helyezkednek el, hogy azok képesek lennének „kötődni” valamely toxinkötőhöz (kivételt ez alól a fumonizinek képeznek). Mivel nem köthetők, ezek a toxinok a kérődzőktől nyert technológiával, a biotranszformációval semlegesíthetők.
A Mycofix® termékcsoport, amely biotranszformáció útján semlegesíti a toxinokat, enzimatikus úton módosítja a mikotoxinok szerkezetét, nem toxikus végterméket eredményezve. A modern, nagytermelésű kérődzők, mint a tejelő tehenek képesek a trichotecének (DON, Ac-DON, T-2 toxin, stb.) semlegesítésére, ugyanakkor nagy mennyiségben fogyasztanak olyan takarmányt is, ami gyorsabban áthalad a bendőn, így kevesebb toxin semlegesítődik, és a toxinok tovább jutnak a vékonybélbe. Itt pedig ezek a toxinok ugyanúgy felszívódnak, és a véráramba kerülnek, mint a monogasztrikus állatoknál. A zearalenon nem semlegesítődik a bendőben, sőt az eredetinél toxikusabb metabolit (ösztrogénhatású) képződhet belőle, illetve szívódhat fel. Így a kiegészítő adagok a kérődzőknek a BIOMIN legújabb generációs biotranszformációs termékeiből csökkenti a mikotoxinok okozta kockázatot, ha a felvett mennyiség meghaladja a bendő toxinokat semlegesítő képességét.
A piacon elérhető legösszetettebb termék a kérődzők mikotoxinoktól való megóvására speciálisan szelektált toxinkötőket tartalmaz a köthető mikotoxinok felszívódásának megakadályozására, emellett olyan biotranszformációs termékeket, amelyek enzimatikus úton alakítják át a trichotecéneket és a zearalenont nem toxikus végtermékekké.
A bendő egészsége 
A kérődzőknek élesztőkkel való etetésének előnyei jól ismertek és több mint egy évszázada használják is ezeket. A Levabon® Rumen E egy olyan élesztő termék (Saccharomyces cerevisiae), amely sejtfal szénhidrátokat, fehérjéket, esszenciális aminósavakat és B-vitaminokat is tartalmaz. Ezek a biológiailag aktív összetevők, prebiotikumokként képesek működni és hatékonyan stimulálják a rostbontó baktériumok növekedését a bendőben. Etetésének előnyei között említhető a megnövekedett takarmány felvétel, a tápanyagok jobb hozzáférhetősége és összességében egy jobb egészségi állapot a kérődzők esetében.
A bélrendszer egészségi állapota
A Digestarom® P.E.P. termékei természetes hozamfokozó készítmények (NGP), amik a fiatal kérődzők emésztőrendszere egészségének fenntartására alkalmasak, mielőtt bendőjük kifejlődne. A Digestarom® P.E.P. termékeket úgy alakítottuk ki, hogy megfeleljenek az eltérő igényeknek és termelési rendszereknek. Míg az oregánó, a citrus és az ánizs esszenciális olajai a különböző formulákban azonos mennyiségben vannak jelen, más összetevők, mint pl. a monogliceridek vagy a fruktooligoszacharidok tetszőlegesen hozzáadhatók a formulához, az aktuális takarmányozási helyzethez igazítva. A Digestarom® P.E.P. oldható port a tejhez és tejpótlóhoz adagoljuk, a tápcsatorna rendellenességeinek kiküszöbölésére, valamint a választás előtt álló borjú teljesítményének és egészségi állapotának fenntartásához. A Digestarom® P.E.P. 125 a borjú starterhez adandó száraz termék.  Ha sem a  Digestarom® P.E.P. oldható port, sem a Digestarom® P.E.P. 125-öt nem alkalmazzák, Digestarom® P.E.P. folyékony oldat adható alkalomszerűen, amennyiben az emésztőszervi problémák hasmenéshez vezetnek.
Ugyanerre acélra alkalamzható a Digestarom® MILK poralakú készítmény is. A Digestarom® Calf a borjú starter takarmányhoz keverve biztosítja a fiatal állatok egészségét és megfelelő ütemű növekedését.
A Biomin® BioStabil
 ...úgy készült, hogy válogatott homo- és hetero-fermentatív baktériumokat raktunk össze a szilázsok optimális anaerob és aerob stabilitása érdekében. Amellett, hogy ezzel elősegítjük a fermentációs folyamatokat és kiváló aerob stabilitást érünk el, bizonyított a szilázs energiatartalmának megőrzésében kifejtett hatása is, amit számos laboratóriumi és telepi kísérlet támaszt alá világszerte.
A Biomin® BioStabil terméksor alkalmas a legkülönbözőbb szubsztrátok silózására, mint a fű, a lucerna, a lóhere, illetve a száras kukorica és a kukoricaszem.
A Biomin® BioStabil terméksor Lactobacillus és Enterococcus spp. törzseket tartalmaz, benne a homo- és heterofermentatív baktériumok optimális arányban találhatók. Az aerob körülmények között általában instabilnak tartott kukorica szilázsok is kiváló eredménnyel silózhatók a termékkel.
A Biomin® BioStabil terméksor arra is alkalmas, hogy megóvja a tápanyagokat, valamint hogy csökkentse a silózott takarmány energia- és ammóniaveszteségét. A tejsav és ecetsav termelődése megfelelő, egyensúlyt teremtve a fermentáció minősége, az aerob stabilitás és az emészthetőség között. A Biomin® BioStabil terméksor a szilázsokban természetesen is jelen lévő élő mikroorganizmusokat tartalmaz, melyek a „Generally Recognized as Safe (GRAS, Általánosan Biztonságosnak Elismert) bizonyítvánnyal rendelkeznek.
A Biomin® BioStabil terméksor előnyei:
• Hatékony felhasználás a legkülönbözőbb, eltérő szárazanyag-tartalmú takarmányokban
• Gyorsított savanyítás, elkerülve az energiaveszteséget
• Kiváló aerob stabilitás (legalább 7 napig)
• Alacsony szárazanyag és energia veszteség a silók felnyitása után

BIOMIN Magyarország Kft.       2040 Budaörs, Budapesti u. 55/a   Tel: +36 23 703 016  Fax: +36 23 703 017  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.            www.biomin.net

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Készenlét Zrt.

Dairymaster fejőberendezések: fejőgumi, kehely, lengőkarok, zsufoló kapu,...

Bővebben...

Xylem Water Solutions Magyarország Kft.

Törekedni kell a biogáz lehetőleg teljes hasznosítására.Sokoldalú...

Bővebben...

Dr. Bata Zrt.

 DETOXA PLUS® szarvasmarha Új, nagy hatékonyságú, gombatoxinokat...

Bővebben...

Önitató Kft.

Etető- és itatóberendezések, Tehén- és kecskefejőgépek, Tejhűtők és...

Bővebben...

Biomin Magyarország Kft.

BIOMIN – természetesen előre  A természetes út volt mindig is a BIOMIN...

Bővebben...

Hunzag Kft.

Akár szarvasmarha, juh, sertés, ló, kecske vagy szarvas az Ön...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK